Trabzon Emek ve Özgürlük Meclisi üyeleri Of Belediyesi önünde düzenledikleri basın açıklamasıyla halkı HES’lere karşı duyarlı olmaya çağırırken çay fiyatının da 1,60 TL olması gerektiğini belirtiler.
 
Of Belediyesi önünde yağmur altında yapılan ve İhsan Hacıbektaşoğlu tarafından okunan basın açıklaması;
 
Birbirine bağlantılı olan çay tarımı ile HES projelerinin bölgemizde yaratacağı olumsuz koşulları vurgulamak için buradayız. Çay üreticilerinin mağdur edilmesine ve özel çıkarlar uğruna HES projeleri ile suyumuza el konulmasını asla kabul etmeyeceğiz.
 
Bölgemizde 767 bin dekar alanda, yılda 230 bin ton çay üretilmektedir. Çay sektöründe Çaykur’a ait 46, özel sektöre ait 230 adet yaş çay işleme fabrikası bulunmaktadır.
Bölgemizde 204 bin aile çay tarımı ile uğraşmaktadır. Çay, 2 milyon civarında insanımızın önemli bir geçim kaynağıdır. Bölge insanı; çay ürününden elde ettiği gelir ile yaşamını sürdürmektedir. Çay ekonomik yararının yanı sıra, bölgemizde büyük tehlike olan heyelanların önlenmesinde de önemli bir faktördür. Sonuç olarak çay, bölge insanı için hayati öneme sahip bir üründür.
 
Çay üreticisi özellikle 2000’li yıllardan itibaren sürekli zarar etmekte, elde ettiği gelir ile yaptığı harcamaları karşılayamamaktadır. Bu mağduriyetin giderilmesi için yıllık çay taban fiyatının 1,60 TL olması gerekir.
 
İlk çay fabrikasının kurulduğu 1947 yılından bu yana ilk defa özel sektörün üreticiden aldığı çay miktarı devletin satın aldığı çay miktarını geçmiştir. Özel sektörün payının sürekli arttığı piyasa koşullarında özel sektörün taban fiyatının altında fiyatla peşin para ödeyerek çay alımı yapması üreticiyi mağdur etmektedir. Bu durum üreticinin ürününü özel sektöre ucuza satmasına ve mağdur olmasına neden olmaktadır. Trabzon Emek ve Özgürlük Meclisi çay üreticisinden taraf olarak çay üreticisinin hak ve menfaatlerini savunmaktadır.
 
Çay üreticisi çay taban fiyatları ve peşin ödemeyle ilgili bu sorunları yaşarken derelerine de el konulmak istenmektedir. İnsanların hayatını doğrudan etkileyecek HES'ler vatandaş ve doğal hayat hiçe sayılarak kurulmak istenmektedir.
 
Dünya Bankası ve Uluslararası şirketler “Dünya Su Konseyi ’’ oluşturarak suyu bir meta haline getirmeyi amaçlamaktadırlar. Dünya üzerinde su insanlık tarihi buyunca insan hayatında hep belirleyici olmuştur. 2000 yılında dünya sanayinin kullandığı su oranı toplam su tüketimi içerisinde yüzde 60’a yükselmiştir.
 
Bu çerçevede Hayrat İlçesi Dağönü köyü Kemerçayır bölgesinde inşaatları halen sürmekte olan Güneyce Barajı ve HES projesine Baltacı ve Maki deresinden 5240 metre uzunluğunda tünel açılarak, İyidere üzerindeki santral alanına aktarılarak enerji üretilmesi planlanmaktadır.
 
Hayat kaynağımız olan suya, enerji açığı adı altında el konulmak istenmektedir. Can suyu adı altında derelere su bırakılacağının belirtilmesi; ekolojik dengenin bozulmasını ve nihayetinde bu bölgede yaşamakta olan halkın kültüründen ve doğasından koparılmasını önlemeyecektir.
Bu durum insanları medeniyet olarak adlandırılan beton yığını şehirlerde yaşamaya mecbur bırakacaktır. Can suyu olarak belirtilen su miktarı ölürken verilen su olarak tüm canlıların hayatını ortadan kaldıracaktır.
 
Trabzon Emek ve Özgürlük Meclisi bölge halkıyla birlikte, halkın aleyhine olan bu projenin durdurulmasına yönelik olarak meşru, hukuki ve demokratik her türlü mücadeleyi verecektir. Tüm halkımızı çayına ve suyuna sahip çıkmaya davet ediyoruz.