Üç Aylar ve Regaib Kandili

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet VURAL
Mehmet VURAL - 8 yıl Önce

Efkan hocam hayırlı olsun.Köşe yazınızı çok güzel hazırladınız.Konuyu akıcı ve yalın bir dille anlattınız.Bütün çalışmalarına en içten kalpimle başarılar dilerim.

Ihsan Saral
Ihsan Saral - 8 yıl Önce

Kuranı Kerim'de haram aylar olarak bilinen dört ay geçerde, üç aylar diye bir şey geçmez Bbir tuhaflık yok mu yahu??

Efkan VURAL
Efkan VURAL - 8 yıl Önce

İslam Dininde hicri takvimin yedinci, sekizinci ve dokuzuncu ayları Recep, Şaban ve Ramazan mübarek aylardan sayılır ve bunlar üç aylar olarak bilinir. Üç aylar Peygamber Efendimizce çok kıymet verilen zaman dilimleridir. Üç aylarla ilgili Kuran'da ayet yoktur ama hadis-i şerifler çoktur. Üç ayların fazileti, içindeki mübarek günler ve gecelerden dolayıdır. Kur’anda Üç aylar tabiri geçmez ama Kadir gecesinden, miraç olayından, Ramazan ayından, Cuma gününden Allah Kur’an da bahseder.

Üç aylarla ve kutsal gün ve gecelerle ilgili peygamberimizin sözleri mevcuttur. Peygamberimizin de sözleri İslam dinin de Kur’andan sonra en önemli ikinci kaynaktır. Yüce Allah bu konu da şöyle buyurur:“...Peygamber size ne verdiyse onu alın, neyi de size yasak ettiyse ondan vazgeçin. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz, Allah’ın azabı çetindir. (Haşr Suresi 7.ayet)


Haram aylardan Yüce Allah Kur’anda bahseder. Çünkü Yüce Allah kan dökülmesini ve insanların öldürülmesini istemediği için cahiliye devrinde bile 4 tane ayın haram ay olduğuna inanılırdı. Allah bu haram ayları zikrederek yasaklara uyulmasını istemektedir. İşte bunun için haram aylardan bahsetmiştir.