“BİZUM HOCA” KİMİN HOCASI?

Halide Edip Adıvar’ın, aynı adlı romanından sinemaya aktarılan “Vurun Kahpeye” filminden bu yana; Türk sinemasının “imam” karakterini işleme konusundaki sicili pek parlak değildir.  2005 yapımı “The İmam” ın,  bu açıdan olumlu mu, olumsuz mu değerlendirilmesi gerektiği ayrı bir konudur. Önümüzdeki günlerde vizyona gireceği duyurulan Bizum Hoca adlı filmin internette yayınlanan fragmanına bakıldığında ise; sinema severleri Vurun Kahpeye tarzı filmlerin çok gerisine düşmüş, basit, bayağı, argo ve küfrü ermaye edinmiş seviyesiz bir filmin beklediğini söylemek mümkün. İki dakikalık fragmanın yarısına tahammül ederek bu yoruma varmak bazılarınca haksızlık olarak görülebilir ancak, bu kadarı bile filmin tamamı hakkında görüş bildirmeye yeterli. Çünkü fragman filmin vitrinidir ve şüphesiz yapımcı orada, filmin dikkat çekici, seyirciyi etkileyici olduğunu düşündüğü önemli sahnelerinden kesitler sunar. İnsanın tek başına izlerken bile yüzünün kızaracağı küfürlerin ardı ardına sıralandığı filmin, bir “Sivil Hoca” figürü etrafında kurgulanması manidardır. Mesajın resmi imam değil, sivil hoca üzerinden gönderilmesi, Türk sinemasının imam karakterine olumsuz geleneksel bakışının izlerini taşımaktadır. Toplum olarak sinema filmleri ve televizyon dizilerinin, belli bir alana veya kuruma yönelik tahripkar etkilerini çoğu zaman önemsemez ve fark etmeyiz. Eğitim alanında Hababam Sınıfı serilerinin ve günümüzde hemen her kanalda yayınlanan okul dizilerinin, eğitim kurumunu ne ölçüde dejenere ettiği ve içini boşalttığı gerçekten ciddi olarak araştırılması gereken bir konudur. Eğitimle doğrudan veya dolaylı ilgisi olan çevrelerin bu konularla ilgili herhangi bir kaygıyı dile getirdiğine pek şahit olmuş değiliz. Son yıllarda popüler olan  “Oflu Hoca”  imgesi üzerinden basit, seviyesiz kurgularla ve bir miktar çevreci söylemlerle gişe yapma arzusunun öne çıktığı Bizum Hoca filmi, bu açıdan değerlendirilmeli, en azından din hizmetleri sendikalarınca gerekli tepki gösterilmelidir. Türkiye’de din eğitimi ve dini hayatın diğer alanlarına katkıları tartışılmaz Oflu hocaların imajının, birkaç sinema işportacısının rant kapısı olamayacak değerli olduğu açıkça anlatılmalıdır. Eline bir kalem alarak birkaç satır metin yazıp küfürle süsleyenin senarist olduğu, “küfürle güldür, cebini doldur” mantığıyla toplumsal değer ve normların hiçe sayıldığı bir sinema anlayışına prim vermek, günümüz sinema izleyicisinin en büyük handikabıdır.  Sinemanın, bazılarınca hala bir toplum mühendisliği aygıtı olarak görüldüğü ve kullanıldığı gözden kaçmamaktadır. Bu nedenle, sinemaya bakışımızdaki yüzeyselliği sorgulamalı ve daha nitelikli izleyici olarak, sinema dünyasını nitelikli yapımlara zorlamalıyız.
YORUM EKLE
YORUMLAR
Halil Velioglu
Halil Velioglu - 9 yıl Önce

Internet ortamında gerek google gerek yahoo arama motorlarına"oflu"yazıp ara dediğinizde açılan sayfalardaki "oflu hoca"adıyla nam salan o malum-meçhul arası zatın,küfür eksenindeki sözde komik ama başından sonuna kadar uydurma ve edebe aykırı hikâyelerini bazı okuyucular çok komik bulabilir.Küfür özentisi olan gençlerimiz için bu safsata yakıştırmaları,ekonomik ve sosyal sorunların çok yorduğu halkımız stres atmak için beğenebilir de,Ama bazı gerçeklerin altını çizmek ve işin özünü gözler önüne sermek her gerçek Oflunun yapması gerekendir diye düşünyorum.Muhterem yazarimiz Engin beye kaleme aldigi yazisini begeniyle okutum.Elinize saglik.kaleminiz daim olsun.saygilar sunarim

salih
salih - 9 yıl Önce

uzun yıllar maalesef dini temsil edemedik. din adamı böyle olur diyemedik. ortaya koyacağımız numuneler azdı. bellibir kesimin eline çok koz verdik belkide . eleştirelim kınayalım ancak takkemizi önümüze koyup bir düşünelim . BİZ BU DİNİ TEMSİL ADINA NE YAPTIK .. MAHALLENİN KÖYÜN ŞEHRİN EN DOĞRU DÜRÜST VATANSEVER İNSANLARI DENİNCE İLK İMAMLARIMIZ AKLA GELDİ Mİ. YOKSA MENFAATLERİMİZ VE ŞAHSİ ÇIKARLARIMIZ ÖNCE Mİ GELDİ.

nefer zurnaci
nefer zurnaci - 8 yıl Önce

Her kõ$eye camii yaptirt,helasina ceton matik taktur; Alah bereket versin de biz aptallar da bereketini gõr diyelum õyle mi?

banner81

banner22

banner21

banner24