Gazeteci gücünü toplumun çıkarları için kullanmalı

Bugün 10 Ocak 2022 Çalışan Gazetecileri Günü. Hayatın bütün zorluklarına rağmen kutladığımız bu özel günde tüm emekçi çalışan gazeteci kardeşlerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü tebrik ediyorum. Gerek ülkemiz, gerekse dünyanın diğer bölgelerinde çok çarpıcı olaylar yaşanıyor. Dünyada pandeminin de etkisiyle insanlık ekonomik, sosyal, psikolojik, kültürel buhranla karşı karşıya gelmiş durumdadır. Bu dönemde emperyalist politikalar her zamankinden daha büyük etki ile insanlığın geleceğini tehdit altına almaktadır. Küresel planlar  özellikle ulus devletlerin ve milletlerin geleceklerini tehdit etmektedir. Bu anlamda ülkemiz de milletimiz de büyük tehdit altındadır. Söz konusu saldırıları aşmak yine iktidarıyla, muhalefetiyle, Sivil Toplum Kuruluşlarıyla vatandaşın yek vücut olmasıyla sağlanacaktır.

Dünyada zor ve sıkıntılı geçen bölgelerde olsun, toplumsal hareketlerin yüksek olduğu bçlgelerde olsun en önde yer alan kişilerin başında gazeteciler geliyor. Demokratik yaşam, özgürlük, insan haklarında yaşanan buhranlarda gazeteciler en hayati fonksiyon icra etmektedirler. Hâkim güçler ne der demeden toplumun çıkarlarını üstün tutma adına fikrini ve kalemini cesurca kullanmanın derdinde olmalıdır gazeteci. Bu yolda bir yol gösterici, bir öncü kişilik olmalıdır gazeteci. İster yerelde olsun, ister  genelde olsun yönetici güce şirin görünme adına bildiği doğrudan vaz geçmemelidir gazeteci. Toplum adına elde ettiği gücü toplumun hayrına kullanmalıdır. Çözüm üretme noktasında bazen yazarak bazen de yazmayarak topluma hizmet ettiğini bilmelidir. Dönen fırıldaklara aldırış etmeden doğru yöne dönmesini bilmelidir gazeteci. Baskı ve yıldırmalara göğüs geremediğinde geri adım atmadan olduğu yerde durmasını da bilmelidir.

   Herkesin üzerine düşen görevler var demiştik. Siyaset toplum adına doğru işler yapmalı. Toplumun çıkarlarına göre politikalar belirlemelidir. Gazeteci siyasete de yardımcı olmalıdır. Gazeteci  iktidarın doğrularında yanında yanlışlarında karşısında olmalıdır. Bunu yaparken birilerine düşman olmak ya da birilerine dost olmak adına yapmamalıdır. Daha çok alkış ve menfaat için iktidarın yanlışlarına ortak olmak kendini yok saymak olduğunu bilmelidir.

Halk arasında  gazeteciler için doğal  muhaliflik algısı yaygındır. Mantık olarak da doğrudur. Mulalefet; yaşadığı toplumun talep ve  ihtiyaçlarını, iktidarın yanlışlarını kamuoyu adına ortaya koyar. O edenle bir yönüyle  basınla muhalefet arasında doğrusal ilişki vardır. Mesele toplumun çıkarları ise gazeteci de muhalefet de aynı noktada buluşabilmesi gayet tabiidir.Fakat toplumun çıkarlarını değil şahsi çıkarlarını önceleyen bir muhalefet anlayışıyla gazetecinin amaç birliği yapması iki kurumada yazık demektir.

Bu duygu ve düşüncelerle her türlü zorluklar altında insanlık için, yaşadığı toplum için çalışan emek veren gazeteci arkadaşlarımızın gazetecler gününü tebrik ediyorum. Bu uğurda ahirete irtihal eden emekçilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Hasta olanlara da Rabbimden acil şifalar diliyorum. Baskıdan uzak, özgür, toplumun vicdanını önemseyen hizmet anlayışıyla nice yıllara diliyorum.

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24