Cebimizdeki bomba, kredi kartları

Bu akşam üstü yatsı namazına yarım saat kala mahallemin camisinin yanındaki çay ocağında arkadaşlarla güzel bir sohbet etme fırsatı bulduk. Sohbetin bir kısmında ceplerimizde ki kredi kartlarının tehlikelerinden bahsettik.

Kredi kartları günümüz bankacılık sökterinin bizlere dayattığı yeniliklerdendir. Dayattığı diyorum çünkü kredi kartı verirken herhangi bir kıstas koymamaktadır. Durum o kadar vahim ki bankalar sokaklara koyduğu elemanlarıyla gelip geçene kredi kartı vermeye çalışmaktadır. Kredi kartı verirken kredi kartı alan kardeşlerimiz borçlandıklarında bu borçları ödeyebilir mi ödeyemez mi diye sorulmamaktadır. Zaten kredi kartının caiz olup olmadığı da bu noktada ortaya çıkmaktadır.

Öncelikle bankacılık sökterin daimi amacının kar olduğunu yazmamız lazım gelmektedir. Para gelsin de nereden gelirse gelsin düşüncesi bu sökterde hakimdir. Bundan dolayı kredi kartı verirken getirdiği hukuksal maddelerle mutlak surette borçların geri alınacağını garanti etmektedir.

İnsanlarımız kredi kartlarını akılcı kullanmadığından çok net sorunlarla uğraşmaktadırlar. Çünkü durum o noktalar da cereyan etmektedir ki bazı kardeşlerimizin ceplerinde üç beş tane kredi kartı bulunmaktadır. Birine borçlanmakta borcu kapatmak için diğer karttan para çekmektedir. Böylece bu kardeşlerimiz bankaya yüzlerce lira borçlanmakla karşı karşıya kalmışlardır. Bankalar herhangi bir kıstas getirip kredi kartı verirken bir eleme yapmadığından insanlarımız kredi kartları yoluyla borçlanma yaparak ihtiyaçlarından fazla para harcamaktadırlar. Kredi kartı kullanan kardeşlerimiz sanki para harcamıyorlar gibi kredi kartından çektirmektedirler. Kredi kartı borcu vaktinde ödenemediğinden dolayı da borç faize batmakta ve banka kredi kartı ödenmesi zamanında da kredi kartına faiz uygulamaktadır. Faiz uygulandığı zaman diliminde de kredi kartı parası faiz haramına bulaşmakta ve bu durum haram olmaktadır.

Ayrıca bankalar asgari ücretli kardeşlerimize bile üç kat ödeme limiti getirmektedir. Şimdi sormadan edemeyeceğim bu kardeşlerimiz asgari ücret alırken nasıl olacakta bunca borcu ödeyecektir?!Ben cevap vereyim ödeyemeyecekler. Bunda dolayı da insanlarımız icralık olacaktır. Bankalardan yapılan açıklamalardan böyle onlarca kardeşimiz bankalar tarafından icraya verilmiştir.

Bankacılık Denetleme Kurumu banklardan kredi kartı verirken mutlak surette ödeye bilir mi kıstası getirmesini istemelidir. Böyle bir kıstas getirilmediği sürece daha pek çok kardeşimiz bankayla mahkemelik olacaktır. Yada kardeşlerimizin dediği gibi devlet ödesin diyeceklerdir.

İnsanlarımız kredi kartlarını daha akılcı kullanmaları lazım gelmektedir. Eğer akılcı kullanamazlarsa ödemelerde sıkıntı yaşayacaklardır. Bu durumda da aile saadeti zamanla parasal sorunlardan dolayı da bozulacaktır.

Çözüm bankalar herkese kredi kartı vermesin. Kredi kartı verirken mutlak surette bazı kıstasların getirilmesi gerekmektedir. Bu kıstaslarda bu insan kredi kartı kullandığında ödeyebilir mi?! Eğer ödeyemez kanısı hakim olmuşsa bankalar olaya para kazanma düşüncesiyle yaklaşmamalı ve bu kardeşimize kredi kartı vermemelidir.

Eğer kredi kartı ödemeleri zamanında yapılıyorsa bunda herhangi bir haramlık yoktur. Kredi kartı kullanmak helaldir.

Kredi kartında kullanırken harama helale dikkat edilmesi elzemdir. Kullanırken harama dikkat edilmezse kredi kartımızın ödemelerinde faize bulaşmış olacağız. Bu durumda da helal olan kazancımız haram olmakla karşı karşıya kalacaktır.
YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24