2015-11-20 03:12:05

Özgür Düşünce

Abdurrahman ŞAHİN

20 Kasım 2015, 03:12

Düşünce özgürlüğü demokrasinin temel ilkesidir. Hiç kimsenin müdahalesi, baskısı olmadan her kişi düşünme hakkına ve bu düşünceleri de etrafına söyleme hürriyetine sahiptir. Ancak son dönemlerde ifade özgürlüğü adı altında bir şeylerden bahsetmek zor hale geldi.

Akademisyenler, hukukçular, profesörler yazılı basında olsun, ekranlarda olsun demokratik hakları olan ifadeleri ve düşünceleri özgür ortamda her yayın kuruluşunda değil belli başlı kurumlarda yansıtmaya çalışmaktaydılar, ta ki el koyana kadar. Toplum olarak kutuplaştırıldığımız gibi ekranlarda da siyasi yapılanma ön planda olup ekrana çıkma yönünde olumsuz gelişmeler olmaktaydı.

 

Bazı kanalların kendi uydumuz olan TÜRKSAT’tan atılarak demokrasi hakkı olan özgür düşüncenin susturulmasına neden oldu. Kin ve nefret duygusu o kadar ilerledi ki farklı düşünce sahiplerine hakaret, küfür, argo kelimeler kullanarak ne olduğu belirsiz bir yaklaşım ile kendilerini zavallı konuma getirmektedirler.

 

Bugün illerde, ilçelerde görevli olanlar üzerinde ciddi baskı ile beraber kendi özgür iradelerini kullanamayarak özü gibi davranamamaktadırlar. Şu an buna mecburuz, bizde biliyoruz ancak…, görevim bu yoksa…, gibi kelimeler duymamız aslında toplumda olumsuz etki oluşturmaktadır. Çünkü görevdekiler işlerini kanuni ve hukuki yoldan değil, mecbur kılındıkları vazife ile sorumlu tutulmaktadırlar.

 

Aslında düşünce özgürlüğü hiçbir korku, kaygıya kapılmadan toplatılma, yasaklatma, el koyma, işten atma, ceza tehdidi ile karşı karşıya bırakılmamaktır. Devletimiz özel teşebbüslere teşvik vermesi gerekirken tam tersi bağımsız olması gerekirken siyasi düşüncenin etkisi ile el koyarak batırılması, personeli işten attırılması, gözaltına aldırılmasının hiç birinin hukuki bağlılığı yoktur.

 

Üzülerek belirtmek isterim ki hayata, yaşantı tarzlarına önyargı ile bakılır duruma gelindi. Olayları biraz araştırarak, biraz geçmişte yaşadıklarınızla, eski dostlarınızla, akrabalarınızdaki kişilerin yaşantısı ile değerlendirme yaparak bugünü okuyabilmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Eski dostumu kaybedip yeni birisiyle tanıştı isem eski dostumu neden kaybettim diye düşünmelidir bir insan.

Yorumlar (3)

BAŞTÜRK 8 Yıl Önce

burada yazabıldığınıze göre hala özgürlükler var demekkı.şikayet etmeyelim lütfen.vardır bır hikmetiiiiiii.

İbrahim TURAN 8 Yıl Önce

Samimiyet adlı yorumcu. Hangi kafadasınız. Ne demek hala özgürlükler var. Türkiye'de demokrasi var diye biliyorduk. Yanıldık mı? Ne hikmeti olacak. Tamamen keyfi. Kimsiniz bilmiyorum ama, bir gün sırayı size de getirirler. O zaman görürüm feryadınızı. İyi günler.

sedat kayacı 8 Yıl Önce

Eğer şahıs ile sıkıntı var ise bu devletin imkanları ile değil şahsi hukuk istemiyle olmalıdır. Binlerce insan mağdur oldu şu süreçte. kimi insan bildiğinden, kimi insan da bilmediğinden,. olan milletimize olmaktadır. sonuçlara şimdilik değil sonrasında katlanılacaktır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.