Of’ta Yaş çayda peşin para dönemi

Doğu Karadeniz Bölgesinin ve Of’un en önemli geçim kaynağı olan çay, adeta altın dönemini yaşıyor. Bahçelerinden yaş çaylarını toplayan vatandaşlar, topladıkları yaş çayları peşin para karşılığında özel sektör çay fabrikalarına satıyorlar.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ağırlıklı olarak Rize ve Trabzon’un Of İlçesi’nde yaş çay hasadı yapılıyor.

 

Başta kaçak çayla mücadele olmak üzere pazardaki sorunların çözüme kavuşturulması ve çay tüketiminin artmasıyla çay adeta altın dönemini yaşıyor.

 

Geçmiş yıllarda bahçesinden topladığı yaş çayı satabilmek için fabrika fabrika dolaşan, sabahlara kadar alım evlerinin kapılarında bekleyen ve özel sektöre sattığı çayın parasını yaklaşık bir yıl sonra tahsil edebilen çay üreticileri, şimdilerde ise peşin paraya çay satıyorlar.

 

Çaykur’a çay satabilmek için yoğun çaba harcayan ve konulan kotaların az olduğundan şikayet eden çay üreticileri, bu yıl Çaykur’un kota artışına rağmen çaylarını peşin para karşılığında özel sektöre satmayı tercih ediyorlar.

 

Of’un Uğurlu ve Dumlusu Mahallesi sakinleri de çaylarını peşin para karşılığında özel sektör çay fabrikalarına satmayı tercih ediyorlar.

 

Çayını peşin para karşılığında özel sektör fabrika yetkilisine satan çay üreticisi Avni Aytaş; “Önceki yıllarda çayımızı devlete satabilmek için çaba harcıyorduk. Ambarlarda sabahlıyorduk. Kotalarımız dolunca da özel sektöre yalvararak bir yılı aşkın vadeye bile aldırış etmeden yeter ki çayımız elimizde kalmasın diye satıyorduk. Şimdi ise özel sektör bize yalvarıyor. Çayımızı kantarda tartıp kamyona boşaltıyoruz. Paramızı cebimize koyup evimize gidiyoruz” diye konuştu.

 

Çayın altın dönemini yaşadığını belirten özel sektör çay alım temsilcisi Osman İşçi; “Mayıs ayında devletin açıkladığı fiyatın üzerinde peşin paraya çay aldık. Şu an yaşanan yoğunluk nedeniyle peşin alımlarda fiyat biraz düştü. Ama inanıyorum ki haftaya yine devletin açıkladığı fiyatın üzerinden peşin para çay alacağız. Çayımız gerçekten altın dönemini yaşıyor” ifadelerini kullandı. 

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24