Lise öğrencileri Of’ta Kariyer Günleri’nde buluştu

Of, Köprübaşı, Sürmene, Çaykara, Dernekpazarı ve Hayrat’ta eğitim gören lise son sınıf öğrencileri “Üniversiteye Yolculuk” projesi kapsamında Of’ta düzenlenen Kariyer Günleri etkinliğine katıldı.

Lise öğrencileri Of’ta Kariyer Günleri’nde buluştu

Türkiye genelinde iki yıldır pilot il olarak seçilen Trabzon’da “Üniversiteye Yolculuk Projesi” uygulanıyor.  Proje kapsamında öğrenciler üniversiteye gitme yolunda seçecekleri bölümlerde daha sağlıklı tercih yapmaları için "Kariyer Günleri" etkinliği düzenleniyor.

 

Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında bugüne kadar yaklaşık 11 bin öğrenciye üniversite sınavlarının stresini yaşamamak adına gerçeğiyle eş değer sınav uygulaması yapıldı.

 

"Kariyer Günleri" kapsamında ise “Meslekleri tanıyorum, bilinçli tercih yapıyorum” parolasıyla paneller düzenleniyor.

 

Of Hacı Mehmet Bahattin Ulusoy Lisesi’nde düzenlenen ve iki gün devam eden panellere Of’un yanı sıra Köprübaşı, Sürmene, Çaykara, Dernekpazarı ve Hayrat’ta eğitim gören lise son sınıf öğrencileri katıldı.

 

Sabah ve öğleden sonra olmak üzere dört oturumda gerçekleştirilen panellerde öğrencilere meslekler tanıtılmaya çalışıldı. İlk günkü program sabah kokteyli ile başladı.

 

PARA TOPLAYARAK TEBEŞİR ALIYORDUK

Programın açılışında konuşan Of İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kabahasanoğlu; “Sevgili gençler, sizler bizim en büyük zenginliğimizsiniz. Ülkemiz hiçbirinizin zayi olmasına tahammülü ve lüksü yoktur. Yüzyıllar sonrasını düşünenler nesil yetiştirir. Biz de bunun uğraşı içerisindeyiz. Bakanlığımız Fatih Projesiyle okulların internet bağlantıları yaptı. Okullara Akıllı Tahtalar takıldı. Tabletler dağıtıldı, dağıtılmaya devam ediyor. Bunun sonucunda EBA sistemi devreye sokuldu. Eba sistemiyle hem konu anlatımları hem de binlerce soru çözme imkânına kavuşacaksınız. Bizim zamanımızda öğrenciler para toplayarak tebeşir alırken bugün devlet size tabletler dağıtıyor. Türkiye bugün dünyanın 16. ekonomisi durumundadır. İnşallah sizlerin çalışmanızla dünyanın en iyi 10. ekonomisi haline geleceğiz. Ülkemizin ve sizlerin bu hedeflerine ulaşmak için inanmak ve çalışmak gibi iki sihirli formüle ihtiyacınız vardır. Bu ülke sizlerden; Milli ve manevi değerlere bağlı, İnanç ve idealleri uğrunda fedakârlık yapabilen, geçmişiyle geleceği arasında köprü kurabilen nesiller istiyor. Ecdadımızı çok iyi ve doğru tanımalısınız. Tarihte Batılıların Muhteşem Süleyman dedikleri ve 46 yıl at sırtında ülkeden ülkeye koşan ülkeyi yöneten Kanuni Sultan Süleyman işlerini yaparken o günün hukuk adamı olan Şeyhülislam Ebu Suud Efendiden fetvalar alarak ülkeyi yönetti. Kanuniyi TV’den öğrenirseniz yanlış öğrenirsiniz. Osmanlı’yı en zor zamanlarında 33 yıl ayakta tutmayı başaran Sultan 2. Abdülhamit hatıratlarında devlet işlerindeki hiçbir evraka abdestsiz imza atmadığını söylüyor. Bunu yanlış kişilerin tarih kitaplarından öğrenirseniz cennet mekân Abdülhamit Han’a Kızıl Sultan dersiniz. Coğrafyamızda yaşanan savaşı unutmamalıyız. Batılı ülkeler Müslüman ülkelere silah satıyor. 2015 yılında sadece ABD 250 milyar dolar Müslüman ülkelere silah sattı. Bu silahlarla Müslümanlar birbirlerini vuruyor. Bu gerçeklerden ve dünyada yaşanan diğer sosyal olaylardan da habersiz kalmamalısınız. Bu anlayışla sevdiğiniz, hayalinizden geçirdiğiniz mesleklere ulaşmanızda bu projenin faydalı olacağını umuyorum. Bu düşüncelerle Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğümüzün AR-GE birimini böyle bir organizasyon yaptıkları için şahsen ve eğitim camiam adına tebrik ediyor hepinize başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

YÜZDE 16’MIZ ÇALIŞTIĞI İŞTEN MEMNUN

Trabzon İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mesut Taş ise yaptığı konuşmada; “Sevgili öğrenciler sizlerin istikbali bakımından önemli olan tercihler konusunda bazı hatırlatmalarda bulunacağım. Bazı istatistiki bilgiler vermek gerekirse;  ülkemizde 2015 yılında yapılan memnuniyet araştırmasında insanların % 61 hayatlarından memnun olduklarını söylüyor. Çalışılan işten memnuniyet konusunda yapılan araştırmada sadece % 16 çalıştığı işten memnun olduğunu söylüyor. Tercihler konusunda karambole düşmemek için “Kariyer Günleri” etkinliğinde alanında uzman kişileri sizlerle buluşturuyoruz. Sevdiğiniz işi yapmanız hem sizin hem de ülkemizin sağlıklı kalkınmasına neden olacaktır. Toplumumuzda iş ve eş seçiminin önemli olduğu hepimizce malumunuzdur. Hem önünüzdeki sınavda hem de tercihler konusunda şimdiden hepinize başarılar diliyorum” dedi.

 

BİRİNCİ OTURUM EŞİT AĞIRLIK TERCİHLERİNE

Açılış konuşmaların ardından panele geçildi. İlk gün birinci oturumda eşit ağırlıklı öğrencilere yönelik panelistler katıldı. Trabzon İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılarından Fatma Zehra Aydın (PDR),  Erkut Küçük (Avukat), Acun Erkuloğlu (Halkla İlişkiler), Gülsüm Çelik, Gülsüm Var ( KTÜ PDR 3.Sınıf Öğrencisi) katıldığı panelde panelistler mesleklerini tanıttılar. Mesleklerin sosyal statülerini, olumlu ve olumsuz yanlarını anlattılar. Meslek tanıtımları bitmesinden sonra öğrencilerin sorularına geçildi. Soru cevap faslından sonra panele katılan panelistlere İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından teşekkür plaketi verildi. Okul idaresi tarafından öğrenci ve panelistlere öğle yemeği ikram edilmesiyle sabahki oturum sona erdi.

 

İKİNCİ OTURUMA KAYMAKAM ARSLAN KONUK OLDU

Öğleden sonraki 2.oturuma ise sözel ağırlıklı öğrenciler katıldı. Of Kaymakamı Eren Arslan (Kamu Yönetimi), KTÜ İlahiyat Fakültesinden Yard. Doç. Dr. Şenol Saylan (İlahiyat), Fazlı Özlü (Öğretmen), Belgin Er Aydınocak (Okul öncesi) M. Ali Aksayan (KTÜ Türkçe Öğrt. 3. Sınıf Öğrencisi) adlı kişilerin katılımıyla ikinci oturum gerçekleşti. Panelistler öğrencilerle mesleki bilgi, yetenek ve tecrübelerini paylaştılar. Öğrenciler karşılarındaki meslek sahibi kişilere mesleklerle ilgili merak ettiklerini sordular. Cevaplama bitince katılımcı panelistlere teşekkür plaketi verilerek ilk günkü bölüm sona erdi.

 

ÜÇÜNCÜ PANEL SAĞLIK ALANINA

Panelin ikinci günü yapılan oturumlara sayısal ağırlıklı öğrenciler ve bu alanda uzman kişiler katıldı. Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Gülsüm Memişkaptanoğlu'nun da katıldığı panele Tıp alanında çalışan uzmanların katılımıyla gerçekleşen panel Uzm. Dr. Şaban Uysal (Of Devlet Hastanesi Başhekimi), Mehmet Ayaloğlu (Diş Hekimi), Sezgin Akyüz (Ezacı), Ömer Ulusoy (Fizyoterapist), Songül Ayaloğlu (Hemşire), Asuman Sena Kurt (KTÜ Tıp Fsk. 3.sınıf Öğrencisi) katılımıyla gerçekleşti. Tıp alanında çalışmanın mesleki yeterlilikleri, avantaj ve dezavantajlarını açıklayan panelistler öğrencilerin sorularını cevaplandırmasıyla birinci oturum sona erdi. Oturum sonunda panelistlere katılım plaketi takdim edildi.

 

SON OTURUMA BAŞKAN SARIALİOĞLU KATILDI

Öğleden sonraki oturumda mühendislik mesleklerinin tanıtımı yapıldı. Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu (İnşaat Mühendisliği), Arş.Gör. Yakup Heyal (Makina Mühendisliği), Metin Tüysüz (Elektrik Elektronik), Öğr. Gör. Zeynep Şahin Tımar (Bilgisayar Yazılım Mühendisliği), Esma Yıldız (Mimarlık), Veysel Ali Oral ( KTÜ İnş. Müh. 4. sınıf Öğrencisi) gibi katılımcılardan oluşan 4. oturumda mühendisliklerle ilgili meslek ilkeleri ve mesleğin olumlu olumsuz yanları anlatılarak mühendislik meslekleri öğrencilere tanıtılmaya çalışıldı. Soru cevap faslından sonra günün anısına panelistlere katılım plaketi takdim edildi. Of İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Süleyman Bedir katılımcılara ve öğrencilere teşekkür ederek "Kariyer Günleri" etkinliği sona erdi.

 

Dört oturumda gerçekleşen sınavı sabah oturumuna 268 öğrenci, öğleden sonraki oturumuna 215 öğrenci iştirak etti. İkinci günde ise sabah 200 öğleden sonra 215 öğrenci katıldı. Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge biriminden Veysel Topal'ın organize ettiği Of Bölgesi Kariyer Günleri etkinliğinin Rehberlik alanındaki puan türleri hakkındaki bilgilendirmeyi HMB Ulusoy Lisesi Rehber Öğretmeni Elif Öztürk yaptı.

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24