Kur’an’da Örnek İnsan ve Özellikleri

İslam dininde iman,ibadet ve ahlak ilkeleri çok önemlidir. Dinimiz insanı bir bütün olarak ele alır. Allah insanlardan inanmalarını,ibadet etmelerini ve güzel davranışlar da bulunmalarını istemiştir.

Allah insanı mükemmel bir varlık olarak yaratmıştır. Allah bu konuda şöyle buyurur: ”Biz, gerçekten insanı en güzel bir biçimde yarattık.”(Tin Suresi,4.ayet)

Kur’an-ı Kerim’e uygun olarak yaşamını sürdüren kişiler örnek insandır. İslam dininde örnek kişilerin özellikleri kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerimde bir çok ayette belirtilmiştir. Bu ayetlerden bazıları şunlardır:

Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “ Onlar gayba innırlar,namaz kılarlar, kendilerine verdiğimiz mallardan Allah yolunda harcarlar.” (Bakara Suresi,3.ayet)

“Yine onlar (o mü’minler ki) emanetlerine ve ahitlerine riayet ederler.” (Mü’minun Suresi,8.ayet)

“Onlar harcadıklarında ne israf ne de cimrilik edenlerdir. Onların harcamaları, bu ikisi arası dengeli bir harcamadır.”(Furkan Suresi,67. Ayet)

“Onlar yalana şahitlik etmeyen, faydasız boş bir şeyle karşılaştıkları zaman, ağırbaşlılıkla ve hoşgörü ile geçip gidenlerdir.” (Furkan Suresi,72. Ayet)

“Gerçekten mü’minler kurtuluşa ermiştir. Onlar ki namazlarında huşu içindedirler.

Onlar ki boş ve yararsız şeylerden yüz çevirirler.Onlar ki zekatı verirler. Ve onlar ki iffetlerini koruyorlar.” (Mü’minun Suresi,1-5.ayetler)

“ O takva sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar;öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever” (Al-i İmran Suresi,134. Ayet)

“Yine onlar ki bir kötülük yaptıklarında, ya da kendilerine zulmettiklerinde Allah'ı hatırlayıp günahlarından dolayı hemen tövbe-istiğfar ederler. Zaten günahları Allah'tan başka kim bağışlayabilir ki! Bir de onlar işledikleri kötülüklerde, bile bile ısrar etmezler.” (Al-i İmran Suresi,135. Ayet)

“Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirlerinin velileridir; iyiyi emrederler, kötülükten sakındırırlar, namaz kılarlar, zekât verirler, Allah'a ve elçisine itaat ederler. İşte Allah bunlara rahmet edecektir. Allah şüphesiz üstün güç sahibidir, hikmet sahibidir.” (Tevbe Suresi , 71. Ayet)

Kısaca, Kur’an’ın örnek olarak tanımladığı kimselerde şu özellikler bulunur:

1-Allah’a inanırlar. Allah’ın her şeyi görüp bildiğini düşünerek hareket ederler.

2-Meleklere inanırlar. Meleklerin insanın yaptığı herşeyi kaydettiklerini bilirler ve ona göre davranışlarını kontrol ederler.

3-Ahiret gününe inanırlar. Öldükten sonra dirilip hesap verileceğini bilirler ve ona göre yaşamlarını düzenlerler.

4-Mallarını Allah yolunda harcarlar. Allah yolunda çalışırlar.İnsanlara ve diğer canlılara yardım ederler.

5-Doğru sözlüdürler.Emanete riayet ederler, verdikleri sözleri yerine getirirler.

6-Namaz kılarlar. Namazlarda huşu içindedirler. Kıldıkları namazın önemini bilirler. Namazın kötülüklerden uzaklaştıracağını bilirler.

7-Harcamalarında ne israf ne de cimrilik ederler.

8-Yalan yere şahitlik etmezler.

9-Faydasız ve boş şeylerle uğraşmazlar.

10-Zekat verirler. Fakir,yoksul ve yetimlere yardım ederler.

11-Haya ve iffet sahibidirler.

12- Öfkelerini yutarlar. Affedici ve hoşgörülüdürler.

13-Kötülük ve günah yaptıklarında pişman olur, tövbe ederler.

14- Gıybet,iftira ve dedikodu etmezler. Hiç kimseyi çekiştirmezler.

15-İyiliği emrederler ve kötülükten sakındırırlar.

Bu özelliklerden başka birçok özellik sıralana bilir.

Kendimizi, elimizden geldiğince Kur’an’da anlatılan hususlara göre yönetmeye çalışalım...

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24