Dershaneciler Trabzon’da toplandı

Hükümetin dershanelerle ilgili kararına bir tepki de Trabzon’daki dershane sahiplerinden geldi.

Dershaneciler Trabzon’da toplandı

İlde faaliyet gösteren 42 dershane temsilcisinin katılımıyla yapılan açıklamada, dershanelerin zararlı kurumlarmış gibi gösterilmesinin kabul edilebilir olmadığına vurgu yapıldı. Öne sürülen kapatma gerekçelerinin hiç kimseyi tatmin etmediğini ifade eden eğitimciler, dershaneleri kapatıp halk eğitim merkezlerinde kurs açmanın ise bir çelişki olduğunun altını çizdi.

Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında Trabzon Dershaneler Birliği adına açıklama yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi ve İlke Birey Dershanesi sahibi Emanullah Tüfekçioğlu, dershanelerin, okullara rakip veya alternatif olmadığını kaydetti. Dershanelerin ihtiyaçtan doğduğuna işaret eden Tüfekçioğlu, kanunla düzenlenmiş, Milli Eğitim müfredatını uygulayan kurumlar olduğunun altını çizdi. 

Dershaneleri gerekli kılan sebebin; her yıl artan öğrenci sayısı ve üniversite kapısında adil bir sınava girme arzusu olduğunu ifade eden Tüfekçioğlu, ’Hiçbir birey, dershaneye gitmesi yönünde zorlanmamaktadır. Dershane tercihi kişinin kendisine aittir. Dershanelerin kapanması yönünde karar alırken bu işin asıl muhatabı olan öğrencilerin fikrini almak kimsenin aklına gelmemiştir.” dedi.

Gerekçe olarak ortaya atılan söylemlerin hiç kimseyi tatmin etmediğini dile getiren Tüfekçioğlu, ’Ailelerin ekonomik olarak zorlandığını iddia edenler, dershanelerin kapanmasıyla bu zorluktan kurtulacaklarını sanmaktadır. Halbuki dershaneler, koşullarına göre, yıllık bin 500 TL’den başlayan rakamlarla hizmet vermektedir. Ancak verilen hizmet ekonomik olarak ölçülemeyecek kadar büyüktür. Kurumlarımız öğrencileri sınava hazırlamanın yanında hayata da hazırlamaktadır. Ayrıca dershaneler fakir öğrencilere gerekli kontenjanı sağlayarak gereğini yapmaktadır. Bir okuldaki eğitim öğretimden daha fazlası dershaneler tarafından verilmekte, gençliğin ufku açılmaktadır. Ergenlik çağındaki gençlerin enerjisi kontrol altında tutulmaktadır. Bireyler sokaktan, kahvehaneden, iddia bayi salonlarından kurtarılmaktadır. Sadece bu yönüyle bile dershaneler son derece önemli bir amme hizmeti vermektedir.” ifadelerini kullandı.

’BİZLER KUMARHANE GİBİ ZARARLI KURUMLAR MIYIZ?’
Dershanelerin sürekli olarak toplum önüne zararlı kurumlarmış gibi atılmalarının kabul edilebilir olmadığına dikkat çeken Tüfekçioğlu, sözlerine şöyle devam etti: ’Bizler kumarhane ve benzeri yerler gibi zararlı kurumlar mıyız? Topluma bu kadar zarar veriyorsak çocuklarımızdan dershanelerde çalıştığımızı gizlemeli miyiz? Biz hiç kimseyi bizleri tercih etmesi için zorlamıyoruz. Bizler emek veriyoruz ve emeğimize saygı istiyoruz.”

Dershaneleri kapatmanın sınavları ortadan kaldırmayacağına değinen Tüfekçioğlu, ’Böyle olunca insanları yine sıralayacaksınız. Bunun için birileri daha önde olabilmek adına, iyi üniversitelerin iyi bölümlerini kazanabilmek için özel olarak hazırlanma ihtiyacı hissedecektir. O zaman özel olarak farklı yöntemlere başvuracaktır. Bu durum ifade edildiğinde okullarda ve halk eğitim merkezlerinde kurs açılacağını iddia ediyorsunuz. O zaman dershane anlayışına karşı değilsiniz demektir. Bu bir çelişki değil midir? Dershanelerde çalışan öğretmenleri mülakatla istihdam edeceğinizi iddia ediyorsunuz. Kriteriniz ne olacak? Yıllardır KPSS ile boğuşan aday öğretmenlerin hakları ne olacak, bu gençlere de haksızlık yapmış olmayacak mısınız? Sayın Bakan, dershanelerin hafta sonları öğrencilerin kendilerine zaman ayırması noktasında engel teşkil ettiğini iddia etmektedir. Tekrar ifade ediyorum: Bizler kimseyi dershaneye gitmeye zorlamıyoruz. Halbuki okullarda öğretmeni olmayan bir sürü zorunlu seçmeli dersleri, başka derslerle takviye ederek çocukları zorla okulda tutma ile zamanlarını ellerinden almıyor musunuz? Astronomi dersinde fizik, bilgisayar dersinde kimya gibi dersleri verdirerek öğrencileri sahtekarlığa itmiyor musunuz? Dershanelerin kapanarak okullaşmasını veya dönüşümünü iddia etmektesiniz. Bu durumun öğrenciye yıllık maliyetinin dershane maliyetinin kaç katı olacağının farkında mısınız? Dershaneye bir iki yıl giden öğrenci ekonomik olarak zorlanıyorsa en az 4 yıl özel okula gidecek öğrencinin velisi bu ekonomik tablonun altından nasıl kalkacaktır? Kaldı ki özel okula gitmek sınavı ortadan kaldırmayacağı için mutlaka ek bir hazırlığa ihtiyaç duyulacaktır.

 

Özel okulların kontenjanı yüzde 40 boşken yeni özel okullar, var olanların durumunu olumsuz yönde etkileyecektir. Robert, TED gibi güzide özel okullardaki öğrencilerinin tümü dershanelere gitmektedir. O halde yapılan, sapla samanı karıştırmak değil midir? Dershane öğretmenlerinin bir kısmını istihdam etseniz bile geriye kalanı ve diğer çalışanları ne yapacaksınız? Bu kurumlarda binlerce hizmetli, binlerce sekreter, binlerce güvenlik elemanı, kaloriferci, binlerce kantin işçisi çalışmaktadır. Bir anda 4 bine yakın kantin işletmecisi de işsiz kalacaktır. Öte yandan, çalışanların kıdem tazminatlarını bir anda hangi kurum ödeyebilecektir? Atıl duruma gelecek olan dershanelerdeki sıra, sandalye, mefruşatın ekonomik kaybını hesapladınız mı? Dershane sahipleri sözleşmelerinin feshi durumunda uğrayacakları kira, yayın ve benzeri zararları nasıl karşılayacaklar, bir kısmının vergi ve SSK borçlarının ne olacağını hesap ettiniz mi?’ diye sordu.

Tüfekçioğlu, okullardaki eğitimin farklılık arz etmesi ve ölçme değerlendirmedeki yanlışlıkların sınavsız bir üst okula girişi de mümkün kılmadığını belirtti. İstanbul’daki bazı okullarda şişirilen notlar nedeniyle açılan soruşturmanın bunun en basit örneği olduğunu söyleyen Tüfekçioğlu, ’Notların hormonlanarak üniversite yerleştirme puanına katkısının arttırılması, eğitimin geldiği noktayı çok net ortaya koymaktadır. O halde sınavdan vazgeçemezsiniz, insanların anayasal haklarını devlet olarak korumalısınız. 5 yıldızlı otelleri ihtiyaç olmadığı halde açık tutuyorsanız, dershaneleri ihtiyaç olduğu için kapatamazsınız. Bu tartışmanın hiçbir teknik tarafı olmadığı halde sadece dershaneleri kapatmak istiyorsanız, hiçbir mazeret uydurmadan, yapamayacağınız taahhütlerin altına girmeden, mertçe, dürüst bir şekilde açıklamanızı yapın; işi sulandırmadan Allah rızası için kapatın.” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: CİHAN

Of Ajans

YORUM EKLE
YORUMLAR
baştürk
baştürk - 10 yıl Önce

sayın yönetici.dersane haberinin ofumuzla ne ilgisi var.hani ofu direk ilgilendiren haberlere yer veriyordunuz.ayrıca haber kaynağına bakarsanız ısmarlama bir haber olduğu belli yakıştıramadım.

Editörün Not:
Sevgili baştürk, Of'taki dersanelerin yetkililerinin de katıldığı ve dersane olayı Of'u da ilgilendirdiği için habere yer verdik.

Murat Kaya
Murat Kaya - 10 yıl Önce

Evet dershanelerin bir ''ben yaptım oldu''mantığına kurban gitmemesi lazım.Gerekliliği aşikar...

ERKAN YAZICI
ERKAN YAZICI - 10 yıl Önce

KAPATILMA KAPATILMAMA AYRI MESELE, AMA MALUM CEMAATİN DERSANELERE KABE MUAMELESİ YAPTIĞINI GÖRÜYORUM TWİTTERDA... HATTA BİRİSİ FİL SURESİNİ HATIRLATIYOR BAŞBAKANA. CAPSINI DA ALDIM. ÖBÜRÜ DERSANELER OLMASA İMANSIZ OLURUZ DİYOR, CAPSINI ALDIM. DERSANELER EĞİTİM SİSTEMİNİN SAÇMALIKLARINDAN DOĞMUŞ GEREKSİZ KURUMLARDIR. BUGÜN EĞİTİM REFORMLARININ ÖNÜNDE ENGELDİR. BEN BİR ÖĞRETMENİM, OF İÇİN SORUYORUM; OFTA EN ÇOK TERCİH EDİLEN DERSANE KAÇ ÖĞRENCİ ALIYOR, KAÇ ÖĞRENCİYİ KAZANDIRIYOR... AYRICA KAÇ LİRA ALIYOR?

ERKAN YAZICI
ERKAN YAZICI - 10 yıl Önce

dersaneler fakir öğrenciler için kullanmazlar burs kontenjanını...saçma sapan seviye tespit sınavları yaparak orda yarışta kazanan öğrencilerini güya ödüllendirmiş gibi gerçekte yasal olan burs kontenjanı için kayıt ederler. 4 yıl dersanelerde çalıştım. neyin ne olduğunu çok iyi biliyorum. kimse kimseyi kandırmasın. taksitlerini ödeyemeyen öğrencilere nasıl icra davaları açıldığını, dersaneden atıldığını çok iyi biliyorum... dersaneler hayata filan hazırlamaz. istanbulda 3. sınıftan itibaren dersaneye gidiyor çocuklar. bu çok yanlıştır. çocuklar sosyalleşemiyor, hafta içi okul hafta sonu dersane tuhaf bir hale geliyorlar. dünyanın hiçbir yerinde bu tür bir saçmalık yok. ayrıca bu haber tümüyle propoganda içeriyor. cihan haber ajansı bir ara icraya verilen aileleri de yazsın, haberleştirsin. dersaneler kaç öğrenci alıyor istanbulda ve ne kadarı kazanıyor. ayrıca ne kadar ücret talep ettiklerini de yazsınlar, ayrıca öğretmenlerine ne kadar ödediklerini de yazsın. ayrıca stajyerler...

erkan yazıcı
erkan yazıcı - 10 yıl Önce

ayrıca stajyer öğretmenlere para ödenmediğini, emeklerinin bedava sömürüldüğünü de yazın. gidin trabzona kaç yeni mezun kaç üniversite öğrencisi bedava çalıştırılıyor dersanelerde sorun... eğer habercilikse buyrun bu kısmını da yapın. cihan haberin geçtiği bu haberi yayınlamak bana pek iyiniyetli gelmedi. kamuoyu oluşturmaya dönük bir haber. yakıştıramadım.

Merve Can
Merve Can - 10 yıl Önce

Dershanelerin kapanması orta ve düşük seviyede geliri olan vatandaşla için hiçte iyi olmayacak.Seneye sen bak özel ders fiyatlarına...

BAŞTÜRK
BAŞTÜRK - 10 yıl Önce

kızıyorum sıze bu yüzden.şehıd olaylarını bıle haber yapma,haburu haber yapma,dıyarbakırı haber yapma,vs.bunlar ofu ufluyu ilgilendirmiyormuydu.
nedir yanı.kapansın dersaneler.memleket meselesimidir bu.gundem etmeye bile değmez.

baştürk
baştürk - 10 yıl Önce

nadırde olsa hukumetı değil ama bu konuda başbakanı destekliyorum.herkes haddını bılsın.bu vesileyle sayın başbakanım kımın dost kımın ikiyüzlü olduğunu anlasın.şimdi bunlar sendikayıda açar yenıden.kim bunlar.kıme kafa tutuyorlar.yuzde 1 bile oyları yoktur.


SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24