TARİH REYTİNGE YEM EDİLMEMELİ

Geçen hafta ortasında bir telefon aldım. Okuyucularımdan biri benden önemli gördüğü bir konuda yazımı yazmamı istedi. Konu gerçekten önemli dinledikten sonra anladım. Kardeşimiz resmi bir televizyonda yayınlanmakta olan “Diriliş” adlı dizide ki Sadettin Köpek adlı şahsın hayatının yanlış verildiğini söyledi.

Sözlerinin devamında yaklaşık yirmi bölümdür Sadettin Köpekle yatıp Sadettin Köpekle kalkmaktayız. Bir bölümde Moğollarla işbirliğine girmekte diğer bir bölümde ise Haçlılarla işbirliğine girmekte. İnananın bana bu adama tarihte yaşadığı halde uyuz kaptım diyordu. Fakat daha sonra ulusal gazetelerimizden birinde Tarihçi Prof. Ahmet Hocamızın Sadettin Köpekle ilgili makalesini okuduğunda ki Hocamız Sadettin Köpeğin tarihte ne Moğollarla ne de Haçlılarla bir ittifakı olmuştur. Dizide Sadettin Köpek reyting adına yanlış verilmekte yazdığını gördükten sonra kafasında Saadettin Köpeğe karşı bir muhabbet oluşur ve benden Sadettin Köpeğin hakkının iade edilmesi lazım geldiğini söylemekteydi.

Bende kendisine konuyu araştırıp gelecek makalemde bu konuyla ilgili yazımı yazacağımı söyleyerek ayrıldık.

Sadettin Köpeği önce internetten araştırdım. İnternette ki bilgilerde bir tarihçi olumlu diğer bir tarihçi ise olumsuz olarak hakkında bilgi vermekteydi. Ben en iyisi güzel şehrim Trabzon’un ülke geneli kaliteli üniversitesi KTÜ Tarih bölümü Hocalarına başvurmayı arzu ettim. Tarih Bölüm Hocalarımızdan Prof. Necmeddin Hocamıza ulaştım. Konuyu kendisine özetledikten sonra konunun doğrusunu öğrenmek istediğimi ve bu haftaki makalemde bu yazıyı yazacağımı söyledim. Necmeddin Hocam kısaca Nizamettin Hocam Sadettin Köpek Selçuklu emirlerindendir. Hayatında kesinlikle ne Moğollarla ne de Haçlılarla bir ittifakı yoktur. Dizide ki Sadettin Köpek tamamen bir reyting amaçlı işlenmektedir söylemişlerdir. Sözlerinin devamında da yalnız Sadettin Köpek iktidar mücadelesinde bulunduğunu da kaydetmiştir.

Bakınız bizler Diriliş dizisi başladığında işimizi gücümüzü bırakmıştık alışıla gelen bir dizi olmadığından. Çünkü magazin dizilerinin milletimizin ahlak ve maneviyatını bozduğunu çok iyi bildiğimizden bu dizi yayına başladığında reytinglerini en üst seviyede olan dizilerdendi. Fakat bu dizi öyle bir noktaya geldi ki bugün dizi bir tarih dizisi olduğu halde tarihi karakterlerin hayatlarını çarpıtmaya başlamışlardır. Reyting kaybettikçe tarihi karakterlerin hayatlarını asılsız olarak vermeye ve tarihe saygısızlık yapılmaya başlamıştır. Burada imkanımız yok ama bugün gelinen noktada Sadettin Köpek ve diğer yanlış verilen tarihi şahsiyetlerden helallık almamız lazım geldiğini düşünmekteyim.

Şunu açık olarak yazmakta bir beis görmüyorum ki bizlerin akıllarıyla oynamasınlar. Bizlere tarihi dizi diye önümüze konulan dizlerde bu saygısızlıklar yapılıyorsa diğer dizilerde ki saygısızlıklar bana göre daha hafif kalacaktır. Bizlerin milli ve manevi duygularımızı kimsenin köreltmesine hakkı olmadığını düşünmekteyim. Yapımcılar biraz daha milli bir duruş sergilemesi lazım gelmektedir. Güya tarihi diye filmiler diziler yapılır ama ne acıdır ki bir türlü içeriğinde bir millilik görememekteyiz. Öyle reklamları yapıldı ki bir Fatih Sultan Mehmet filmi çekildi bizlerin milli duygularımızın en ufak hareketlendirmesi mümkün olmadı. Bizlerin Fatihi, Kanuniyi, Yavuzu , İkinci Abdulhamidi ve Atatürkü milli duygularımızın canlanmasına imkan tanıyacak bir senaryoyla verilmesi çok gereklidir…

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24