Bir kitap ki!

Yazar Mustafa Armağan, Kazım Karabekir Paşa’nın tarihe düştüğü notları derlemiş bu kitapta.
Okudukça iştahım arttı.
Kitabın yarısını iki üç saatte bitirdim.
Kazım Karabekir Paşa Milli mücadelenin aslında nasıl başladığını ve daha sonraları Nutuk’ta nasıl değiştirilerek yazıldığını anlatıyordu.
Çok ilgimi çekti ve herkesin ilgisini çekeceğini düşünerek buradan paylaşmak istedim.
“ 19 Nisan 1919’da Trabzon’a çıktım”
Önsöz bu cümle ile başlıyor ve kitabın bir yerinde aynen şöyle diyor Paşa;
Kahraman Trabzonlular ve kahraman Erzurumlular hakikaten dediklerini yaptılar.  Doğuda görevini bitiren iki diyar evladı, bununla yetinmedi, iki bin kilometre yol yürüdükten sonra Batı bölgelerinin kahramanları arasına katılarak Yunanların denize dökülmesine yardım ettiler.
Milli mücadeleye Kemal Paşa’yı ikna etmek için gayret gösterir Kazım Karabekir Paşa.
O dönemlerde itilaf devletlerinin gemileri boğazda demir atmış, güney cephelerinde ordular yenilgi üzerine yenilgi almakta, İstanbul hükümeti itilaf güçlerine maddi manevi teslim olmuş, aydınlar güçlü bir ülkenin himayesine girme konusunda aynı fikirde birleşmiş fakat seçtikleri ülkelerde farklı fikirlere sahip durumda idiler.
Bu esnada ilerde Milli Şefimiz olacak olan  Mustafa Kemal Paşa Amerika mandasının en akıllıca tercih olacağını düşünmekteymiş.
İsmet Paşa ise her şeyden ümidini kesmiş bir şekilde, iyi arkadaş oldukları Kazım Karabekir Paşa’ya, birlikte paralarını birleştirerek tarla satın alıp çiftçi olmayı teklif etmiş. Ayrıntıları kitapta mevcut ben burada kısaca değinip geçeceğim.
Kazım Karabekir Paşa ise İsmet Paşa’ya milli mücadeleye olan inancini anlatarak, İstanbul’da bir şey yapılamayacağını, bazı kurmay subayların muhakkak Anadolu’ya gelmesi gerektigini, halkın milli mücadeleye inandırılmasının zor olmayacağını, milli mücadele haricinde hiçbir çözümün olmadığını söylüyor.
Kazım Karabekir Paşa, milli mücadelenin Mustafa Kemal Paşa’sız olamayacağının kararını kendisi çoktan vermiştir ve O’nu ikna etmek istemektedir.
Kazım Karabekir Paşa, 11 Nisan 1919’da o dönemde küçük bir ameliyat geçirmiş ve dinlenmekte olan Mustafa Kemal Paşa ile Şişli’deki evinde, Anadolu’ya (Trabzon’a buradan da Erzurum’a) gitmeden önce, veda ziyareti mahiyetinde görüşme fırsatı bulmuş.
Kemal Paşa’ya milli mücadelenin gereğini anlatmış. Anadolu’dan başlatılacak bir kurtuluş hareketinin başarıya ulaşma ihtimalinin çok yüksek olduğunu, Doğu’da bu güce sahip olduklarını, Anadolu’ya gelirse kendisini koruyacağını ve milli mücadelenin başına geçmesi için gerekeni yapacağının sözünü vermiş.
“O dönemde Kazım Karabekir Paşa Doğu Orduları komutanı olarak görev yapmaktadır.”
Mustafa Kemal Paşa karşısındaki bu genç Paşa’ya bakarak “ Bu da bir fikirdir. Durum günden güne size hak verdiriyor. Size başarılar dilerim” diyor.
Bu cevap üzerine Kazım Karabekir Paşa Şöyle devam ediyor.
“ Ordu ve halk bu fikir etrafında muhakkak toplanacaktır. Doğu’da milli hükümet esaslarını kurduktan sonra siz Batı’ya yönelirsiniz. Doğu komutanlığı görevini de ben üstlenirim. Eğer gelmeyecekseniz hareketimi ona göre planlayayım.”
Mustafa Kemal Paşa biraz düşünüp “ iyileşeyim sizinle buluşmaya çalışırım” diyor.
Kazım Karabekir Paşa’nın genç yaşta, kafasında milli mücadeleyi planlayıp, uygulamaya geçmeden önce, uygun zemin bularak, o dönemin Paşalarını yanına çekmeye çalışmasında, milli mücadelenin bir ayaklanma şeklinde algılanmaması, vatanın geneline halklara kabul ettirilmesi açısından müthiş bir önem taşıyordu.
Kitapta daha neler var neler.
Milli Mücadelenin Trabzon’dan başlamış olduğunu bu kitapta okudum.
Milli mücadelenin kalbi olan Erzurum Kongresi öncesi, bu kongre için hazırlıkların ağırlıklı olarak Trabzon’da ve Trabzonlularla yapılmış olduğunu okuduğumda çok gururlandım.
Kitapta insanı heyecanlandıran çok daha fazla anı var Paşa’nın kaleminden.
Kazım Karabekir Paşa’ya İstiklal Harbinden sonra yapılan haksızlıklar ve tecrit hayatı da bu kitapta.
Herkese bu kitabı okumayı tavsiye ederim.
 
Saygılarımla…
YORUM EKLE
YORUMLAR
i boz
i boz - 12 yıl Önce

kitabın tahşidatını guzel yapmıssınız... ilgimi çekti, bakalım daha ne ler var kitapta..

İSMAİL CEVAHİR
İSMAİL CEVAHİR - 12 yıl Önce

TARİHİMİZİ İYİ BİLMEK GEREK.BUNUN İÇİN YAZILARINIZDA BÖYLE KONULARIDA GÖRMEK İSTİYORUZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM...

banner81

banner22

banner21

banner24