KUL HAKKI

Dün Cuma namazı öncesi vaazda il Müftümüz “ Kul hakkı” üzerinde sohbetini yaptı. Sohbet genel manada güzel oldu.

İnsanın sorumlu olduğu iki türlü hak vardır. Bunlardan biri kul hakkı diğeri ise Allah hakkı. Kul hakkı; Bir insanın diğer insanlarla girdiği ilişkilerden meydana gelmektedir. Yani bir insan diğer bir insanın malına, canına ve namusuna bir saldırıda bir tecavüzde bulunduğunda meydana çıkmaktadır. Bununla ilgili Peygamberimizden nakledilen bir hadis açık olarak örnek olmaktadır. Peygamberimizden nakledilmektedir ki; “ Bir gün Peygamberimiz Mescidi Nebevi’de sahabesine sohbet vermektedir. Sohbetin bir yerinde şöyle bir soru sorar; Arkadaşlarım müflis kime denir? Arkadaşları hep bir ağızdan Müflis kişi dünya hayatında ticaret yaparken malını kaybeden batan kişidir derler. Peygamberimiz olmadı. Arkadaşları o zaman Ey Allahınrasülü öyle ise müflis kime denir diye sorarlar? Peygamberimiz müflis kişi ahrette Allah’ın huzuruna namazıyla, orucuyla , zekatıyla ve haccıyla çıkarda huzuru ilahide bu kişiyle ilgili olarak sen Onun namusuna saldırdın, malını gasbettin , şu kişiye küfrettin şu kişiye saldırdın bundan dolayı senin bu kişilerle ilgili olarak sevapların alınacak ve bu kişilere verilecektir denir. Sevapları alınır ve saldırdığı kişilere verilir. Durum öyle bir hal alır ki artık bu kişinin sevapları kalmaz ve saldırdığı kişilerin günahlarını almaya başlar. İşte bu kişi müflis olmuş olur” demişlerdir.

Bu meşhur hadis kitapların çoğunda alıntılanan hadisin şahsında anlıyoruz ki kul hakkı bir Müslüman’ın diğer bir Müslüman’a yaptığı her türlü saldırı ve tecavüz kul hakkı olarak değerlendirilmektedir. Kul hakkının affı sadece saldırı yaptığı kardeşinden helallik almasıyla olmaktadır. Saldıran kişi saldırdığı kardeşiyle ilgili olarak helallik almadıkça kul hakkının affı yoktur. Saldıran kişi hesabını ahrette Allah’ın huzurunda mutlaka verecektir. Durum o kadar önemlidir ki bakınız şehitlik durumunda bile kul hakkının affedilmemesinden korkulmaktadır. Şehitlik gibi bir mertebede bile kul hakkının affedilmemesi ve şehitler bile kul hakkından sorulacağından diğer insanların durumunu sizler düşünün?!

Kul hakkı bahsinde kamu hakkından bahsetmeden geçmemiz doğru olmayacaktır. Kamu hakkı bir Müslüman’ın devletin hazinesinden bir iğne bile aldığında bu kamu hakkına girmektedir. Kamu hakkı ancak tüm vatandaşlardan helallik alınmasıyla gerçekleşeceğinden buda mümkün olmadığından kişinin Allah huzurunda affedilmesini beklemek pekte mümkün olmayacaktır. Bakınız Peygamberimizden nakledilen bir hadiste Efendimiz ne buyurmaktadır?! ; “ Bir gün Efendimiz bir mezardan geçerken arkadaşlarından birinin mezarının başında durdu ve bu arkadaşının cehennemde azap gördüğünü söylemiştir. Arkadaşları bu mezarda yatan arkadaşlarının peygamberimizin sohbetinde yetiştiğini iyi bildiklerinden apaçık şaşırıp hikmetini aramaya koyulmuşlardır. Bir müddet sonra o mezarda yatan arkadaşlarının evine gider ve önce ailesiyle konuşurlar daha sonrada evini hanımının izniyle ararlar. Hanımından öyle kötü bir söz ölen kişi hakkında duymazlar. Daha sonra evde gezerken evde devlet malından alınmış bir hırka bulurlar. Sahabe mezarda yatan kişinin devlet malından izinsiz alınmış olan bu hırka sebebiyle azap gördüğüne karar verirler.”

Konu hakkında günümüzde olan örneklerden bir tane vermek istersek devletimizin önemli bir kurumun başında görev yapan bir kişi devletimizin sırlarından biri olan yerli tüfeğimizin sırlarını hem de öyle yüksek değil az paraya satarken yakalanması bu işin ne boyutlarda olduğunu bizlere göstermektedir.

Kamu malına haksız olarak el uzatanlar bunun vebaline hem dünyada hem de ahrette mutlaka vereceklerdir.

Allah hakkı ise Rabbimiz biz kullarının zaaflarından dolayı meydana gelen kendi haklarını namazları aksatmak gibi içki içmek gibi nedenlerden dolayı dilediği kulunu affedeceğini Kuranında ifade etmektedir. "Allah kendisine şirk koşulmasını kesinlikle affetmez. Bunun dışındaki günahları dilediği kimseler için affeder. Allah'a ortak koşan kimse büyük bir günah (ile) iftira etmiş olur." (Nisa, 4/48) Ayet açık ve net.

Hakiki Müslüman olunması dileğiyle…

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24