Hicri senenizi tebrik ederiz

Selamların en güzeli ile;
“Esselâmu ‘Aleyküm ve-Rahmetüllah…”
 
Yeni bir seneye giriyoruz.. Hicrî 1433’den 1434. sene’ye..
15 Kasım perşembe günü hicri senenin ilk ayı Muharrem olan 1 Muharrem 1434.hicrî senebaşıdır..
 
“Hicret de hicrî takvim de neyin nesi” denilebilir... 
Veya bâzıları bunun “ehemmiyetli bir şey olmadığını” da, bir “ayrıntıdan ibaret” olduğunu da düşünebilir. O zaman sormak lâzım: “Siz herhangi birine miladî kaçıncı senede yaşıyoruz diye sorsanız, yaşadığı seneyi de bilmezse, o kimse hakkında ne düşünürsünüz?.. “Aklından zoru var” diye düşünülmez misiniz? Peki; Miladi takvim mevzu olunca durum bu iken, bizim öz be öz kültürümüzün ve inancımızın bir parçası olan hicrî takvim gündeme getirilince bu neden bir ayrıntı veya gereksiz olarak görülür! Düşünelim; “kendi değerlerine yabancı kalmak” olmaz mı?

Evet dostlar..Hicret deyip de geçmeyeceğiz. Çünkü hicret öyle basit hâdise veya bir göç değildir. Hicret; cemaatten devlet düzenine geçişin başlangıcıdır. Bu yönüyle de İslam tarihinin dönüm noktalarından biridir.
 
Peygamber Efendimiz (sellellâhu ‘aleyhi ve selem)’in Mekke-i Mükerreme’den Medîne-i Münevvere’ye hicretinin başlangıç kabûl edildiği târihe, seneye “Hicrî sene” denir. Burada, ayın hareketi esâs tutulduğu için buna, “Hicrî-Kamerî Sene” denmiştir.

Unutmayacağız: Hicrî senenin kabûlünden beri asırlardır İslâm âleminde 1 Muharrem sene başı olarak kabûl edilmiştir. Hiristiyânlığın aslında bulunmayan, fakat sonradan kabûl edilen yılbaşı günü, onlara âit özel bir gündür...
 
Şunu her Müslüman bilmeli ki, Hicrî takvim Kur’an İslâm kaynaklıdır:
Ehli sünnet âlimlerinden Süheylî der ki; Ashâbı Kirâm Efendilerimiz târihi, hicretle başlatma işini Kur’ânı kerimde 9. Sûre olan Tevbe sûresinin 108. ayetinden aldıklarını söyler:
 
 Hicrette Efendimiz ve ashabı, Medîne- Münevvere’ye 5 km. mesâfede Kuba köyüne geldiler.. İlk yapılan Kuba Mescid ile ilgili âyet indi Bu âyette; “…min evveli yevmin…” ilk günden beri takva üzerine kurulu bulunan mesciddir" diye bahsedilir. Bu, devrin ilk günüdür. Böylece, Ashab o günü tarih başlangıcı kabul etmede fikir birliğine vardılar. Anlarız ki, Cenab-ı Hakk'ın “ilk günden beri" sözünü onlar, "İslamî tarihin ilk gününden beri" diye anladılar. (1)
Öyleyse özümüzden, inancımızdan süzülüp gelen Kur’an kültürümüze sâhip çıkmalıyız..
 
Bulunduğumuz bu yeni sene başında bâzı kitaplarda şöyle dua yapılması tavsiye edilmiştir: Muharrem ayının 1 – 10’u arası, yâni aşûre gününe kadar okumaya gayret eldim. Kim bu duayı okursa o kişi için şeytan der ki: “Biz bu kişiden ümîdi kestik!” ve Allâh (Celle Celâlühû) o kimseye, kendisini sene boyunca koruyacak iki melek görevlendirir.” (2)
Buyrun okuyalım:

“Bismillâhir Rahmân-ir Rahîm
Elhamdü lillâhi Rabbil ‘âlemîn
“Bütün hamdler, âlemlerin Rabbi olan Allâh’a âittir! Salât-ü selâm, Efendimiz Muhammed’in ve âl-i ashâbının tamâmının üzerine olsun!

Ey Allâhım! Sen Ebedî’sin, “Ey Allah’ım! Sen Kendinden evvel hiçbir varlık olmayan; Kadîmsin.
Hayy’sın, Kerîm’sin; hakikî hayat sâhibi de, kerem sâhibi de ancak Sensin!
Hannân’sın, Mennân’sın; son derece acıyan ve çokça lütuflarda bulunan Rabbimizsin!
İşte bu yeni senedir! Ben bu sene Senden dilerim ki beni kovulmuş şeytandan ve onun dostlarından koruyasın, kötülüğü çokça emreden bu nefse karşı bana yardım edesin ve beni Sana yaklaştıran amellerle meşgul edesin.

Ey kerem sahibi! Ey celâl ve ikrâm sâhibi! Ey acıyanların en merhametlisi! Rahmetinle kabûl eyle!
Allâh-ü Te’âlâ, Efendimiz ve Peygamberimiz Muhammed (aleyhi’s-salâtü ve’s-selâm)’e, âl-i ashâbının ve Ehl-i Beyt’inin tamâmına salât ve selâm eylesin!”

Rabbim dualarımızı kabul buyursun; “Âmîn”
Allah bizi, müslümandan başkasına benzetmesin!
10 Muharrem Aşure Günü; 24 Kasım Cumârtesi günüdür,unutmayalım.
Hepimiz ve İslâm alemi için için iman, sıhhat, huzur, hayırlar ile bereketli bir sene ve nice seneler duası ile...
Bütün okurlarımıza, cemaatimize gurbetteki hemşehrilerimize; can dostlarımıza “yeni hicrî senemiz Mübârek olsun” diyoruz.
 
Bütün Müslümanlar hakkında hayırlar getirmesini, zulüm altında inleyen kardeşlerimizin acılarının dinmesine ve bizlerin de İslamî şuurumuzun artmasına vesîle olmasını Mevlâ’mızdan niyaz ederiz.
Hatta kalın, Hakça kalın..
YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24