2013-03-18 01:50:47

Çanakkale Şehitlerini Anlamak

Ömer UMUR

umur615@hotmail.com 18 Mart 2013, 01:50

Son yüzyılda ülkemizin yaşadığı en büyük zafer ve destanıdır ‘Çanakkale Savaşı’. 250 bin vatan evladının can verdiği ve binlercesinin sakat kaldığı bu savaş, aynı zamanda yeni Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun manevi başlangıç noktasıdır. Hiç bir ülkenin ve milletin tarihinde vatan, millet, bayrak aşkının, bağımsızlık ve hürriyetinin sembolü olacak bu gibi bir savaş yaşanmamıştır.
 
Çanakkale Savaşı Türklerin esaret altında kalamayacağının, birlik ve beraberliğin, vatan aşkının timsalidir. Yüzyıllardan beri hür ve bağımsız yaşamayı amaç edinen, bu uğurda beyliklerden devlete, devletten imparatorluğa hep bir mücadelenin içerisinde yer alan bu millet, istiklalsiz yaşamamıştır. Yaşamayacağını da yedi düvele bu savaşla göstermiştir.
 
Batılılar, “Hasta adam” dedikleri Osmanlı Devleti’ne son darbeyi vurmak için yüklendiler. Zaferden emindiler. Önce boğazları geçecek sonra da İstanbul’a gireceklerdi. Ama hesaplamadıkları bir şey vardı. Mehmetçiğin kanıyla örülecek olan bir duvar, Çanakkale…

Savaş sadece topla tüfekle değil, büyük bir iman ve inançla yapılıyordu. Onlar bunu bilmedikleri için, zafere kesin gözüyle bakıyorlardı. Ama karşılarındaki Türk milleti idi, Mehmetçik idi. Kolay kolay toprak bırakır mı? Her biri kanının son damlasına kadar savaşacak ve “Bu topraklar bizimdir, çekilin gidin!” diyecekti. Yoksa atalarına ihanet etmiş olacak ve on yedi kişiyle devlet kuran bir ulus, tarihe gömülecekti. Nitekim savaştılar ve büyük zafer ortaya çıktı: Çanakkale Zaferi…
 
Çanakkale, insanlıktan soyutlanmış olanlara Mehmetçiğin verdiği iyilik ve insanlık dersidir. Mehmetçik savaşta bile düşmanının bir insan olduğunu unutmadı. Ama düşmanlar, yaralı askerlerimize bile silah sıkmaktan çekinmediler. Bizse onların yarasını tedavi ettik, her yardımı yaptık. Yabancı bir asker esir düşmüş titriyor... Vurulmuş bacağından Çanakkale toprağında. Geliyor Türk askeri. O geldikçe beriki titriyor. Türk askeri gelir gelmez vuruluyor bir anda. Gömleğini yırtıyor Türk askeri koyuyor Anzak’ın yarasına. Anzak şaşkın. Asker kendi yarasına da toprak basıyor. Onca yıldır barbar bildiği Türk askeri hak ettiği değeri buluyor. Ve Anzak da anlıyor gerçek kahramanın kim olduğunu.
 
Çanakkale zaferinin özelliklerinin geleceğimizin teminatı gençlerimize anlatılması ecdadımıza ve şehitlerimize olan bir vefa borcumuz olmakla birlikte Cumhuriyetimizin geleceği için de önemlidir. Şehit ve gazilerimiz bizlerin bu topraklar üstünde rahat uyuyabilmesi, yaşayabilmesi ve geleceği görebilmesi için vatan toprağını kanlarıyla sulamışlardır. Bu cephenin isimsiz kahramanları, vatanın her bir köşesinden Çanakkale’ye koşarken, asla geri dönmeyi düşünmemişler, Türklük onur ve haysiyetini en güzel şekilde korumakla üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmişlerdir.
 
Bu essiz destanı yazan milletimizin, bugün birbirine düşürülerek güçsüz bırakılma çalışmalarına gereken cevabı derin medeniyet değerlerine dayanarak vereceğine olan inancımız tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Destanını yazan Türk milletinin kahraman evlatlarını rahmetle anıyoruz.
 
Çanakkale aslımızdır ve biz aslımızı unutmayacağız.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.