Trabzon’da Sosyal Uyum Çalıştayı düzenlendi

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliği ile düzenlenen “Sosyal Uyum Çalıştayları”nın dokuzuncusu Trabzon’da gerçekleştirildi.

Trabzon’da Sosyal Uyum Çalıştayı düzenlendi

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK)  iş birliği ile düzenlenen “Sosyal Uyum Çalıştaylarının dokuzuncusu Trabzon’da gerçekleştirildi.

 

Uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamında bulunan yabancılarla ev sahibi toplumun sosyal uyumunu arttırmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı personeline yönelik düzenlenen çalıştaya; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Vali Yardımcısı Mehmet Yapıcı, Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe Ok, Uyum ve İletişim  Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, BMMYK Temsilcisi İsmet Yasak, İl Müftüsü Osman Aydın, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yılmaz Çapoğlu, İl Göç İdaresi Müdürü Ramazan Latifoğlu’nun yanı sıra kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

 

Programın açılışında konuşan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu: “İçişleri Bakanlığımızın uhdesinde yapılan etkinlikler ile ülkemizde yaratılmaya çalışılan farklı algıların önüne geçme adına toplumumuzun tüm kesimleri, tüm meslek grupları bu konuda bilgilendirilerek, bilinçlendirilerek doğru bilgiyi toplumumuzun en ucra köşesindeki vatandaşımıza ulaştırma noktasında  yoğun bir gayret içerisindeyiz.” dedi. Konuşmasında ayrıca din görevlilerine seslenen Ustaoğlu: “Bulunduğunuz bölgede yaşayan misafir kardeşlerimize sahip çıkmak onların duygularını, sıkıntılarını cemaatlerimizle bulunduğumuz ortamda paylaşmak ve onlarla içiçe olmak bizim kadim geçmişimizin, inancımızın verdiği en önemli örneklerinden birisi olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

 

Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe Ok: “Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Türkiye’de göç politikalarının yönetilmesi ve yürütülmesi noktasında da hakikaten büyük bir kapasite geliştirmiş durumda ve büyük bir özveri ile çalışıyor.Türkiye Cumhuriyeti Devleti göçü akılla, mantıkla ve bilimle yönetiyor ve yürütüyor bundan hiç şüpheniz olmasın ve sizlerin sayesinde ama iki şeyi de unutmuyoruz insanlık ve vicdan.” dedi. Biz insanlığı göç yolunda yalnız bırakmıyoruz diyen Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK konuşmasında “İnsanlık göçerken biz insanlığı göçertmemeye çalışıyoruz” vurgusu yaptı.

 

Uyum ve İletişim  Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu ise şöyle konuştu: “Biz diyoruz ki her göç bir insandır. Her bir idari birimin yürüteceği çalışmalar özelde uyum genelde ise göç yönetimi için çok önemli olacaktır. Özellikle göçmenlerin eğitimi konusu uyum faaliyetleri için temel öneme sahiptir. eğitim sisteminin dışarısında kalmış çocuk marjinalleşme, suça meyilli olma ve istismar edilme riski bulunmaktadır. ülkemizdeki bu insanları eğitim sistemi içinde tutmak sizlerin hem görevi hem de vicdani sorumluluğudur. Yine din hizmetlerin, dini bilgilendirmeden aktif olarak faydalanamazlarsa marjinalleşme, bir takım terör odaklarının hedefi haline gelme, ülkemiz için güvenlik riski oluşturacak noktalara gelebilecektir. Bunun önüde geçmek diyanet işleri başkanlığımızın çok kıymetli personelinin hem görevi hem de vicdani bir sorumluluğudur.”

 

BMMYK Temsilcisi İsmet Yasak farklı illerde gerçekleştirilen uyum faaliyetlerine dikkat çekerek: “Burada temel amaç toplumun çeşitli kesimlerinde doğru bilgileri aktararak halka ulaştırılmasıdır. Bu doğru bilgilerle inanıyoruz ki sosyal uyuma büyük katkı sağlanacak ve halkın çeşitli kesimlerin arasında olan bu yanlış bilgiler üzerinden yapılan doğruların azalacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

Katılımcılara “İnsanların en hayırlısı, insanlara en çok faydası dokunandır” diye seslenen İl Müftüsü Osman Aydın: “Diyanet İşleri Başkanlığımızda Din Hizmetleri Müdürlüğümüzün bünyesinde bir daire kuruldu bu daire Göç ve Manevi Hizmetler Dairesi. Bu dairenin faaliyetleri ülkemizin dört bir köşesinde bu misafirlerimize yönelik ilimizde de gerek cami hiztmelerimizde gerekse cami dışı faaliyetlerimizde, kuran kurslarımızda göçmen kardeşlerimize ilgileniyoruz.” dedi.

 

Trabzon İl Göç İdaresi Müdürü Ramazan Latifoğlu ise İl Müdürlüğü olarak düzenledikleri etkinliklerin altını çizerek gerçekleştirilen Uyum Faliyetlerinden bahsetti.

Programda, Göç Uzmanı Emrullah Okur; Yabancıların Sosyal Uyumları ve Doğru Bilinen Yanlışlar, İl Göç Uzmanı Mustafa Kum ; Yabancıların Sosyal Hakları, Yükümlülükleri ve Sosyal Uyumları, Diyanet İşleri Başkanlığından  Ahmet Sünetçi; Yabancıların Din Hizmetlerinden Etkin Faydalanması ve Yönlendirme Mekanizması, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden İsmet Yasak; Yabancıların Uyum Güçlükleri, Nedenleri ve Saha Gözlemleri, Milli Eğitim Bakanlığından Kadir Altunkaynak; Yabancıların Okul Kaydı ve Yönlendirme İşlemleri konularında bilgilendirme sunumları yaptı.

 

Soru-cevapların da yer aldığı çalıştay iki oturum şeklinde gerçekleştirildi.

 

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24