Kapar’dan Öğretmen Lisesi öğrencilerine konferans

Of Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri eğitimci-yazar Arif Kapar’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansla Çanakkale ruhunu bir kez daha yaşadı.

Kapar’dan Öğretmen Lisesi öğrencilerine konferans
Okulun çok amaçlı salonunda düzenlenen konferansta konuşan Kapar, "İngilizler kendi şehitliklerini 1926'da, Fransızlar kendi şehitliklerini 1930'da, biz kendi ülkemizde kendi şehitliklerimizi 1960 yılında yapmışızdır. Bu ne kadar üzücü bir olaydır. Daha üzücü bir olay ise Çanakkale'de savunma yapan toplarımızı o dönemin Maliye Bakanlığı paraya ihtiyacımız var diyerek hurda niyetine satmıştı. Çanakkale'de tarihi toplar kalmamıştır. Sonra da biz kalkacağız tarih konularından bahsedeceğiz.” dedi.
 
Şehitlerimizin yaş ortalaması 14
Çanakkale'de şehit düşenlerin yaş ortalamasının 14 olduğuna vurgu yapan Kapar, “O dönemde en küçük cepheye giden asker Afyon’un Emirdağ ilçesinin İkizce köyünden Sofuoğulları’ndan Mustafa diye biriydi. Yani bugünkü 7. sınıf öğrencilerinin yaşındaydı. Böyle bir savaş yaşanmış ve orada şehit düşmüşler” diye anlattı.
 
18 milyarda bir ihtimal gerçekleşti
Çanakkale’de hurdacılık yapanların mermi sayesinde zengin olduklarını söyleyen Kapar, Çanakkale'de 18 milyarda bir ihtimali olan mermilerin havada çarpıştığını bu mermileri müzelerde görmenin mümkün olduğunu kaydetti.
 
Metrekareye 8 ölü
Çanakkale'de metrekareye düşen ölü sayısının 8 olduğunu söyleyen Kapar' ın, şahitlerin dilinden anlattığı bir çok hatıra, salonda duygulu anlar yaşanmasına sebep oldu.
 
Bedeli Çanakkale’de ödendi
Çanakkale savaşının bağrında nice kahramanlar çıkardığını ifade eden Arif Kapar, " Bu savaşta yaşanılan anıların her biri başlı başına bir kitap yazdırır. Anadolu aslanları Çanakkale' de malını, canını ve ciğerlerini ortaya koymuştu. Bu gün Avusturalya’da okutulan kitaplarda, Çanakkale’de destan yazmış atalarımızın isimleri zikrediliyor ve bunlara asrın kahramanları diye hitap ediliyor. Güzel yurdumuzun bu günlere gelmesinde canlarıyla bedel ödeyen ecdadımızın hatıralarına sahip çıkmak ve yaşatmak bizim için bir vazifedir. Bunun için günümüzde dünya devletleri arasında sözü geçen bir ülke olabilmek için, ilim ve fen alnında yeni bir Çanakkale destanı yazacak yeni nesiller yetiştirmek zorundayız. Metre kareye altı bin merminin düştüğü bu topraklara, bir araba lastiğini Yahudi’ den sahte parayla alıp, paranın altına da, "Bedeli Çanakkale’de şehitlerin kanıyla ödenmiştir." diyen bir ruha sahip bu memleket. Muhakkak Çanakkale destanının yazıldığı o toprakları gezip, ruhumuzda yeniden yaşamamız lazımdır." dedi.
 
Civelek çiçek takdim etti
Program sonunda İstiklal Marşı ve Çanakkale Zaferi konulu bilgi yarışmasında birinci olan Hale Nur Civelek Kapar’a çiçek takdim etti. Okul Müdürü Yusuf Tanrıöven de Çanakkale ruhunu bir kez yaşadıklarını ifade ederek güzel sunumundan dolayı eğitimci- yazar Arif Kapar’a teşekkür etti.
 
Haber-Foto: Habib Oganberdi

Of Ajans

YORUM EKLE
YORUMLAR
a.baki
a.baki - 12 yıl Önce

dalında uzman gazeteci yazar arif kapar bey'in sunduğu bu program gençlerimizin çanakkale ruhunu anlamaları açısından gerekli ve yerinde bir program.

SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24