2016-03-01 19:01:51

Televizyon’un Getirdiği Olumsuzluklar

Abdurrahman ŞAHİN

01 Mart 2016, 19:01

Günümüzün vazgeçilmez haline gelen teknoloji cihazların evlerde, işyerlerinde, ceplerde olmazsa olmaz haline geldi. Bugün televizyon olmayan ev yoktur herhalde. Televizyon insanın hayatına öyle bir girdi ki her yerde aranır hale gelindi.

 

Televizyon kişi ile bütünleşmiş gibi kendisini hissetmesi televizyona karşı bağlılığını göstermektedir. Evlilik programını izleyen kişi, bir bölüm seyredilen dizi’yi bir daha ki haftada ne olacağını merak etmesi reklama girdiğinde başka bir kanal gezintisine çıktığı zamanda farklı bir diziye bağlılığı göstermektedir. Bu da zincirleme olarak kara kutuya karşı bağımlılığı artırıyor.

 

Hemen hemen her akşam televizyonu gereğinden fazla izlendiğinde vaktimizin ziyan olmasına sebep olur. Daha faydalı işlerle meşgul olmamız gerekirken, televizyon önünde harcadığımız zaman buna engel olur. Saatlerin esiri olarak televizyon ekranına bırakmışçasına kendinizi kaybedersiniz. Nerdeyse yanınızdaki kişilerin söylediklerini duymaz hale gelir böylece iletişimsizlik olmasına sebep olur.

 

Televizyon aslında bilinçli kullanıldığında, insan hayatını oldukça kolaylaştıran bir iletişim aracı olabilir. Ne yazık ki insanlarımız artık televizyonun esiri haline gelmişken, bilinçli bir kullanım söz konusu da değildir. Ailenizle akşamları planlama yaparak hangi programların seyredip hangi programların seyredilmeyeceği konuşulması televizyonun kullanılmasında planlama yapabilirsiniz.

 

Ekranlarda ki programların geneli aile yuvalarını yıkıcı, çocukların psikolojik olarak olumsuz etkileyen, özenti sonucunda yetiştirme tarzlarını etkileyen sanal öğretici haline geldi. Örnek teşkil edebilecek programların olmaması tamamen ahlaksızlığı örnek alan dizilerin, yarışmaların, eğlencelerin olması hem çocuklara hem de gençliğe kötü örnek olmaktadır. Bu konuda yetkili kuruluşların sessiz kaldığını müdahale edilmesi gereken kanallara normalmiş gibi uyarı gelmemesi toplumun alıştığı ve kabul ettiklerini göstermektedir.


Olumsuzlukları olumluya dönüştürmek kişinin elindedir. 

Yorumlar (1)

İBRAHİM TURAN 8 Yıl Önce

Dedikleriniz hepsi doğru. Ama öyle bir duruma geldik ki hangi kanalı izlememize başkaları karar veriyor. İzlemeye devam edersen kanalı kapatıyor. Belki yazıyla tam alakalı değil ama. Neyse.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.