Enerji öğrencilerinden Kızılağaç HES’e ziyaret

Of Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği öğrencileri Rize Kalkandere’de bulunan Sanko Kızılağaç HES’i gezerek İşletme Mühendisi Osman Kurtuluş’tan bilgiler aldılar.

Enerji öğrencilerinden Kızılağaç HES’e ziyaret

Karadeniz Teknik Üniversitesi Of Teknoloji Fakültesi bünyesinde eğitim veren Enerji Sistemleri Mühendisliği’nin öğrencileri, okula bu yıl başlayan arkadaşlarına bölümün işleyişini göstermek ve sınav öncesi moral vermek amacıyla HES gezisi düzenlediler.

 

Rize Kalkandere’de bulunan Sanko Kızılağaç HES’i ziyaret eden öğrenciler, İşletme Mühendisi Osman Kurtuluş’tan HES ve işletme hakkında bilgiler aldılar.

 

Öğrencilere HES hakkında bilgiler veren Kurtuluş, öğrencilerin HES hakkındaki sorularını yanıtladı.

 

Öğrencilerin HES’in doğayı kirlettiği doğru mu? Sorusuna cevap veren Kurtuluş; “HES doğayı kirletmez, tam aksine doğayı temizler. Bunu alternatörlerden türbine giden herhangi zarar verici plastik, metal ve ahşap tarzı 4 cm’den büyük parçaların ızgaralar yardımıyla ayrıştırılarak geri dönüşüm merkezine iletilir. Kasım ayından bu yana 1,5 ton atık dereden temizlenerek ayrıştırıldı” dedi.

 

HES’in deredeki herhangi bir canlıyı etkilememesi için devletin belirttiği 3 santimetre küp miktarında suyu can suyu olarak dereye saldıklarını belirterek, HES doğaya zarar veriyor mu? Sorusuna yanıt verdi.

 

HES’in ilk kuruluş yapımında doğaya ister istemez zararı dokunduğunu ifade eden Kurtuluş; “HES işleve girdikten sonra bu zarar gözlemlenmez ve çevre aynı şekilde doğal güzelliğiyle kalır. Ayrıca HES’lerin ülke ekonomisine önemli katkısı var. Modern hayatımızın vazgeçilmezi olan elektriğin üretiminde bu tür santrallerin desteklenmesi gerekiyor” dedi.

 

Öğrencilerin; “Modern yapılaşmada, inşaatlaşma mı daha zararlı, yoksa HES mi? Sorusuna da yanıt veren Kurtuluş; “Modern yapılaşma hakkında pek bilgim yok. Ancak insanların çoğaldığını ve yanlış nüfus genişlemesi yüzünden inşaat alanlarının genişlediğini görüyoruz. Eskiye nazaran binalar yeryüzünde daha çok yer kaplıyor. Bunun doğaya verdiği zararın HES’lerle kıyaslanmayacak kadar çok olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

Öğrencilere başarılar dileyen Kurtuluş, öğrencilerin sınavlarında başarılı bir hafta geçirmesini temenni ederek okuyup başarılı birer mühendis olmalarını ve bu ülkeye ciddi katkı sağlamaları gerektiğini belirtti.

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24