2021-07-09 17:31:55

Romatoid Artritte Kullanılan Gıda Takviyeleri

Tuba Nur KIVRAK

09 Temmuz 2021, 17:31

Romatoid artrit tedavisinde ağrıları azaltan, eklem iltihaplarının giderilmesine yardımcı olan, eklemlerdeki şişliği azaltan takviyelerin olduğunu biliyor muydunuz? Bu takviyeleri tek tek inceleyelim.

1.DLPA (D, L Fenilalanin): Fenilalaninin 3 formu vardır. Romatoid artrit için ağrıları azaltmaya yardımcı olan formu D-fenilalanin’dir.

2.EPA (Eikozapentaenoikasit): n-3 çoklu doymamış yağ asitlerinden biridir. EPA’dan zengin besinler balık, ceviz, kanola yağıdır. Araştırmalarda 1.8 g EPA içeren çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin ve doymuş yağ asitlerinden fakir bir diyetin bu hastaların iyileşmesinde etkili olduğu belirtilmiştir.

3.Selenyum: Bu hastalarda serum selenyum ve E vitamini düzeyi genelde düşük olarak gözlemlenmiştir. Selenyum, eklem iltihaplarının giderilmesinde yardımcı olur. Günde 200 mcg alınması önerilir. E vitaminiyle birlikte alındığında romatoid artritte iyileşme gözlenmektedir.

4.Süperoksit dismutaz (SOD): Hücreleri serbest radikal hasarına karşı koruyucu olan bu enzim romatoid artritin tedavisinde etkilidir. Manganez takviyesi de SOD aktivitesini arttırdığı için günde 30 mg alınması önerilir.

5.Papaya ve ananas: İçerdikleri proteolitik enzimlerden dolayı eklemlerdeki şişliği azaltıcı etki gösterirler. Yeterli bir kanıt olmamamakla birlikte ananasın ağrıyı azaltıp hareket kabiliyetini arttırdığı da düşünülüyor.

6.Triptofan: Ağrı seviyesini azaltmada etkili olduğu belirtilmiştir.

7.C vitamini: SOD aktivitesini arttırır, histamin seviyesini azaltır, anti-inflamatuar etki gösterdiği bilinmektedir.

Romatoid artritli hastalarda genellikle kalsiyum, folik asit, E vitamini, çinko, selenyum ve B vitaminlerini yetersiz aldıkları gözlemlenmiştir. Gerektiğinde bunlar takviye şeklinde alınabilir.

Kapsaisin, zerdeçal, çuha çiçeği yağı, balık yağı, dimetil sülfoksit(DMSO), gamma-linolenik asit(GLA), yeşil dudaklı midye gibi bitkisel besin destekleri bu hastalığın tedavisinde etkililerden bazılarıdır. Bitkisel besin desteklerinin bu hastalığa özel kullanım miktarlarını öğrenmek ve romatoid artrit hastalığının tıbbi beslenme tedavisine daha detaylı olarak ulaşmak isterseniz https://klinikasist.com/uzman/tuba-nur-kivrak web siteme girebilir veya iletişim hattından 05510867444’ü arayarak bana ulaşabilirsiniz. Ayrıca twitter ve facebook hesaplarımdan diğer diyet ile ilgili bilgilere de ulaşabilirsiniz.

Mutlu ve sağlıklı bir yaşam dilerim.

İnstagram adresim: @tnformdiet çalınmıştır.

Twitter adresim: @DytTubaNurKVRK

Facebook sayfam: @DytTubaNurKIVRAK

Dyt. Tuba Nur KIVRAK

Yorumlar (1)

Mustafa 3 Yıl Önce

Çok teşekkürler bu güzel dopdolu bilgiler için Allah CC Razı olsun

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.