Tevekkül’ü Anlamak

Her hangi bir iş konusunda gerekli olan ne varsa hepsini yerine getirdikten sonra, Allah’a güvenmeye ve işin sonucunu O’ndan beklemeye dinimizde tevekkül denir.

 

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır:

“Kim Allah’a güvenirse O, ona yeter...”(Talak suresi,65/3)

“Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a tevekkül et...”(Furkan Suresi,25/58)

 

 Güvenilecek ve yardım istenecek tek varlık Yüce Allah’tır. Çalışma kullardan rızık verme de Allah’tandır. Gerçek tevekkül, yapılan iş sonucunda Allah’a güvenmek ve sonucu O’ndan beklemektir.


Peygamberimiz, kendilerini ziyarete gelen bir kişiye:
-Deveni ne yaptın, diye sorunca O kişi:
-Allah’a tevekkül edip dışarıya salıverdim, diye cevap verdi. Peygamberimizde :
-Deveni sağlam bağla da sonra tevekkül et, buyurdu.(Keşfu’l-hafa,1,144)

Sevgili Peygamberimizin bu buyruğu hepimize bir uyarıdır. Yaptığımız işlerde bulunduğumuz görevlerde üstlendiğimiz sorumluluklarda üzerimize düşen her şeyi en güzel bir biçimde yerine getirmeliyiz.

Tevekkül etmeyi iki konuda örnek vererek açıklamak istiyorum. Bunlardan birincisi vatanımızı korumak ve düşman saldırısına karşı koymak için önceden yapılması gereken her şey yapılmalı, devlet olarak savunma sanayimizi geliştirmeliyiz, bu konuda bilim adamlarımıza destek vermeliyiz ve gerekli donanımları hazırlamalıyız. Askerimizi ve Polisimizi gelişen en son teknoloji ile yetiştirmeliyiz. Ordumuzun ve milletimizin inancını, moralini yüksek tutmalıyız. Bu ve benzeri çalışmaları yaptıktan sonra başarıyı Allah’tan beklemek ve O’na güvenmek tevekkül anlayışına uygun olur.

Tevekkül etmeye başka bir örnekte hayatımızın bir parçası haline gelen sınavları verebiliriz. Her yıl yüz binlerce gencimizin girmiş olduğu ortaöğretim ve üniversite sınavları öncesi yapılması gereken çalışmaları zamanında ve tam olarak yerine getirenlerin başarıya ulaşması mümkündür. Çalışmadan, uğraşmadan, yorulmadan başarıyı yakalamak imkansızdır.

 Sınavlara hazırlanan gençlerimiz öncelikle başarıya inanarak düzenli ve planlı bir şekilde çalışmaları gerekir. Yeteri kadar konulara çalışıp, bol bol konu testleri çözerek eksik oldukları konuları belirleyerek öğretmenlerinden yardım alarak eksikliklerini gidermelidirler. Dinimizdeki tevekkül anlayışına göre öğrencilerin ellerinden gelen her şeyi yaptıktan sonra başarıyı Allahtan beklemesi doğru bir davranıştır.

Yine tarımda, sanayide, ticarette, kalkınmada vb. tüm işlerde fert, toplum ve devlet olarak üzerimize düşen görevleri harfiyen yerine getirmeliyiz. Ancak bu şekilde başarılı oluruz.  Gerekli iş ve işlemleri zamanında yapmazsak başarıyı yakalayamayız.


 Yüce Allah’a yaptığımız dualarda samimi olursak üzerimize düşen görevi en iyi bir şekilde yapmamız gerektiğini anlarız. Ona göre de önceden çalışmalarımızı planlı ve ciddi bir şekilde yaparız. Sonrasında da Allahtan yardım isteye biliriz.
 

Yaptığımız ve yapacağımız tüm işlerde önce tedbir alacağız sonra başarıyı Allah’tan isteyeceğiz. Çalışmadan ve mücadele vermeden işin sonucunun da başarılı olmak mümkün değildir. Bunun için sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) ; “ Deveni bağla sonra tevekkül et” buyurarak bizi uyarmıştır.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Özkan Kır
Özkan Kır - 8 yıl Önce

Günümüzde gerçekten Teekkül eden kaç mümin var ki? Her milyondan sadeçe 2 kişi çok zor cıkar.Rabbim bu zor günlerimizde hepizin yar ve yardımcısı olsun.Amin.

banner81

banner22

banner21

banner24