Yapılarda‘’ENERJİ VERİMLİLİĞİ’’..

Ülkemizde konut ve yapı sektörünün toplam enerjinin yaklaşık yüzde 30-35’ini tüketmesi ve büyük bir tasarruf potansiyeline sahip olması bu sektöre yönelik ilgiyi arttırmıştır.

Gelişmekte olan bir ülke olduğumuz doğru.Fakat GELİŞİM;ülkemize özgü bir kavram değil.Dünyanın bütün ülkeleri bu kavramın gereklerini yerine getirmek için çırpınıyor adeta.Önünde durmaya çalışırsanız ,enerjiniz yetmez, işi sulandırırsınız ve yenik düşersiniz..

Gelişmenin ölçütü tüketim olduğu yıllarca anlatıldı bize. Kısmen de olsa katılıyorum.
Amaaa ‘’ENERJİYE İHTİYACIMIZ VAR’diyip, son zamanlarda ’kiyatırım politikalarını tamamen desteklemiyorum.
H.E.S ‘ler ,Termik Santral’ler,Baraj’largibi..

Kimse ‘’Enerji Verimliliği ‘’denve bu konu üzerinden politikalardan bahsetmiyordu ta ki AB uyum sürecinde önümüze konulana kadar.

2003 yılında AB binalarda enerji verimliliği direktifi yayınladı ve uygulamaya koydu..Biz de AB yolunda önümüze çıkan bu engeli direktif kabul edip aldık ve 2008 yılında ilgili kanunu çıkarttık. Nedense yürürlük süresi 2011 ‘e ertelendi.Sanırım altını doldurmak içindi bu süre..

2017 yılına kadar bütün binalar bu kanunun kapsamına girecek.Paragraf başında dikkat ettiniz mi ?‘’2003 yılında AB Binalarda Enerji Verimliliği direktifi yayınladı ve uygulamaya koydu’’dedim.Son cümleye dikkat edin ,altı çizili olan..Oysa bizde kanundan sonra 9 yıl, AB’ye göre 14 yıllık bir gecikme var.Bu gecikmeden doğacak enerji kaybını göze alacak kadar enerji zengin miyiz?...İşte bu başka bir tartışma ve makale konusu..Makale enerjimizi yazının başında tüketmeyelim.
 
5 Aralık 2008 tarihli 27075 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre ;
01.01.2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış tüm binalar (mevcut bina) için enerji kimlik belgeleri enerji verimliliği danışmanlık şirketleri tarafından düzenlenir. Bu binaların tümü 2017 yılı sonuna kadar enerji kimlik belgelerini almak zorundadır. 01.01.2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış binalar (yeni bina) ise yapı kullanım izni (iskan) belgesi almak için enerji kimlik belgelerini almış olmalıdırlar.

Yani;
Büyüklüğü 1000 metrekarenin üzerindeki yeni binalarda ;
Enerji Kimlik Belgesi alınmasının (yalıtım ve dış cephe mantolama yaptırmanın) zorunlu hale getirildiğini,
Mantolama ve yalıtım yeni binalarda zorunlu hale gelmişken mevcut eski binalarda ise 2 Mayıs 2017 ' tarihine kadar dış cephe mantolama yaptırmanın şart olduğunu,
Bütün eski binaların Dış cephe yalıtım sistemleri ile yalıtım ve mantolama yaptırmak zorunda olduğunu.
Yalıtım ile izolasyon yapılamayan bina Emlak Vergileri Tahakkuk oranın daha fazla olacağını
Isı yalıtımı ile mantolama sistemlerinden herhangi biri yapılmış olan evlerden daha az Emlak Vergisi alınacağını
Devlet daireleri kamu kurum ve kuruluşlarının yeni yıldan itibaren yalıtım yapılmamış binaları kiralamama kararı alınacağı açıklanmıştır.

Gelelim yukarıda vurgulamaya çalıştığım Enerji Verimliliği Politikamıza..
En azından politikasını yapmadan bilgilendirmesini yapmak benim görev addettiğim konu bu.
 
Tanım:
ISI YALITIMI; Yapılarda ve tesisatlar da ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan işleme “ısı yalıtımı” denir.
Yaraları Nelerdir?Bence saymakla bitmez ,ama birkaç tanesine göz atalım.
 
1-Enerji tüketimini azaltır:
Etkin bir ısı yalıtımının yapılmayan binalarda, enerji tüketimi çok fazladır. Etkin bir ısı yalıtımı ile yapılarda ortalama yüzde 50 enerji tasarruf edilebileceğini ortaya koyuyor.

2- Isı Yalıtımı Çevrenin Korunmasına Katkı Sağlar:
Enerji ihtiyaçlarının artması ve verimli enerji kullanılmaması sonucunda; hava kirliliği artıyor.
Hava kirliliğindeki bu artış kendisini küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle gösteriyor

3- Isı Yalıtımı Isıl Konfor Sağlar:
İnsanların çalışma verimlerini büyük ölçüde bulundukları ortamın sıcaklığı belirliyor.ortamının ısıl koşulları, insanların bedensel ve zihinsel üretim hızını doğrudan etkiler.

4-Isı Yalıtımı Sağlıklı Yaşam Sunar:
Isı yalıtımsız mekânlarda, oluşan nemin hastalıklarla ilişkisi bilinmektedir.Nemli ortamlar, Mikroorganizmaların üremesi için uygun koşulları yaratır.Nemli ortamlar ve bu ortamlardaki küf oluşumu,
özellikle küçük çocukların astım hastalığına yakalanma riskini büyük ölçüde artırır.
 
5- Isı Yalıtımı İlk Yatırım ve İşletme Maliyetlerini Azaltır:
Isı yalıtımı yapılan yeni binalarda ısınma için daha az enerji gerekeceğinden, kazan büyüklüğü, radyatör sayısı ve kalorifer tesisatının diğer ekipmanları daha az kullanılır.Radyatör sayısının ve dilimlerinin azalması, odaların kullanım alanını da artıracaktır.
 
Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Isı yalıtımı binaların; çatılarına, dışa veya garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlarına, toprak veya içerisinde yaşanmayan mahaller ile daireleri ayıran döşemelerine, tesisat boruları ile havalandırma kanallarına yapılır.
Dıştan yapılan uygulamalar ile cephenin tümüne ısı yalıtım malzemeleri sabitlenebildiğinden; ısı köprüleri oluşmaz. Aynı zamanda uygulama dış taraftan yapıldığı için duvarlar sıcak kalır ve yoğuşma meydana gelmez.Çatı ve Cephelerde ısı yalıtımı,Pencerelerde iyi bir ısı yalıtımı,Tesisatların ve ekipmanlarının (vana, armatür vb.) yalıtılması BÜYÜK ENERJİ TASARRUFU sağlar.
 
Enerji tasarrufu = Paranızın Tasarrufu yani 2 x 2 = 4 ..Bu kadar açık ve net.
 
Aklın yolu bir.!
 
Saygılarımla..
Murat KARAKAŞ
YORUM EKLE
YORUMLAR
osman ayan
osman ayan - 12 yıl Önce

ben de senin gözün de ne olduğumu bilmek isterim...tuncay sonel den daha çok beni tanırsın sanırım...bu da benim doğal hakkım dimi

RIZA ÖZTÜRK HACIMUSTAFAOĞLU
RIZA ÖZTÜRK HACIMUSTAFAOĞLU - 12 yıl Önce

harikasin dostum toplumu bilgilendir.Montalama önemli,ayrıca 167.yıl polis haftasi ile ilgilide kalemini konuştur.

banner81

banner22

banner21

banner24