2013-05-28 15:16:33

Ömür Boyu Vekillik Kıyağı

Fatih AKTÜRK

faakturk@hotmail.com 28 Mayıs 2013, 15:16

Yaklaşık iki hafta önce Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan dört partinin tamamının imzasıyla milletvekillerine bir dizi yeni haklar ve maddi avantajlar getiren bir yasa teklifi gündeme geldi. Hatırlayacağınız üzere kamuoyunda ve medyada yer alan yoğun tepkiler üzerine iktidar partisi dışındaki diğer üç parti tekliften imzalarını çektiklerini açıkladılar. İmzalarını çekenlerin ne kadar samimi olduklarına ayrıca değinmekte fayda var, fakat öncelikle bu düzenleme nedir, ne değildir ve ne kadar gereklidir sorularına ilişkin fikirlerimizi paylaşmak istiyorum.

Tek tek maddeleri sıralamadan bu düzenlemeyle mevcut milletvekillerinin maddi olanaklarında ciddi bir artış başta olmak üzere, sosyal statülerinde ve devlet protokolündeki konumlarında ciddi bir iyileştirmenin söz konusu olduğunu görmekteyiz. Aynı şekilde yalnızca mevcut vekillerin değil, emekli vekillerin de bir çok ayrıcalığa kavuşturulduğunu bu düzenlemede görmekteyiz. Eğer teklif yasalaşırsa ömür boyu diplomatik pasaporttan tutun da, daha bir çok avantaja bir kez milletvekili seçilerek kavuşulabilecek.

En başta mevcut milletvekillerinin başta maaşıyla ilgili olmak üzere daha iyileştirilmesi gereken bir çok konunun olduğunu düşünenlerdenim. Şu anda bir milletvekilinin yaklaşık on iki bin lira maaş aldığı söyleniyor ki, bana göre bu tutar çok değil hatta olması gerekenin çok altında. Görevdeki vekillere yirmi hatta otuz bin lira da verilsin, verilsin ki gerçekten halkın temsilcileri olsunlar ve bir çok vekil gibi iş adamlarına gebe kalmasınlar.

Eğer bir siyasetçinin özgürce hareket etmesini, birilerinin iş takipçiliğini yapmamasını istiyorsanız her türlü maddi ve manevi şartlarını üst düzeyde tutmalısınız. Milletvekillerinin bazı iş adamlarıyla olan gizli pazarlık ve iş birliklerini zaman zaman medyada görmektesiniz. Bunlar buzdağının yalnızca görünen kısımları, bir de görünmeyenleri var ki, çok daha büyük boyutlarda olduğunu görürüz.

Fakat düzenlemeyle milletvekillerine ömür boyu bir dizi avantajlar getirilmesine gelince bakış değişir. Bir kez seçilerek ömür boyu değişmeyecek bir statüye kavuşmak ne demokrasiyle ne de başka bir değerle ifade edilemez. Krallıklarda, padişahlıklarda olabilecek bir avantajlar silsilesini bütün milletvekillerine hediye etmek halkın değerleriyle de asla bağdaşmayacak bir adımdır.

Milletin hakkını hukukunu savunmak için seçilen vekillerin, bu görevlerini layıkıyla yerine getirebilmeleri ve hiçbir baskıya maruz kalmadan yasama faaliyetlerine katılabilmeleri için bir takım ayrıcalıklara yalnızca görevleri esnasında sahip olmalara onları seçip oraya gönderen milletin de itiraz etmeyeceği bir konudur. Fakat vekillik görevi bitenlerin halkın üstünde farklı bir sınıf olarak gösterilmesi vicdanları incitecektir.

Ha bu arada önce teklife imza koyup iktidar partisinin kararlılığını gören muhalefet vekillerinin imzalarını geri çekmesinin hiçbir inandırıcılığı olmadığını da belirtmekte fayda var. Nasılsa hükümetin sayısı düzenlemeyi geçirmeye yetecek ve hep birlikte o avantajlar paketine sahip olacaklardır. İmzayı geri çekerek de halka şirin gözükmüş olacaklardır. Ancak imzasını çekenin de çekmeyenin de böyle bir adaletsiz düzenlemeye direkt ya da dolaylı olarak katkı sağlayanların halkın gözündeki yeri değişmeyecektir. Umarız teklif yasalaşmadan bu hassasiyetler dikkate alınarak konu üzerinde yeni bir revizyona gidilir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.