Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Of Fen Lisesi öğrencilerine ödül

TÜBİTAK 2204-A Lise Araştırma Projeleri Yarışması'nda "Aydıntepe Yeraltı Barajı" projesiyle Türkiye birincisi olan Of Fen Lisesi öğrencileri, ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Of Fen Lisesi öğrencilerine ödül

TÜBİTAK 2204-A Lise Araştırma Projeleri Yarışması'nda Coğrafya alanında "Aydıntepe Yeraltı Barajı" projesiyle yarışmaya katılan ve Türkiye birincisi olmayı başaran Of Fen Lisesi öğrencileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllendirildi.

Bu yıl TÜBİTAK 52. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması'na 3 bin 4 farklı okuldan 12 bin 697 kız ve 10 bin 831 erkek olmak üzere 23 bin 528 öğrencinin hazırladığı 15 bin 273 proje başvurdu.

Ön değerlendirmeyi geçen Bin 200 projenin sahibi öğrencinin, 9-12 Mart 2020 tarihleri arasında bölge yarışmalarına katılmalarının ardından finalist olarak belirlenen 216 proje, yüz yüze ve çevrimiçi olarak final değerlendirmesine alındı. Final yarışmasına katılan 216 projeden 11'i birincilik, 22'si ikincilik, 36'sı üçüncülük ve 36'sı teşvik ödülü kazandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ankara ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde yapılan ödül töreninde, "Aydıntepe Yeraltı Barajı" projesiyle Türkiye birincisi olmayı başaran Of Fen Lisesi öğrencileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllendirildi.

Elde edilen başarının önemli mimarlarından ve projenin danışmanı olan Coğrafya Öğretmeni Mehmet Kaykılı; "Projenin çıkış noktası, Aydıntepe ilçesinde yeterli su kaynağı olmasına rağmen kuraklık problemi olduğunu biliyorduk. Nadasa bırakılan çok fazla yer mevcut. 25 bin dekarlık sulanamayan bir alan var orada. 3 bin 500 futbol sahasına denk geliyor. Biz bunun 7 bin dekarını, yaklaşık bin futbol sahası genişliğindeki bir alanını, suya kavuşturabilir miyiz diye düşündük. Bu sorunu çözebilmek adına bir proje geliştirelim dedik. Projede baraj alanımız 500 bin metreküp su potansiyeli barındırıyor. Bölgede Aydıntepe Gölet'i de var. Göletin de etkisiyle toplam depolanacak su miktarı 3 milyon metreküpe kadar çıkabiliyor. Orayı da değerlendirip, suları yer altında depolayarak kapalı sistem borularla kurak alanları canlandırmayı planladık. Bu proje gerçekleşirse dekar başına 3 kişi daha fazla istihdam edilebilecek. Proje çerçevesinde 210 yeni istihdam olmuş oluyor. Bu durum işsizliğin azalmasını ve göçün önüne geçilmesini sağlayacak. Sulu tarımın gelişmesi ve ürünlerin çeşitlenmesiyle birlikte kadın kooperatifi kurma fikri geliştirdik. Projemizi tamamlayarak önce bölgedeki yarışmalara katıldık. Burada başarılı olunca Türkiye finallerinde de birinci olduk. Şimdi önümüzde uluslararası yarışmalar var. İnşallah onlara da katılarak ülkemizi en iyi şekilde temsil ederiz. Devletin faaliyete geçirdiği 19 yeraltı barajı var. Bu proje doğru yer seçimi yapıldığında 3 ay gibi bir sürede baraj tamamlanabiliyor. Dar kapsamda butik projeler. Fakat hemen çözüm üretecek, sonuç alınabilecek projeler. 2020 rakamlarına göre 10 milyon TL gibi maliyeti olan proje. Ürün çeşitlemesi sağlanarak, damla sulama yöntemi kullanılırsa üç yıl gibi kısa bir sürede sağladığı katkıyla baraj kendini amorti edebileceğini diğer projelere bakarak hesapladık" ifadelerini kullandı.

Kaykılı ödül töreni ile ilgili olarak da ,"Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ödüllendirilmek gurur verici bir duygu. Kendilerine şükranları sunuyorum. Bizlere her zaman destek olan başta Of Kaymakamımız Hayrettin Çiçek, Of Belediye Başkanımız Salim Salih Sarıalioğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz İdris Kabahasanoğlu, Okul Müdürümüz Vehap Kurt öğretmen arkadaşlarımız öğrenci ve velilerimize teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra daha güzel projelere imza atarız." dedi.

Türkiye birinciliğini elde eden 11. Sınıf öğrencileri Muhammet Mustafa Yılmaz ve Esat Küçükbekar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ödüllendirilmenin heyecan ve mutluluğunu yaşadılar.

Projeyi yürüten Of Fen Lisesi öğrencilerinden Esat Küçükbekar; "Gerçekten çok güzel bir duygu. Her öğrenci arkadaşımızın bu duyguyu yaşamasını isterim. Buraya gelene kadar birçok ödül aldık ama Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından böyle üst düzey ağırlanmak bizleri hem gururlandırdı hem de geleceğe dair çalışma motivasyonumuzu artırdı. Kendilerine şahsım ve tüm Of Fen Lisesi ailesi adına teşekkür ediyorum. Bu başarıda bizleri her zaman destekleyen Mehmet Hocama, Okul Müdürümüze ve öğretmenlerimize de teşekkür ediyorum" diyerek duygularını belirtti.

TÜBİTAK 2204-A Lise Araştırma Projeleri Yarışması'nda birinci olan öğrenciler daha önce de Of Kaymakamı Hayrettin Çiçek ve Of Belediye Başkanı Salim Sarıalioğlu tarafından da ödüllendirilmişti.

Of Ajans

Yüksel Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24