Tellioğlu; Rus İşgalinde 340 bin kişi muhacirliğe çıktı

Tellioğlu Vakfı tarafından Of’un Rus işgalinden kurtuluşunun 100.yılı nedeniyle düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, “İşgalde 340 bin insanımız muhacirliğe çıktı. Bunların yaklaşık 200 bini yollarda öldü. Bu acı bize milli şuur oluşturmak için yeter” dedi.

Tellioğlu; Rus İşgalinde 340 bin kişi muhacirliğe çıktı

Of’un Rus İşgalinden kurtuluşunun 100.yılı nedeniyle Tellioğlu Vakfı tarafından “Trabzon’da Rus İşgali ve Of Direnişi” konulu bir panel düzenlendi.

 

Vakfın Of Merkezi’nde düzenlenen panele 19 Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu ve Öğr. Gör. Veysel Usta konuşmacı olarak katıldı.

 

Bu bölge iki yıl Rus işgaline maruz kaldı

Panelde ilk konuşmayı yapan Prof. Dr. Hikmet Öksüz; “1461’de Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinden sonra Trabzon, Türk ve Müslümanların hâkimiyetinde kaldı. Birkaç deniz kuşatmasından başka tehlikeyle karşılaşmadı. 1829 ve 1877-78 yıllarında Rusların saldırılarıyla Erzurum’un düşmesi ile Trabzon işgal tehlikesi yaşadı. 1. Dünya Savaşında Kafkas Cephesinde Erzurum’un düşmesiyle Ruslar Trabzon’u da işgal ettiler. Ruslar Çaykara’dan Of’a kadar inmiş işgal etmişler. 1916- 1918 yılları arasında bu bölge iki yıl Rus işgaline maruz kaldı. 1917 Rusya’da çıkan Bolşevik İhtilalı bize bir nefes aldırdı. 27 Şubat Çaykara’nın Rus İşgalinden Kurtuluşudur. Rahmetli babaannem Kurtuluş Bayramının şenliklerini hiç kaçırmazdı. Çünkü onların anne babaları o zulmü yaşamışlardır. Bölgemiz aklı ve akılcılığı hep önde tutmalıdır. Bunu yapamazsak teknolojik üstünlük sahiplerin kölesi oluruz. Milli şuurumuzu kaybetmemeliyiz. Her daim canlı tutmalıyız” ifadelerini kullandı.

 

Dün Baltacı neyse bugün Afrin’de o dur

Rus kaynaklarından elde edilen görüntülerle dönemi görsel olarak özetleyerek sunumunu yapan Öğr. Gör. Veysel Usta; “Ruslar Rize ve Trabzon’un işgalini kolaylaştırmak için bölgeye uçak gemisi konuşlandırmıştı. İlk İşgal Şubat 1916’da Arhavi işgal edilmiştir. Rize işgal edildikten sonra Baltacı Deresinde 3 hafta çetin mücadeleler yaşanmıştır. Trabzon’un işgali üzerine Trabzon Valisi Azmi bey Valilik merkezini Trabzon Sancağına bağlı Ordu’ya taşıdı. Halk da işgalden kaçarak Orduya doğru göç etti. Lazistan Cephesinden 3 bin asker Of ve çevresi için mücadeleye memur edildi. Yerel halktan ise Of Müftüsü Bakkalzade Hüseyin Sabri Efendi milislerde ordu teşekkül etmeye memur edildi. Mareşal Fevzi Çakmak’ın ifadesiyle 3 bin gönüllü toplanmıştır. Geriye kalan yaşlı ve çocuklar Ordu’ya doğru yola çıkmış lakin Harşıt Nehrinde çoğu boğuldu. O dönemde Ayanlar arasında iktidar mücadelesi olmasına rağmen vatan mevzu olunca birlik sağlanmıştır. Bu savaşta Türkler 60 bin Ruslar 250 bin askerden müteşekkildi. Savaşın sonunda bizim 10 bin askerimiz şehit olurken Ruslardan 60 bin asker öldürülmüştür. Ruslar tüm bölgeyi rahat işgal etmek için 129 büyük top getirmiş. Bunları iç bölgelere taşımak için yollar açmıştır. Ruslar işgalin haklılığını kendilerince haklı olduğunu anlatmak için 1 Eylül 1916’da Trabzon’da gazete çıkarmıştır. Biz büyük milletiz dün bunu gösterdik bugün de göstermeliyiz. Dün bizim için Baltacı Deresi neyse bugün Afrin de odur. Allah askerimizin yardımcısı olsun” diyerek düşüncelerini ifade etti.

 

200 bin kişi yollarda öldü

Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu ise yaptığı kısa açıklamada; “Bu başımıza gelenler, dedelerimizin mücadelesi başka milletlerde olsa buradan büyük yapımlar çıkarılırdı. Bölgemizden 340 bin insanımız Rus işgali nedeniyle muhacirliğe çıkmış bunlardan 200 bini yollarda ölmüş. Bu acı bile bize millet olma, milli şuur oluşturması için yeter de artar bile” diyerek düşüncelerini belirtti.

 

Programın sonunda Of Müftüsü Recep Onat’ın vatan savunmasında şehit düşen tüm şehitlerimiz için yaptığı dua ile pnel sona erdi.

 

Programa Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, İl Jandarma Komutanı Halil Şen, Jandarma Okullar ve Sahil Güvenlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İ. Hakkı Demircioğlu, Of Kaymakamı Eyüp Fırat, İyidere Kaymakamı Orhan Altun, Of Jandarma Komutanı Teğmen Tanju Tanrıverdi, Of Belediye Başkan Vekili Osman Topçu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Of Ajans

YORUM EKLE
YORUMLAR
öf.ç
öf.ç - 6 yıl Önce

(haber-fotoğraf karıştırılmış.)beklediğim takip ettiğim bir konuydu. malesef unuttum.Ayrıca böyle önemli bir konu ve panel küçük bir alana sıkıştırmamasını belli bir kişiler faydalansın diye yapılmış.Anlamış deyilim..

Yaşar Ayazoğlu
Yaşar Ayazoğlu - 6 yıl Önce

Sayın Prof. Hikmet Bey; keşke konuşmasında birazda "Hikmet" ten bahsetseydi. Hikmetsiz ilim insanlığı saadete mi yoksa dalalete mi götürüyor. Hep beraber şahit oluyoruz. Sadece hep aklı ve akılcılığı önde tutanların dünyamızı ne hale getirdiği insanlığa ne acılar zulümler ne izdıraplar verdiğini ve halen daha vermeye devam ettiğini günümüzde de yaşıyoruz. Keşke konuşmasında bu konuları da uzun uzun anlatmasını isterdik...

SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24