ÇOCUK YETİŞTİRMEK

Evli çiftlerin en büyük istekleri çocuk sahibi olmalarıdır. Allah Teala bazı çiftlere çocuk verir bazı çiftlere ise çocuk vermez. Anne ve Babaların en önemli görevi çocuklarını ahlaklı bir şekilde yetiştirmeleridir. Bakınız Peygamberimiz konu hakkında bakınız ne buyurmaktadır; “ Bir anne baba çocuğuna bırakacağı en büyük miras onu ahlaklı yetiştirmesidir.” Hadis açık. Peygamberimiz anne ve babaların en önemli görevi çocuklarını ahlaklı yetiştirmeleri olduğunu açıklamıştır.

Bu büyük görevi gerçekleştirmek için neler yapılmalıdır diye sorduğumuzda şimdi sizlerin izanlarına bunu sunmak isterim;

1- Anne çocuğuna hamile kaldığında kesinlikle haram lokma yememesi lazım gelmektedir. Yapılan araştırmalar anne haram yemesi ve yememesi doğrultusunda karnında ki çocukta helalle büyüdüğünde daha ahlaklı haramla beslendiğinde de ahlakı daha kötü olduğunu ortaya çıkartmıştır. Ondan olacak evin reisi kazancını helal bir işle kazanması lazım gelmektedir. Burada evin hanımı da istediğinde helal bir işte çalışabileceğini hatırlatmak isterim. Eve giren para helal olmalıdır. Haram bir işle kazanılan para doğal bir sonucu olarak anne karnında ki çocuğun ahlakını bozacaktır. Haram parayla büyüyen çocuk mutlaka ahlakı kötü olacaktır.

2- Anne ve babalar çocuklarını terbiye etmek isterlerse öncelikle bu sözleri söylediklerinde mutlaka onu yaşayarak anlatmaları lazım gelmektedir. Bir anne ve baba çocuğuna sigara içme dediğinde eğer anne ve baba sigara içiyorsa bu söz çocukta hiçbir etki yapmayacaktır. Önce anne ve baba sigara terk edecek ki çocukta anne ve babasından görerek daha sigara içmesin. Bakınız kendimden bir örnek vereceğim ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır. Rahmetli Babam hiçbir zaman sigara içmemiştir. Bizler gerek çocukluk gerekse gençlik yıllarında babamız içmediğinden bizlere sigara içmeyeceksiniz dediğinde bizlerde bu söz emir olarak telakki edildi ve bizlerde sigara içmedik ömrümüz boyunca. O yüzden en önemli mürebbiye anne ve babadır.

3. Çocukta doğuştan gelen yüce bir varlığa iman duygusu doğru bir şekilde tatmin edilmelidir. Bu noktada anne ve baba çocuklarına çocukluk dönemlerinde kesinlikle Allah ile korkutmamaları lazım gelmektedir. Bir anne ve baba çocuğunu ikide bir Allah ile korkutursa korkum odur ki yakın bir gelecekte bu çocuk Allah’ı sorgulamaya başlayacaktır. Ondan dolayı anne ve babalar çocuklarını kesinlikle Allah ile korkutmalarıdır.

Çocuğun yanında imkanlar ölçüsünde namaz kılınarak ve Kuran okunarak dini bilimler verilmeye çalışılmalıdır. Bakınız hangi birimiz çocukken namaz kılan bir akrabasının yanında onunla beraber secdeye gitmemiştir?! Ondan dolayı çocuk yanında namaz kılmalı ve Kuran okunmaya çalışılmalıdır.

Evin reisi ve anne yuvasında sevgi dersleri koyması lazım gelmektedir. Bu çalışma evde bir huzur oluşturacaktır. Bu ibadetle hem evde aile içi iletişim sağlanacak hem aile beraberce vakit geçirmiş olacak hem de çocuklarda okuma sevgisi oluşturacaktır. En önemli görevi de bu ibadetle çocuk İslam’ı öğrenip yaşamaya başlayacaktır. Ondan dolayı mutlaka evde sevgi dersleri koymamız lazım gelmektedir. Bu okumalar için şehirlerimizin kitapevlerinden faydalı olduğuna inandığımız eserleri okuyabiliriz. Ben bu konuda ufuk açar düşüncesiyle şu kitabı örnek verebilirim. “Ailede sevgi dersleri” adlı eser ve bu yönde yazılmış eserlerden faydalanabiliriz.

Huzur duyduğumuz yerlerdir aile…

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24