Öğretmen toplumun önünü açmalı

       “Yeryüzünün öğretmeni olmak için gökyüzünün öğrencisi olmak gerekir” diyor Bilge Kral Aliya İzzet Begoviç. Ülkemizde 1981 yılından beri 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Her ne kadar darbeci General Kenan Evren ürünü olsa öğretmenleri anmak, anlamak ve değerli olduklarını hissettirmek için önemli bir gün olarak kutlanılmaktadır. İşin doğrusu öğretmenlik mesleğinin değerli olduğunu toplumsal olarak içselleştirmektir.  Toplum öğretmenin ve öğretmenliğin değerini anlamada sıkıntı yaşıyorsa gelecek adına ciddi bir şekilde endişe duymak gerekir.

 

      Öğretmenlik ilk insanın yaratılması ile başlar. Allah Hz. Adem’i (as) yaratmış. Ona kendini, eşyayı, varlığı tanıtmıştı. Hz Âdem de insanlığa Allah’tan aldığı ilahi düsturu anlatmış, onlardan Allah’tan başkasına kul olmamayı, istikametten ayrılmamayı, yeryüzünde bozgunculuk yapmamayı, adaletten ayrılmamak gibi evrensel ilkeleri anlatmış, onlara öğretmen olmuştu. Bu serüven peygamberler nezdinde son Peygamber Hz. Muhammet (SAV) ile zirveye ulaşmıştır. İslam’a göre ilk öğretmen Hz Peygamber’dir (SAV). O, Kuran’ın yaşayıcısı ve dinin açıklayıcısıdır. Böyle bir medeniyete sahip olan millet olarak kuşkusuz öğretmenlik mesleğine genel olarak ülkemizde kutsiyet atfedilir ve ayrı bir saygı gösterilir. Her ne kadar son zamanlarda öğretmenlere karşı bazı olumsuz tutum ve davranışlar sergilense de yine de öğretmenlik en güvenilir meslek grubunun başında geliyor. Yaşanan değer kaybında ise toplumsal sekülerleşmenin etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum.

 

       Eğitim bu yüzyılın en önemli meselesi olarak görülmektedir. İnsanını iyi yetiştiren, bilimsel çalışmalarda çığır açan, değerlerini önemseyen, onları eğitimin bir parçası haline getiren, hayattan kopmayan toplumlar geleceğini güven altına almış ve geleceğe hükmedecek toplumlar olacaktır. Zaman ne kadar değişse de öğretmenin, öğretmenliğin önemi değişmiyor, aksine daha da artıyor. Batıya göre bizde de çok büyük değişimler yaşanıyor. En azından öğretmenlerin fiziksel değişimleri ve dönüşümleri baş döndürürcü bir hal aldığına şahit oluyoruz. TV’lerde gördüğümüz öğretmen modelini bugün neredeyse her okulda görebiliyoruz. Muhakkak ki öğretmenler mesleğini icra ederken rahatlık içerisinde olmalıdır. Ancak örnek alınan, her seferinde örnek gösterilen Batı tipi öğretmen gibi donanım ve yeterliliği de kendine vazife edinmelidir öğretmenlerimiz.

 

      Unutulmamalıdır ki başlı başına öğretmenlik bir karakter, fedakârlık, gönüllülük, sevgi, yeterlilik ve idealistlik mesleğidir. Sevgisi, fedakârlığı, gönüllülüğü olmayanın öğretmenlik yapması o toplumun geleceğine ihanettir. Hepimizin hayatını olumlu ya da olumsuz etkileyen öğretmenlerimiz vardır. Onların etkileri hayatımızın sonuna kadar devam edecektir. Onun için aynı zamanda öğretmen büyük kul hakkını icra eden kişi demektir. Böyle olduğu için bakanlık sağlıklı birey, başarılı toplum için Öğretmenlik Meslek Kanununu biran önce çıkarmalıdır. Bir yıl önce 100 günlük eylem planında bahsedilen kanun için aradan bir yıl geçti hâlâ ses seda yok desek yanlış olmaz. Bugün eğitim adına çok güzel sözler duyuyoruz. Unutulmamalıdır ki daha güzel sözler kitaplarla doludur. Mesele güzel konuşmak, hamaset yapmak değil sözleri eyleme dönüştürmektir.

 

     Ülkemizde ilk kez bu yıl “Ara Tatil” uygulaması eğitimde yapılan yenilikler arasına girdi.  Turizm için faydalı olmuştur. Uygulanması noktasında sıkıntılar yaşansa da gelecek adına planlanarak öğrenci ve veliler için iyi birer tatil zamanı olacaktır. İnşallah önümüzdeki yıllarda içeriği doldurulur da eğitimin tamamlayıcısı olur.

     Öğretmen eğitimin en önemli öğesidir ve öğretmenden beklentiler çok yüksektir. Öyleyse öğretmen iyi yetiştirilmeli her türlü baskı, dayatma ve şiddetten korunmalıdır. Kendini baskı ve saldırı ikliminde gören bir öğretmenin kendini vermesi, başarılı olması beklenemez. Evet, bütün şiddete hayır diyorsak öğretmene şiddete de daha gür ve kalabalıklar olarak hayır demeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm öğretmenlerimizin “Öğretmenler Gününü” kutluyorum. Vefat eden öğretmenlerimize Allah’tan rahmet, emekli olan öğretmenlerimize sağlıklı uzun ömürler diliyorum. Görevi başında olan öğretmenlerimize başarılı bir eğitim, öğretim yılı temenni ediyorum.

 

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24