İLK İŞ DENEYİMİ NEDEN ÖNEMLİ?

Yeni mezunların ilk işlerine güvercin ürkekliğinde yaklaşmaları hayal kırıklığı yaşamları onların iş dünyasına güvenlerini sarsacak travmalara yol açtığı bilinen bir gerçek. Ancak bu korena atmosferinde bu güvensizlik tavan yaptığı gibi ilk iş deneyimi yaşayacakların kendine güvenleri de sarsılmış durumda. Bu durumda iyi kötü bir iş deneyimi yaşamaya da zaten ne veriyorlardı ki bu atmosferde ne versinler deyip arayıştan vazgeçip evde oturmakta bir çoğu.

CV’lerini yılmadan sağa sola gönderen, kariyer sitelerine kayıt olan girişimci ruhunu, hayallerini terk etmeyen de var elbet. Bu dönemde yeni iş modelleri ücretlendirme biçimleri gelişecek ve gelişiyor da. Ama bu baskın yeni dünya iş modelleri klasik iş gelenekleri arasında hala geleneksel defans görmekte yaygınlaşamamakta. Bu geçiş döneminin aldıkları eğitimle gördükleri muamelenin çelişkileriyle boğuşan kuşak bir de iş beğenmeme hatasına da düşmekte. Bizim konumuz da bu; ilk işin inanılmaz deneyim zenginliği kazandırması.

“İş buldun giriş” modunda ilk işimize heyecanla adeta bulunmaz hint kumaşı gözüyle bakacağız. Neden mi;

1) İş atmosferi, iş iklimiyle tanışarak hayatın yeni bir evresine yükseliyoruz. Ne kadar erken o kadar iyi; zira “vakit nakittir”.

2) İş ahlakını öğreniriz.

3) İş öncesi hazırlık disiplini ilk işte öğrendik öğrendik.

4) Esneklik ne olduğunu her şeyin görev tanımıyla sınırlı olmadığını öğreniriz. Tabi zamanla nasıl istismar edildiğini de görürsün. Bu ekstra bulunmaz bir deneyim, hemen ergen refleksi gösterip sakın işten ayrılma sabret.

5) Olumlu tutumların, ekstra eforun nasıl ödüllendirildiğini ve seni nasıl motive edeceğini bilirsin.

6) İş yeri koçluğunun nasıl işlediğini yazılı olmayan bir bilen kurallarının nasıl verimliliğini artırdığını bu babacan tavırlara sıklıkla ilk işinde rastlayacağın gerçeğini deneyimlersin.

7) Bir takımın parçası olduğunu sorumlulukların diğer insanları da etkilediğinin farkına varırsın.

8) Kader birliği iletişimi artırır, başkalarının hiç de öcü olmadığını görür sosyalleşirsin.

9) Kendi sosyo ekonomik sınıfının dışındaki insanlarla tanışarak hayallerini kurduğun işin kilometre taşlarını döşemeye başlarsın.

10) Kısacası doğru zamanda doğru yerde doğru işin kimlerle yapılacağını o ilk iş kapısından girerek hayat standartlarını yükseltecek pozisyonu bazen altın tepside ki bu filmlerde olur çoğunlukla emekleyerek hak ederek önünde bulursun.

Bu kazanımlar burun kıvrılacak nitelikte mi; tabii ki hayır bütün bunlar o ilk iş sayesinde. Lütfen o ilk işi bulduğunuzda konuştuğunuz ücret olmasın inan her durumda siz kazanacaksınız, moralinizi bozmayın düşük ücretlerle aşağılandığınızı hissetmeyin. Deneyimlerinizin bereketi sizi fazlasıyla bulacaktır.

Asım KURUMAHMUT Girişimci Ruh Tamircisi

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24