Trabzon Günleri’nin açılışını Başkan Kahraman yaptı

Ankara’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Trabzon Günleri Meclis Başkanı İsmail Kahraman, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve çok sayıda bakanın katılımıyla yapıldı.

Trabzon Günleri’nin açılışını Başkan Kahraman yaptı

Trabzon Valiliği İl Kültür ve turizm Müdürlüğü öncülüğünde Ankara Atatürk ültür merkezi’nde düzenlenen geleneksel Trabzon Günleri yapılan açılış töreni ile başladı.

 

Törene TBMM Başkanı İsmail Kahraman, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Maliye Bakanı Naci Abal, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Anara Valisi Ercan Topaca, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, üst düzey bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

 

TRABZON İNSANI BU ÜLKENİN ÇİMENTOSUDUR

Programın açılış konuşmasını yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu; “Verdikleri hizmet ve destek için tüm Trabzon halkının şükranlarını, huzurlarınızda hepsine arz ediyorum. Bütün Türkiye’mize olduğu gibi Trabzon’umuza desteklerinin devamını yine talep ve arz ediyorum. Bu 4 gün süre zarfında Trabzon’u insan sevgisi ve uygarlığı ile kültürü ile sanatı ile izlemeyi burada sürdürmelerini, arz ediyorum. Trabzon insanı bu ülkenin 780 bin km karesinin taşı toprağı çimentosu olmuştur. Bütün evlatları gibi nasıl bu memleketin taşı toprağı çimentosu olmuşlarsa, geçmişte, bugün de gelecekte, gözlerini kırpmadan canlarını feda ederek tek milletimizi, tek bayrağımızı, tek devletimizi, tek vatanımızı muhafaza etmeyi sürdüreceklerdir” dedi. 

 

TRABZON SEVDALILARINI BİR ARAYA GETİRİYORUZ

Trabzon Valisi Yavuz ise yaptığı konuşmada; “Trabzon’u her yönüyle, ilçelerimiz bakımından öne çıkan değerleri ile sizlere tanıtmak için bu etkinlikleri düzenledik. Trabzon’dan selam ve saygılar getirdik. Buradaki hemşerilerimizi bir araya getirmek, Trabzon sevdalılarına bir araya getirmek için arkadaşlarımız büyük gayret gösterdi. Burada Trabzon’u temsil olarak düzenliyoruz. İnşallah Trabzon’un tüm güzelliklerini sizlere Trabzon’da göstermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

BUGÜN DÜNYADA KARMAŞIKLIK VE KEŞMEKEŞLİK VAR

İçişleri Bakanı Soylu da Trabzon'un tarihi ve kültürel önemine vurgu yaparak, Trabzon Günleri'nin düzenlenmesine katkıda bulunanlara teşekkür etti.

 

Türkiye'deki 81 vilayeti gezip ve görme fırsatı bulduğunu dile getiren Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her gezdiğimizde, gördüğümüzde başta insanımız olarak o bölgelerin zenginlikleri öz güvenimizi artırdı, memleketimize olan sadakatimizi, ülkemize olan bağlılığımızı artırdı. Allah'a binlerce şükürler olsun. Bugün dünyada karmaşıklık ve keşmekeşlik var. Ama bu karmaşıklık ve keşmekeşliği bu gördüğünüz zenginlikler, şu ruh, gönül dünyaları güzel olan insanlar, dokunarak ve kendi medeniyetlerini onlara anlatarak ortadan kaldıracaklar ve bütün dünyayı huzura kavuşturacaklar. Bizim yürüyüşümüz sadece günümüzü tamamlamak için değildir. Bizim yürüyüşümüz dünyaya sözü olan bir milletin kuvvetli olması güçlü, kudretli olmasıdır. Onun için özgür, zengin, kuvvetli olacağız. Onun için tüm dünyaya anlatacağımız sözleri anlatma kuvvetini ve kudretini elde edeceğiz."

 

BU COĞRAFYADA KÖKLERİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da şehirlerin kendi yöresel ve tarihsel gelişimlerini ortaya koyan toplantı ve organizasyonlara katılmanın önemine işaret ederek, Trabzon’un tarihteki ve günümüzdeki değerinin tartışılmaz olduğunu söyledi.

 

Trabzon'un hem ülke coğrafyası, hem de tarihi kökleri açısından önemli bir konuma sahip olduğunun altını çizen Kılıç, "Bölge olarak Karadeniz’in Türkiye'miz için anlam ve önemini her zaman dile getiriyoruz. Yiğitlerin olduğu, yiğitlerin yetiştiği bu coğrafyanın bir üyesi olmaktan, bu coğrafyada kökleri olmaktan gurur duyuyorum." değerlendirmesinde bulundu. Maliye Bakanı Naci Ağbal ise Trabzon günlerine davetinden dolayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya teşekkür ederek, "Trabzonluların dediği gibi Biz Bayburtlulara da her yer Trabzon." dedi.

 

SOYLU, O GECENİN YİĞİT İNSANLARIDIR TBMM

Başkanı İsmail Kahraman, “Değerli İçişleri Bakanımız ile silah arkadaşıyız. O gecenin yiğit insanlarındandır. İlk harekatın olduğu andan itibaren vaziyet eden insanlardandır. Trabzonludur, yani Karadenizlidir. Yani Türkiye’mizin bir evladıdır. Güzel hizmetler nasip olur inşallah. 249 şehidimiz oldu. Bir badire atlattık. Gelişmemizi engellemek isteyen dünya, teşvik etti uzun süren hazırlık dönemi oldu, bir yüz karası insanı alet etti ama 20 saat içinde Türkiye bir büyük badireyi atlattı. Burada bulunan herkes, bulunduğu yerden elinden geleni yaptı. Halkımız meydanları doldurdu. Cumhurbaşkanımızın milleti meydanlara çağırması, birlik ruhu meydanları doldurdu darbe engellendi. Sadece Türkiye için değil bölge için de karanlık girişim engellenmiş oldu” dedi.

 

TRABZON, MERKEZ BİR ŞEHİR

Trabzon’un Merkez bir şehir olduğunu kaydeden Kahraman; “Trabzon merkezi bir şehir. Tarihte yeri üstün olan yer. Trabzon önemli yer. Osmanlı zamanında Trabzon’da temyiz mahkemesi, şurayi devlette, yabancı ülkelerin Trabzon’da konsoloslukları vardı. Fatih, Trabzon’umuzu 1461’de Fethetti. 300 bin kişilik Ordu ile Edirne’den yola çıktı, sahilden yürüdü yol üzerinde ki beylikleri aldı. Daha önceden 150 parçalık donanma gönderdi. Son Bizans İmparatoru aman diledi, şehri teslim etti. Kendisi Edirne’ye gönderildi. Orada ki bin aile Beyazıt’ta iskan edildi.  

 

OSMANLI TOPRAĞI OLDULAR...

Fetih günleri kutlanır. 15 Ağustos 1461’din Trabzon’un Fethi. Bu hicri takvime göredir. Rumi ile Miladi arasında 13 gün fark var. 28 Ağustos 1461 Trabzon’un Fethi.. Trabzon Fethedilince Bizans’a bağlı Rize ve Artvin kendiliklerinden Osmanlı Toprağı oldular. Onların da Fetih günü budur. Bu Fetih Karadeniz’i bir Türk gölü haline getirdi. Bizans’ın tamamen ortadan kalkması tahakkuk etti. Fatih, Kanuni, Yavuz büyük padişahlarımız Trabzon’da şehzadeliklerini geçirdi. Trabzon’da yetiştiler ve piştiler. Yavuz, 25 sene kaldı. Orada ki icraatı, Faaliyeti ve çalışması ile ağabeylerinin önüne geçti. Yavuz, muhteşem bir padişah. 8 yıllık padişahlığı var. 8 senede Osmanlı Toprakların 2,5 misli arttırdı. Mısır seferi sonrası Hilafeti de aldı.

 

MİLLİYETÇİLİK MEMLEKETİNİ SEVMEKTİR

Milliyetçilik, evini mahallesini, köyünü şehrini, memleketini milletini sevmektir. Bu kültür manasında milliyetçiliktir. Karadeniz’de bu her yerde vardır. Bu ruh ve yapı bizi ileriye götürecek. Bu ruh ve yapıda bugün devlet başkanımız var. Ülkesi milleti için çalışan herkese, eser bırakmış herkese Allah razı olsun diyoruz” dedi.

 

Konuşmaların ardından Trabzon Günleri'nin açılışının yapıldığı törende, Akçaabat Belediyesi horon ekibi ve Trabzon Belediyesi mehter takımı gösteri yaptı.

 

Bakan Soylu’nun konuşması esnasında alanda açılan “Oflular yanında reis” yazılı pankart ise dikkat çekti.

 

Trabzon Günleri 28 Mayıs 2017 Pazar gününe kadar devam edecek.

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24