Bakan Varank Trabzon’da

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Oflu hemşerimiz Mustafa Varank, bir dizi açılış programına katılmak üzere Trabzon’a geldi.

Bakan Varank Trabzon’da

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında finanse edilen ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Trabzon Kuyumculuk Tasarım Merkezi Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından hizmete açıldı.

İlk olarak Akçaabat Şinik Organize Sanayi Bölgesi Toplu Fabrika Açılış Töreni’ne katılan Bakan Varank, daha sonra Trabzon Kuyumculuk Tasarım Merkezi Projesi’nin de açılışını gerçekleştirdi. Kuyumculuk Tasarım Merkezi’nin açılış programına Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Dr. Sezgin Mumcu, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ve il protokolü katıldı.

İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Kuyumun tasarımından meydana gelmesine kadar her aşamada son sistem teknolojiyle donatılan Kuyumculuk Tasarım Merkezi’nde özel ürünler üretilecek. Ayrıca Kuyumculuk Teknolojisi bölümünden mezun olan öğrencilere ve bu alanda çalışmak isteyenlere istihdam imkanı sağlanacak. Kuyumculuk Tasarım Merkezi, Karadeniz Bölgesi’ndeki tek tesis olup, Trabzon ve Doğu Karadeniz başta olmak üzere tüm bölgelere hizmet verecek.

BAKAN VARANK: TRABZON’A DEĞER KATACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açılışta yaptığı konuşmada, “Kuyumculuk Tasarım Merkezimiz, Kalkınma Ajansımızla desteklediğimiz ve Trabzon'da kuyumculuk el işçiliğini daha ileriye taşımak üzere gerçekleştirdiğimiz bir proje. Pahada küçük gibi gözükse de işlevsel olarak değerli. Proje önümüzdeki dönemde Trabzon'a kuyumculuk anlamında çok değer katacak" dedi.

AÇILIŞ KURDELESİNİ KESTİLER

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ve il protokolü açılış kurdelesini keserek Kuyumculuk Tasarım Merkezi’ni hizmete açtı. Bakan Varank, çalışanlarla sohbet ederek ürünlerle ilgili bilgi aldı.

TRABZON EKONOMİSİNE GÜÇ KATACAK PROJELER HAYATA GEÇİYOR

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Cazibe Merkezleri ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı İmza Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Trabzon'da hazırlanan ortak projeler için Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde sözleşme imza töreni düzenlendi. Ortak hazırlanan projelerin imzalarını Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Sürmene Belediye Başkanı, Rahmi Üstün ve Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim birlikte attılar.

İmza törenine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof Dr. Hasan Mandal, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu, çok sayıda bürokrat, sanayici ve siyasiler katıldı. Törenin açılış konuşmasını AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta yaptı. Milletvekili Balta, Bakan Varank'a ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

6 PROJENİN YATIRIM BEDELİ 55 MİLYON LİRAYI BULACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; "Bizleri tekrar kavuşturan Rabbimize şükürler olsun. Uzun bir ara sonrasında sizlerle tekrar bir araya gelmenin mutluluğu içerisindeyim. Hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın bize gösterdiği hedefler doğrultusunda her zaman durmak yok yola devam dedik. İşte şimdi de burada, hem Trabzon’umuz hem bölgemiz hem de ülkemiz için önemli 6 projenin sözleşme imza törenini gerçekleştiriyoruz. İmzalarını atarak resmen başlatacağımız bu projelerin yatırım bedeli 55 milyon liranın üzerinde. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı koordinasyonunda uygulanacak bu projeler balıkçılıktan tarım ve teknolojiye, turizmden sosyal içermeye birçok konuyu kapsıyor. Her biri birbirinden önemli bu projelerle Trabzon’un mevcut altyapısını daha da sağlamlaştıracak, ilimiz ekonomisinin gücüne güç katacağız.”

3 MİLYON DOLAR YATIRIMCIMIZIN CEBİNDE KALACAK

“Bu kadar çok projeyi detaylı anlatmaya süremiz yetmez ama ben birkaç tanesine kısaca değinmek istiyorum. Örneğin, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının yürüteceği ‘Kapalı Devre Sistemle Biyoteknoloji Uygulanmış Yumurta Temininde Dışa Bağımlılığa Son’ adlı projemiz. Bu projede 32 milyon lirayı aşan bir yatırımla 3 bin 600 metre kare alanda devasa bir somon balığı yumurtası ve yavrusu üretim tesisi kuracağız. Oluşturacağımız 5 adet kapalı devre ünitede yılda 12 milyon adet balık yumurtası ve 8,7 milyon adet yavru balık üretimi yapılacak. Proje tamamlandığında balık yumurtası ithalatını yıllık yüzde 50 azaltmayı, Türk Somonu üretimi ve ihracatını ise yüzde 20 artırmayı hedefliyoruz. Bu sayede her yıl 3 milyon dolar yatırımcımızın cebinde kalacak.

YILDA 20 ADET GEMİ ÜRETİLMESİNİ HEDEFLİYORUZ

“Bir diğer projemiz de, Sürmene Belediyesi tarafından uygulanacak ‘Trabzon Gemi İnşa Kapasite Geliştirme’ projesi. 6 milyon liralık yatırımla Sürmene Çamburnu tersane alanında yeni bir rıhtım yapacağız. Rıhtım sayesinde gemi inşa sanayinde faaliyet gösteren firmalarımızın altyapı ihtiyaçlarını gidererek üretim kapasitelerini artıracağız. Proje tamamlandığında yıllık 20 adet gemi üretilmesi ve 50 milyon dolarlık ihracat yapılmasını hedefliyoruz.”

AKÇAABAT’TA TESİS KURULACAK

“Akçaabat Belediyesi tarafından uygulanacak ‘Akçahasat’ isimli proje. Akçahasat projesiyle ilçede yetişen hurma, çilek, zeytin, aronya, kivi gibi ürünlerin üretim ve depolama işlemlerinin yapılabileceği bir tesis kuracağız. Burada üretilecek ürünler sahil şeridinde oluşturulacak 5 büfe ve elektronik ortamda satışa sunulacak. 15 kadının istihdam edileceği proje ile yıllık yaklaşık 1 milyon liralık satış hacmi oluşturmayı hedefliyoruz.”

BÜYÜKŞEHİR’İN PROJESİ İSTİHDAM SAĞLAYACAK

“Son olarak, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanacak ‘Botanik Atölyeler İle Öğren, Üret ve Sat’ adlı projeye değinmek istiyorum. Trabzon Botanik Park’ta yer alan atıl durumdaki atölyeleri düzenleyip eğitim amaçlı kullanacağız. Burada verilecek eğitimlerden sonra sepet, ahşap oyma ve teraryum gibi alanlarda üretimler gerçekleştirilecek. Amacımız sosyal yardıma ihtiyaç duyan dezavantajlı gruplardan oluşan vatandaşlarımıza 740 saati bulan eğitimler vererek istihdam edilmelerini sağlamak. Bugün imzalarını atarak uygulamaya başlayacağımız tüm bu projelerdeki hedefimiz Trabzon’u bölgesinin ve ülkemizin önemli merkezlerinden biri haline getirmek.

Trabzonlu vatandaşlarımıza ve işletmelerimize layık oldukları hizmetleri sunabilmektir.

Şüphesiz yaptığımız yatırımlarla Trabzon, ülkemizin parlayan yıldızlarından biri olarak yoluna devam edecek.”

AK PARTİ DÖNEMİNDE TRABZON’A YAPILAN YATIRIM MİKTARI 43 MİLYAR LİRAYA YAKLAŞTI

“Trabzon’a yaptığımız yatırımlar saydıklarımdan ibaret değil. AK Parti hükümetleri döneminde Trabzon’a yapılan yatırım miktarı 43 milyar liraya yaklaştı. Bu dönemde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak biz de üzerimize düşeni yerine getirdik. OSB’lerden teknoloji geliştirme bölgesine, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinden KOBİ desteklerine, bilim ve teknolojiye yönelik desteklerden yatırım teşviklerine kadar birçok alanda Trabzon’a önemli kaynaklar aktardık. Buraya yapılan her yatırımın Karadeniz’in coşkun dalgalarıyla tekrar bize misliyle döndüğünü görmek de bizim için ayrı bir mutluluk sebebi. Bakınız 2004 yılından bu yana düzenli olarak büyüyen ilimizin ekonomisi 2019 yılında 12,5 milyar liralık bir milli gelir yaratmış. Bu gelirin bileşenlerine baktığınızda Trabzon’un sanayi performansının düzenli bir şekilde arttığını ama hizmetlerin hala çok önemli bir yer tuttuğunu görüyoruz. 2004’te Trabzon’un milli geliri içinde sanayinin payı yüzde 11 iken 2019’da yüzde 15’lere yükselmiş durumda. Bu artış ihracata da yansıyor, 2020 yılında salgının etkisiyle biraz düşüş yaşansa da 1 milyar dolarlık bir ihracat yapılmış. 2002 yılında bu rakamın sadece 230 milyon dolar civarında olduğunu göz önünde bulundurduğunuzda kaydedilen ilerleme daha net ortaya çıkıyor.

Tabi Trabzon’un potansiyeli bunun çok ötesinde ve daha alacak çok yolumuz var. Bu potansiyeli harekete geçirmek üzere durmadan dinlenmeden yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz.”

PROJELERİMİZ HAYIRLI OLSUN

“Bizler son 19 yılda AK Parti hükümetleri olarak her zaman hizmet siyaseti yaptık. İş üretmenin, proje üretmenin, yatırım yapmanın derdinde olduk. İşte bu yüzden her daim vatandaşlarımızın takdirini kazandık. Buna layık olabilmek için pandemi şartlarına rağmen yatırımlarımıza devam ediyoruz.

Bugün burada gerçekleştirdiğimiz yatırımlar da hem Trabzon’umuza hem de ülkemizin gelişmesine önemli katkılar sağlayacak. Ben bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken imzasını attığımız tüm projelerin Trabzon’umuza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Projelerin hayata geçmesinde katkısı olan yürütücü kuruluşlarımıza, kalkınma ajansımıza ve Bakanlığımızdaki çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Katılımınızdan dolayı her birinize teşekkür ediyorum."

HEMŞEHRİLERİYLE BİR ARAYA GELDİLER

Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu imza töreninin ardından 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı’nda Trabzonlularla bir araya geldiler. Bakan Varank ve Başkan Zorluoğlu sohbet ettikleri hemşehrilerine dondurma ikramında bulundular.

Of Ajans

Yüksel Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24