Beslenme ve Diyet Uzmanı Er’den Ramazan uyarısı

Of Devlet Hastanesi’nde görevli Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Er yaptığı açıklamada vatandaşları Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda uyardı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Er’den Ramazan uyarısı

Of Devlet Hastanesi’nde görevli Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Er’den vatandaşlara Ramazan ayında sağlıklı beslenme uyarısı geldi.

Dr. Er yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

Beslenme hayatımızın temel ihtiyaçlarından biri olup, için de bulunduğumuz pandemi döneminde bağışıklığımızı desteklemek içinde büyük öneme sahiptir. Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenerek sağlığınızın korunmasına yardımcı olacak önerilere dikkat edilmelidir.

Ramazan Ayında Beslenmede Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sahur öğünü mutlaka tüketilmelidir.

Sahurda protein tüketimi oldukça önemlidir. Sahur öğünü tüketirken kişisel alışkanlıklar da göz önünde bulundurularak ayarlanmalıdır. Proteinden zengin süt, yoğurt, yumurta, peynir, tam buğday ekmeği ve mevsim yeşilliklerinden oluşan bir kahvaltı gibi tercih edilebilir. Çorba, salata, hafif bir ana yemek(zeytinyağlı), tam buğday ekmeği ile ana bir öğün şeklinde de tercih edilebilir.

Sahur menüsü belirlenirken önemli olan sizi tok tutacak ve sağlıklı olan besinleri tercih etmenizdir. Bunun için mutlaka süt veya yoğurt sahura dahil edilmelidir.

Sahurda sadece su içip yatmak doğru bir tercih değildir.

Sahuru çeşitlendirmek için menemen (yağ çok az kullanılmış) ve tost tercih edilebilir.

İftarda sindirim problemleri yaşamamak için iftar 2 bölüme ayrılmalıdır.

İlk bölümde 1-2 bardak su + 1-2 hurma ardından 1 kepçe çorba veya 1 dilim ekmek tüketilip, yaklaşık 15 dk kadar mola verilmelidir.

İkinci bölümde Et/tavuk/balık + sebze/salata + cacık + tam tahıllı makarna veya Sebze yemeği + salata (peynirli/tavuklu) + yoğurt + tam buğday ekmek veya kurubaklagil yemeği + salata + bulgur pilavı + ayran şeklinde öğünler ayarlanmalıdır.

Sosyoekonomik faktörler de göz önünde bulundurulduğunda et/tavuk/balık tüketimi sağlanmadığında oluşan eksiklik kurubaklagil, peynir ve yumurta ile tamamlanabilir.

Ramazan pidesi tüketimine dikkat edilmelidir. Kalorisinin ekmeğe göre daha yüksek olduğu unutulmamalıdır.

İftardan sonra çorbadan sonra 1 küçük mola önerisine mümkün olduğunca uyulmalıdır.

Kızartmalardan, hamur işlerinden, tatlılardan uzak durulmalıdır.

Çay ve kahve vücuttan su atılımına sebep olmakta ve suyun yerine geçmemektedir. İftardan sahura kadar olan süre zarfında su tüketimine dikkat edelim.

sonra meyve ve yanında süt/yoğurt ile ara öğün tüketelim.

Of Ajans

Yüksel Yaşar

YORUM EKLE
YORUMLAR
Emine M.
Emine M. - 3 yıl Önce

Tuba Hanımın 2019 yılındaki hastalarındanım, kendisinin yardımlarıyla 4 ayda 28 kilo verdim. iki sene geçmesine rağmen bir o kadar da yiyor olmama rağmen verdiğim kiloları geri almadım, hala ideal kilomu koruyorum. Ramazan önerilerini önemsiyorum burdan kendisine tekrar teşekkür etmek isterim. Of Havadiste Diyetisyen hocamızın yazılarını daha çok görmek isteriz, devlet hastanesinde özel muayene gibi hizmet veriyor iyi ki sizi tanıdım Tuba Hocam

SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24