Üç Aylar ve Regaib Kandili

Dinimizde kameri aylardan olan Recep, Şaban ve Ramazan ayları “ üç aylar “ olarak adlandırılır. Üç aylar içerisinde, önemli gün ve geceler bulunmaktadır. Bundan dolayı da üç ayların değeri artmaktadır.

 Üç ayların fazilet ve üstünlüğünü aşağıda sıralanan durumlar ortaya koymaktadır.

1- Regaib Kandili

Recep ay'ının İlk Cuma gecesidir. (07.04.2016 Perşembe) Bu gece de Yüce Allah kullarına bol bol rahmet ve mağfirette bulunur.

2- Mirac Kandili

Recep ay'ının 27. gecesidir.(03.05.2016 Salı) Sevgili peygamberimiz  o gece, Mekke’den Küdüs’de ki Mescid’i Aksaya ; oradan da göklere yükseltilerek Yüce Allah ile görüşmesidir.

3- Berat Kandili

Şaban ay'ının on beşinci gecedir.(21.05.2016 Cumartesi) Bu gece feyiz ve bereketi bol bağışlanma gecesidir.

4- Kadir gecesi 

Ramazan ay'ının 27. gecesidir. Allah bu gecede kutsal kitabımız Kur’an’ı Kerim’i indirmeye başlamıştır. Bu gece öyle bir gecedir ki, tam bin ay'dan daha hayırlıdır.

5- Ramazan Ayı

Üç ayların üçüncüsü olan Ramazan ay'ı oruç ayıdır. Bu ay af olma ayıdır. Bu ay'da cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır, Şeytan zincire vurulur.

Regaib Kandili, dinimizde “ üç aylar “ olarak biline rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan bir atmosfere girdiğimizin habercisidir. Üç ayları ve içinde bulunan kandil gecelerini iyi değerlendirmeliyiz. İnsanoğlu hata yapmaya ve günah işlemeye yatkın bir varlıktır. Günahımız ne kadar fazla olursa olsun; ümitsizliğe kapılmadan bu gece yapacağımız tevbe ve ibadetlerle  kurtuluşa erebiliriz. Çünkü Allah bağışlayıcıdır, affedicidir. Böyle gün ve gecelerin feyiz, bereket ve rahmetinden yararlanıp, Allah’tan bağışlanma dilemeliyiz.

Yüce Allah bu konuda şöyle buyurur

“De ki: Ey kendilerine kötülük edip, aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin. Doğrusu Allah günahların hepsini bağışlar. Çünkü O bağışlayandır. Merhametlidir. “ (Zümer, 39/53)

“ Rabbinizden bağışlanma dileyin, sonra O’na tövbe edin. Şüphesiz Rabbim çok merhametlidir, çok sevendir. (Hud,11/90)

Peygamberimiz de şöyle buyurmaktadır:

“Vallahi ben, Allah’tan günde yetmiş defadan daha fazla mağfiret diliyor, tövbe ediyorum. ( Buhari,daavat, 3 )

Bu gece ve üç aylarda cennete girebilmek ümidiyle ibadet, hayır ve iyilik yapmalı, kutsal kitabımızı okuyup, anlamını düşünmeliyiz.

Yüce Allah bu konuda şöyle buyurmaktadır.

“İman edip Salih amel işleyenlere, kendileri için; içinden ırmaklar akan cennetler olduğunu müjdele…”(Bakara,2/25)

Evet, üç aylarda,önemli gün ve gecelerde  nefis muhasebesi yapalım. Dini duygu ve düşünce ile ruhumuzu donatalım. İbadetlerle kalbimizi süsleyelim. Yaşadığımız müddetçe Allah ve Rasulü'nun  istediği biçimde hareket edelim. Hayatımızı dürüstlükle, çalışkanlıkla, hoşgörüyle, sevgiyle ve ibadet anlayışı içinde sürdürelim ki, hem bu dünyada ve hemde ahiret yurdunda rahat edelim

 

Efkan  CORDANOĞLU

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet VURAL
Mehmet VURAL - 8 yıl Önce

Efkan hocam hayırlı olsun.Köşe yazınızı çok güzel hazırladınız.Konuyu akıcı ve yalın bir dille anlattınız.Bütün çalışmalarına en içten kalpimle başarılar dilerim.

Ihsan Saral
Ihsan Saral - 8 yıl Önce

Kuranı Kerim'de haram aylar olarak bilinen dört ay geçerde, üç aylar diye bir şey geçmez Bbir tuhaflık yok mu yahu??

Efkan VURAL
Efkan VURAL - 8 yıl Önce

İslam Dininde hicri takvimin yedinci, sekizinci ve dokuzuncu ayları Recep, Şaban ve Ramazan mübarek aylardan sayılır ve bunlar üç aylar olarak bilinir. Üç aylar Peygamber Efendimizce çok kıymet verilen zaman dilimleridir. Üç aylarla ilgili Kuran'da ayet yoktur ama hadis-i şerifler çoktur. Üç ayların fazileti, içindeki mübarek günler ve gecelerden dolayıdır. Kur’anda Üç aylar tabiri geçmez ama Kadir gecesinden, miraç olayından, Ramazan ayından, Cuma gününden Allah Kur’an da bahseder.

Üç aylarla ve kutsal gün ve gecelerle ilgili peygamberimizin sözleri mevcuttur. Peygamberimizin de sözleri İslam dinin de Kur’andan sonra en önemli ikinci kaynaktır. Yüce Allah bu konu da şöyle buyurur:“...Peygamber size ne verdiyse onu alın, neyi de size yasak ettiyse ondan vazgeçin. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz, Allah’ın azabı çetindir. (Haşr Suresi 7.ayet)


Haram aylardan Yüce Allah Kur’anda bahseder. Çünkü Yüce Allah kan dökülmesini ve insanların öldürülmesini istemediği için cahiliye devrinde bile 4 tane ayın haram ay olduğuna inanılırdı. Allah bu haram ayları zikrederek yasaklara uyulmasını istemektedir. İşte bunun için haram aylardan bahsetmiştir.

banner81

banner22

banner21

banner24