Girişimcilik eğitimi ilkokul çağında başlamalı

TOBB öncülüğünde Trabzon’da düzenlenen ve Türkiye’nin en önemli girişimcilik etkinliklerinden olan G3 zirvesinde konuşan Of TSO Başkanı Erdal Saral, girişimcilik eğitiminin ilkokul çağında başlatılması gerektiğini ifade etti.

Girişimcilik eğitimi ilkokul çağında başlamalı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülüğünde Of Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde, Türkiye’nin en önemli girişimcilik etkinliklerinden olan G3, Ramada otelde girişimcilerimiz ile Türkiye’nin önde gelen başarılı isimlerini bir araya getirdi.

 

Organizasyona Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Of TSO Meclis Başkanı Zuhal Akyüzlü, Of TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Saral, TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ile işadamları, bölge oda borsa başkanları ve temsilcileri, genç ve kadın girişimciler ile girişimci adayı öğrenciler katıldı.

 

TTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Ulusoy ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Bölge Temsilcisi Tayfun Özlü'nün konuşmalarının ardından konuşan Of Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Saral, girişimcilik eğitiminin ilkokul çağında başlaması gerektiğini ifade etti.

 

Saral konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

''Birliğimiz öncülüğünde, TOBB Kadın ve Genç Girişimci Kurulları tarafından düzenlenen; 160'ı aşkın ülkede kutlanan Global Girişimcilik Haftası nın Türkiye’deki en büyük ve önemli etkinliği G3 Forum Anadolu’nun 2. etkinliği G3 Forum Trabzon'a hoş geldiniz.

 

Karadenizli girişimciler ve girişimci adaylarının, Türkiye’nin önde gelen girişimcileri ile bir araya gelme fırsatı yakaladığı bu organizasyona emeği geçen herkese şehrimiz adına teşekkür ediyoruz.

 

Girişimcilik; zarara girmeyi ve başarısız olmayı, fırsatları kovalamayı, düşüncelerini hayata geçirmeyi, yenilik yapmayı, grupla çalışmayı gerektiren bir süreçtir.

 

Düzenlenen bu etkinliklerle; hayallerinin peşinden koşma cesareti olan gençler yenilikçi potansiyellerini keşfediyor, girişimciliği kariyer seçeneği olarak değerlendirmeye başlıyor.

Yeni fikirler üretebilen, bu fikirlerini bilim ve araştır­malarla destekleyen, iş birliğine önem veren gençlerimiz; Yaşadıklara hayata kendileri de bir şeyler verir, daha güzel, anlamlı ve yararlı hale getirir.

 

Girişimci bir insan, hayatın durmadan, sürekli değiştiğini fark eder. Bu değişimi yakalayabilmek ve hem kendisine hem de topluma daha iyi bir yaşam sağlamak için çalışmalar yapar. Bunları yaparken de yeni düşünceler üretir, risk alır, takım olarak çalışmayı becerir.

 

Bölgemizin, ekonomik yönden kalkınabilmesi için içimizde var olan girişimci ve yenilikçi ruhun desteklenerek cesarete dönüştürülmesine her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır.

İşte bu ruhun desteklenmesi temsil ettiğimiz sivil toplum kuruluşlarının en önemli amaçlarından biridir, olmalıdır.

 

Bu sorumluluk bilinci ile girişimciliğin eğitim sistemine ilköğretim çağında dahil edilmesi için çalışılmalı, Gençlerimize ilköğretim çağındayken girişimci olmanın kalkınmadaki önemi kavratılmalı, kendine güvenen, cesaretli ve katılımcı gençler yetiştirilmelidir.

 

Ford Motor Kurucusu-Henry Ford'un söylediği gibi, Başarısızlık, yeniden ve daha zekice başlayabilme fırsatından başka bir şey değildir''

 

Başkan Saral girişimcilikle ilgili kendi hayatından iki örnekle sözlerini noktaladı.

 

KÖLEOĞLU: ÇOK ÇALIŞIP ÇOK ÜRETECEĞİZ

TTB Başkanı Şükrü Güngör KÖLEOĞLU ise yaptığı konuşmasında; “Genç girişimcilerin heyecanları ve yeni bilgilerle donattıkları düşünceler geleceği oluşturacak. Günümüz girişimciliğine hiç şüphesiz inovasyon denilen yenilikçi düşünceler hakimdir. Örneğin Doğu Karadeniz’in geleceği olan turizmden tutun da dünya üretim ve ticaretinin büyük kısmını elinde bulundurduğumuz fındığa kadar yenilikçi düşünceye ve girişimciliğe açık sektörler vardır. Başarılı uygulamaları ve bunların uygulayıcılarını genç girişimcilerin fikir ve idealleri ile birleştirirsek, Türkiye yakın gelecekte dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girecek imkan ve avantajlara sahiptir. Bu birlikteliğin sağlanması için çok çalışıp çok üreteceğiz.”

 

HACISALİHOĞLU: GENÇLER GELECEĞİN GÜCÜDÜR

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise yaptığı konuşmada, toplantının asıl amacının geleceğin gücünü yaratmak olduğunu belirterek şunları söyledi:

 

“Geleceğin gücü de gençlerle yaratılıyor. Ülkenin kalkınmasında en önemli aktörlerden biri hiç şüphesiz özel sektördür. Özel sektörün yaptığı ticari faaliyetler, istihdam, üretim, ihracat ve ülkenin kalkınması refah seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi, gençlerin projelerinin değerlendirilmesi adına altyapı projeleri yürütüyoruz. Gençlere gerçek anlamda katkı sağlamak adına Teknokent kapsamında inovasyon merkezimiz mevcut. Amacımız gençlerin projelerini üretilebilir hale getirmelerine olanak sağlamak. İşe temelden başladık. Bu yıl 10. kez yapılacak olan Küçük Mucitler Proje Yarışması’yla, fırsat verildiğinde öğrencilerin de girişimciliklerinin ortaya çıktığını görüyoruz. Üniversite öğrencilerine yönelik yapmakta olduğumuz Tut Elimden projesi ile de yeni teknolojilerin, yeni girişimcilerin hayat bulduğu yarışmalara ev sahipliği yapıyoruz.”

 

GİRİŞİMCİLER MENTÖRLERLE BİR ARAYA GELDİ

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi ve OF TSO Meclis Başkanı Zühal Akyüzlü'nün de aralarında yer aldığı mentörler genç girişimcilerle bir araya geldi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen mentörler, gençlere tecrübelerini aktardı.

 

HİSARCIKLIOĞLU: ÖNCE HAYAL KURMALI

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise girişimciliği Anadolu’ya yaymak için yoğun çabalarının olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

 

Hisarcıklıoğlu “Yıllarca uğraştık ve birçok yatırımcıyı Türkiye’ye getirdik. Yani bu devirde elinizde iyi fikir varsa para verecek olan çok. Yeter ki icat çıkartın, ne yaparsanız yapın yenilikçi yapın. Türk insanının hamurunda cesaret, elinde cevher var; marifet bunu işlemekte” dedi.


Zenginlik ve refaha giden tek yol olan girişimciliğin ülkeler arası rekabette ve işsizlik sorununu çözme konusunda ana etken olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Japonya’da her 100 kişiden 5’i girişimciyken, Türkiye’de bu oran yüzde 2. Ülkemizi Japonya seviyesine çıkartabilmek için 2 milyon yeni girişimciye ihtiyacımız var. Bu vizyonla, daha güçlü ve zengin bir Türkiye için girişimcilik konusunda önemli bir gündem oluşturduk. Girişimciliği ülke çapında yaymak için 2007 yılında TOBB Kadın Girişimci Kurulu’nu, 2009 yılında TOBB Genç Girişimci kurulunu kurduk. Dünyanın 63 ülkesinden 100 girişimci ve yatırımcıyı iş kurma aşamasındaki gençlerimizle buluşturduk. Çünkü girişimciliğin gelişmesi için gerekli altyapıyı ancak ülkemizin her noktasında bu alanda bilinç oluşturarak kurabiliriz. Türkiye’nin müthiş bir genç nüfus avantajı var. Girişimci sayımızı artırabilirsek sahip olduğumuz genç nüfus avantajını zenginleşmek için kullanabiliriz. Bu nedenle girişimcilik kültürünün Anadolu’da yayılmasına büyük önem veriyoruz” diye konuştu.

 

ABD’de MIT (Massachusetts Institute of Technology) mezunlarının şu ana kadar 32 bin şirket kurduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Yılda 2 trilyon dolarlık bir gelir elde eden ve 3.5 milyon kişiye imkân sağlayan bu şirketler birleşerek bağımsız bir ekonomi oluştursalardı, dünyanın 11’inci büyük ekonomisi olacaktı. Çünkü sistemi girişimciliği aşılamak ve desteklemek üzerine kurarak, mezunlarını girişimci haline getirmişler. Bütün dünyada başarılı girişimcilerin 5 temel özelliği var. Öncelikle hayal kurmalı, bu hayalinizi mutlaka hedefe çevirmeli, sonra da bu hedef doğrultusunda çok ama çok çalışmalısınız. Sonrasında sırasıyla cesur, azimli ve yenilikçi olmanız gerekiyor. En sonda da gençlerimizin en çok takıldığı sermaye konusu var. Ancak sermaye de artık bizim gençliğimizdeki gibi sorun olmaktan çıktı. Yıllarca uğraştık ve birçok melek yatırımcıyı Türkiye’ye getirdik. Yani bu devirde elinizde iyi fikir varsa para verecek olan çok. Yeter ki icat çıkartın, ne yaparsanız yapın yenilikçi yapın. Türk insanının hamurunda cesaret, elinde cevher var; marifet bunu işlemekte. Gençlerimiz artık eğitimleri ve yabancı dilleri ile çok daha donanımlılar. Gençlerimiz sayesinde Türkiye’nin geleceğinden umutluyum” şeklinde konuştu.

 

Hisarcıklıoğlu’na konuşmasının ardından TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TTB Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Of Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Zuhal Akyüzlü, Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Saral tarafından içinde yöresel ürünlerin bulunduğu sepet hediye edildi.

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, daha sonra fuaye alanında KTÜ ve Avrasya Üniversitesi tarafından açılan stantları ziyaret ederek genç mucitlerin buluşlarını inceledi.


G3 Forum Trabzon da daha sonra Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir moderatörlüğünde Generali Sigorta Ceo’su Mine Ayhan ve Düşyeri Ceo’su Ayşe Şule Bilgiç’in katılımıyla gerçekleştirilen oturumla devam etti. Son oturumda ise TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve yemeksepeti.com CEO’su Nevzat Aydın genç girişimcilerle bir araya geldi.

 

Girişimcilik konusunda farkındalığı artırmak amacıyla tüm dünyada 160’ı aşkın ülke ile eş zamanlı kutlanan Global Girişimcilik Haftası kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde, TOBB Kadın ve Genç Girişimci Kurulları tarafından 2011 yılından bu yana her yıl Kasım ayında İstanbul’da Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum gerçekleştiriyor.

 

G3 Forum’un, 2015 yılından itibaren Anadolu kentlerinde de düzenlenmesinin kararlaştırılmasının ardından ilk etkinlik Kayseri’de yapılmıştı.

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24