EVLİLİK

Bugün Cuma vaazımın konusu “Evlilik” üzerineydi. Konuyu Kur’an ve Sünnet penceresinden işlemeye çalıştım. İnşaallah faydalı olmuştur.

Rabbimiz kadın ve erkeği ancak bir nikahla bir araya gelmelerine müsaade etmiştir. Karşı cinsler cinsel ihtiyaçlarını ancak  bir nikahla giderebilirler. Nikah harici bütün ilişkiler zina fiili olarak değerlendirilmektedir.

         
Kadın ve erkek   üç şekliyle bir araya gelmektedir. Bunlardan birincisi övülen ve sevap olarak değerlendirilen meşru nikah akdidir. Meşru nikah akdi bir kızımız anne ve babasından istenerek ve  kızımızın isteği de varsa ondan sonra sahih bir nikahla bir araya gelinmesidir. İkincisi Mut’a nikahı. Yani kadın ve erkek sözleşmeli olarak bir de bir zaman tayini yapılarak bir araya gelinmesidir. Bu nikah çeşidi Kur’anda ve Sünnette kesinlikle yasaklanmıştır. Yasaklanma hikmeti olarak peygamberimiz kadına büyük zarar vermesi ve sonuçta da toplumsal yapı büyük zarar görmesidir.

          
Bugün  Mut’a nikahına helallik addeden ve mut’a nikahıyla kadınlarla beraber olan erkekler şunu asla akıllarından çıkarmamalıdır ki  konu Kur’an ve sünnet ölçekli incelendiğinde onlarda muta’nın yasak olduğunu göreceklerdir. Konuyu sünnet penceresinden inceleyelim. Konuyu büyük hadis alimi İmam Buhari Sahihi Buharisinde genişçe ele almıştır. Konu sahih hadis kitaplarında yerini aldığından da diğer imamlarda konu hakkında detaylı bilgi vererek bizleri aydınlatmaktadır. Peygamberimize bakalım. “ peygamberimiz arkadaşlarıyla bir sefere çıkarlar. Sefer uzun sürünce arkadaşları Peygamberimizden yabancı kadınlarla belli zaman diliminde ve para karşılığı olmak isterler. Yani Mut’a nikahı yapmak isterler. Peygamberimiz bu isteklerine bir ihtiyaç olarak bakar ve izin verir. Arkadaşları muta nikahıyla kadınlarla beraber olurlar. Daha sonra ki yıllarda Peygamberimiz arkadaşlarıyla sefere çıktığında sefer uzar ve arkadaşları Peygamberimizden yine para karşılığı ve belli süre kadınlarla beraber olmak isterler. Peygamberimiz bu sefer kesinlikle arkadaşlarını bu mut’a denilen nikahla kadınlarla beraber olmasını istemez ve kesinlikle yasaklar. Zaten arkadaşları daha sonra asla Peygamberimizden bu yasak sebebiyle de muta nikahı istekte bulunmamışlardır.Hadis bu! İlgililer konu hakkında tüm hadis ve fıkıh kitaplarında delilleriyle bilgi sahibi olabilirler. Konunun  öyle gizli saklı bir durumu yoktur.

        
Bu sahih hadisi delil olarak kabul eden bütün mezhep imamları mut’a nikahına haram demişlerdir. Yani çirkin iş olarak isimlendirilen zina olarak hüküm vermişlerdir.

        
Günümüzde mut’a nikahını bazı üniversiteli gençlerimiz ve kadınlarla beraber olurken kendilerine güya bir meşruluk verdiklerine inanan  erkeklerimiz yapmaktadır. Mut’a kesinlikle zina gibi haramdır. İslam coğrafyasına baktığımız zaman bugünlerde İran’da bu uygulamanın yapıldığına şahit olmaktayız. İran’da erkekler bazı  şehirlerdeki kadınların zina yaptığı evlere giderek kadınlarla muta’yla beraber olmaktadırlar. Orda olmakta deyipte bizde de bu uygulamayı meşrulaştırmak hiçte doğru durduğunu düşünmemekteyim.

            
Cinsel ilişkiye birde nikahsız olarak girme vardır ki bu da Kuranda ve sünnette çirkin iş ve haddi aşmak olarak isimlendirilen zinadır.

            
Kur’an ve sünnet penceresinden baktığımızda mut’a ve zina kesinlikle haramdır yasaktır.

             
Eşler ancak  meşru bir nikah akdiyle bir araya gelebilir ve cinsel yönden ihtiyaçlarını girebilirler. Gerisi tamamen toplumsal yapıya vurulan bir kara lekedir…

                                                                                                               
Nizamettin BEKAR/TRABZON

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24