Trabzon ulaşım master planı bilgilendirme toplantısı yapıldı

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin önemli projeleri arasında yer alan ve şehrin ulaşım sorununu çözüme kavuşturacak olan Ulaşım Master Planı çalışmaları kapsamında ‘Bilgilendirme Toplantısı’ gerçekleştirildi.

Trabzon ulaşım master planı bilgilendirme toplantısı yapıldı

Trabzon’da bir ilki daha gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesinin uzun süredir üzerinde titizlikle çalıştığı Ulaşım Master Planı, bugün düzenlenen toplantı ile açıklandı. Toplantıya Trabzon Vali Yardımcısı Ömer Şahin, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta ve Salih Cora, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, AK Parti Trabzon İl Başkanı Dr. Sezgin Mumcu, İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Baro Başkanı Sibel Suiçmez, İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, Danışman öğretim üyeleri Prof. Dr. Soner Haldenbilen, Prof. Dr. Halim Ceylan, KTÜ’yü temsilen Prof. Dr. Ahmet Melih Öksüz, ilçe belediye başkanları, STK’lar, ulaşım paydaşları ve basın mensupları katıldı.

23. BÜYÜKŞEHİR OLACAĞIZ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu toplantıda yaptığı açıklamada; “Şehrimizi çok yakından ilgilendiren önemli bir konuyu bugün müzakere etmek için bir aradayız. Ulaşım Master Planı’nı yaklaşık 1 yılda final raporu boyutuna kadar getirdik. Birkaç ay içinde diğer prosedürler de tamamlanarak en son Ulaştırma Bakanlığımızın da onayıyla birlikte şehrimiz Ulaşım Master Planı’na sahip 23. Büyükşehir olacak. Bizden önce 22 tanesi tamamlanmış. Birçok ortamda bana hep sorulur valilik mi büyükşehir başkanlığı mı diye. Valilik prestijli ve büyük bir görev. Çok önemli sorunları çözme kabiliyeti olan bir meslek. Ben de bu mesleği 4 yıl yapmaktan büyük onur duydum. Belediye başkanlığı ile valilik arasında somut farklardan birisi bu tür projeler. Şehrin eksikliğini tespit edebiliyorsunuz. Ortak akıl buluşmaları yapıp projelendirebiliyorsunuz. O bakımdan büyükşehir başkanlığının böyle bir temel farkı olduğunu söylüyorum” dedi.

OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ HAZIRLANDI

Ulaşım Master Planı’nın Trabzon’da çok uzun yıllardır konuşulan bir mesele olduğunu dile getiren Başkan Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz Trabzon’da böyle bir ana planı nihayete erdirmenin arifesindeyiz. Hakikaten değerli hocalarımız, yüklenicimiz çok büyük gayretlerle önemli çalışma ortaya koydular. Burada yapılan sunumun arkasında sayfalarca raporlar ve veriler var. 21. yüzyıl bilgi ve teknoloji çağı. Bu çağda özel sektör ve kamu kuruluşlarının en önemli gücü sağlıklı veriye dayalı karar almaktır. Çok büyük mesafe katedebilir bu veriye sahip olanlar. Trabzon’a önümüzdeki süreçte belediye başkanlarının ve diğer kurum yöneticilerinin ellerinde sağlam bilimsel veriler olduğu bir imkân mevcut. Bu statik bir rapor değil. Sürekli şehrin ihtiyaçlarına göre revize edilmesi gereken bir plan. Bu planların yetkili kurumlar ve yöneticiler tarafından dikkate alınıp uygulamaya sokulması çok önemli. Dikkatli bir şekilde verileri değerlendirerek, ulaşım meselelerini bilimsel verilere dayandırarak çözme gayretinde olmalıyız. Şu ana kadar 3 tane çalıştay gerçekleşti. Çok büyük katılımlar oldu. Ondan önce anketler yapıldı. Veri toplama süreçlerinde halkın katılımı oldu. Olması gerektiği gibi hazırlandı. Çok kıymetli veriler elde ettik. Bu raporları bende ayrıntılı olarak incelemeye başladım.”

HER ALANDA İLKLERİ YAPIYORUZ

“Güney Çevre Yolu önemli verilerden birisi. Aynı zamanda Kanuni Bulvarı’nın tamamlanması da yine ulaşım master planının önem verdiği konulardan birisi. Büyükşehir Belediyesi olarak otogar konusuna el attık. Büyükşehir olarak memnuniyetle ifade edeyim ki Trabzon’da bu dönemki kadar yerel yönetimler anlamında projelerin hayat bulduğu bir başka belediyecilik bulmak biraz olur. Bunu iftiharla söylüyorum. Bu konuda belki mütevazı olamayacağım çünkü her alanda ilkleri yapıyoruz. Bunlardan Ulaşım Master Planı, otogar, sahil rekreasyon projesi, altyapı projesi bazılarıdır.”

MARAŞ CADDESİ AY SONU KAPANIYOR

“Maraş Caddesi’nin yayalaştırılması meselesi var. Çok uzun yıllardır konuşulan ama adım atılmayan bir konu. Ay sonu itibarıyla orayı yayalaştırmak üzere kapatıyoruz. Daha yeni dolmuşlar şehrimizde yolcuyu taşınıyor. Yüzde 90 dönüşüm sağlandı. Otoparklar ulaşım meselesidir. Tanjant üzerindeki tam otomatik katlı otopark Türkiye’de 5. olarak faaliyete geçti. İskenderpaşa’nın arkasında yer alan otoparkı yıktık ve 600-700 aracın sığacağı otopark yapıyoruz. Çömlekçi’den bağlantı veriyoruz. Karagöz meydanına sıra geliyor. Oranın da altını otopark olarak yapmayı hedefliyoruz. Bunlar tamamlandığında meydan bölgesinin etrafında 2 bin kapasiteli otopark oluşmuş olacak. Dolayısıyla her boyutuyla Trabzon’da insanların sorun olarak gördüğü ulaşım meselesine el attık. Ulaşım Master Planı, çok önemli çözüm önerileri getiriyor. Bizim bir de SAMP projemiz var. İhale süreci devam ediyor. 70-80 milyon euroluk hibedir.”

ŞEHRİN SAHİPLENMESİ GEREKİYOR

“Artık Trabzon Akçaabat’tan Yomra’ya kadar hafif raylı anlamında rantabl bir şehirdir. Yolcu sayısı yapılabilir bir projedir. Ulaşım Master Planı olmadan diğerine geçemiyorsunuz. 25 tane kavşak düzenlemesi önerisi var. Bundan sonraki süreç, hafif raylı sistemi şehrin sahiplenmesi gerekiyor. Bir bütün olarak bu şehre hep birlikte hafif raylı sistemi kazandırma zamanı gelmiştir.”

BALTA: ÖZVERİLİ BİR ÇALIŞMA

AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, şehrin çok ön emli bir sorununun çözüme kavuşturulduğunu belirterek, “Ulaşım, yol medeniyettir. Yatırımcı, turizmci, sağlık hizmeti almaya gelenler Hava yolu, kara yolu, tren yolu ulaşımına bakarlar. Çok şükür Mevla’ya bizler 30 bin km bölünmüş yol yapan, oto yollarıyla, havaalanlarıyla, hızlı trenleriyle ulaşım noktasında Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle yarışacak hale getirdik. Kanuni Bulvarı’nın kamulaştırması fazla olduğu için 100-200 km yol yapabilecek seviyede olmasına rağmen Trabzon’a verilen önemden dolayı kabul edildi. Maliyetleri çok yüksek. Burada 1 km yolun maliyeti Konya’da 5 km’ye bedel. Şehir Hastanesi için özel kanun çıkarıldı Trabzon geri kalmasın diye. Bilim insanlarına söylemek isterim. Japonya’da fay sistemlerinin üzerine inşaatlar yapıyor. İnsanların kafasını karıştırmayın. Yapmadan önce eleştirilebilir. Başladıktan sonra insanların kafasını karıştırmamak lazım. Ulaşım Master Planı için dışarıdan bilim insanları geldi, KTÜ de işin içine katıldı. Ulaşım Dairesi Başkanlığının özverili çalışmasıyla yapıldı. Planımız ve veriler elimizde. Toplu taşıma araçlarının faydasını ve şehre ne kazandırdığını anlatmak gerek. Keza Güney Çevre Yolu. Amacımız Trabzon’a hizmet edip gelecek nesillere yaşanabilir şehir bırakmak. Bunun üzerinde bayağı bir mesafe katettik. Kazma vurulunca sevinci beraber yaşayacağız. Trabzon’a ve bölgeye yakışır şekilde bir havalimanı yapılacaktır. Şehrin iç trafiğini rahatlatmak amacıyla raylı sistem çalışması yapıldı. Destekliyoruz hep beraber. Bu şehir bunları partiler üstü görüp sahiplenmeli. Şoför esnafı da mağdur olmayacak” dedi.

BALTA: TÜM TRABZONLULARIN BELEDİYE BAŞKANI

Milletvekili Balta ayrıca, “Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımızla daha önce Almanya’ya gitmiştik. Orada binlerce gurbetçimizle bir araya geldik. Başkanımız orada dedi ki ‘Ben sadece Trabzon’daki Trabzonluların değil dünyadaki tüm Trabzonluların Belediye Başkanıyım. Onun için Trabzon’un tanıtılması çok önemlidir. Belediye Başkanımız çeşitli alanlarda çeşitli ülkelerde Trabzon’un tanıtımı için festivaller yapabilir. Bunları eleştirmek yanlış olur. Çünkü yapılan bu festivallerin bizlere katkısı olur” ifadelerini kullandı.

CORA: ANLAMLI BİR GÜN YAŞIYORUZ

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Trabzon için hem şanslı hem anlamlı bir günü yaşadıklarını dile getirerek, “Daima gelişen ve kalkınan bir şehir olması açısından mücadele içindeyiz. Trabzon da hakikaten her geçen yıl gelişmektedir. Sahil yolu ve Tanjant yolu tamamlandı. Kanuni Bulvarı 7.2 milyarlık yatırım. Trabzon aslında ulaştırma yatırımları bakımından ciddi pay alan ama ulaşım ağı olarak istenilen düzeyde olmayan, yatırım miktarı fazla olan illerin başından gelmektedir. Trabzon’a ayrılan pay ortaya koyulduğunda bir şeyler söyleyemediğimiz durumlarla karşılaşıyoruz. Erdoğdu yolu tek şeritli bir yolken duble yol olarak yapıldı. İlçelerimiz arasında kötü şartlar olan yollarımızı da standartlarını iyileştirdik. Bizim ana hedefimiz Güney Çevre Yolu’dur. Her fırsatta bu proje için Ankara’da savunucusuyuz. Ulaşım Master Planı var mıdır dediler. Böyle bir şey yoktu. Bugün Ulaşım Master Planı bizim gömleğin düğmelerini iliklememize imkân sağlayacaktır. Yapılan yatırımların açılan yolların her birinin ciddi katkısı var. Şehir süratle kazanıyor. İvme yakalıyor. 3 tane OSB, Yatırım Adasıyla, ihracatıyla şehir hastanesini hesaba kattığımızda yeni ulaşım aksları kaçınılmaz. Güney Çevre Yolu’nun bu planlar doğrultusunda birinci etabının ihalesinin yapılmasını planlamaktayız. Hafif raylı sistemin şehrimize kazandırılmasının trafiği rahatlatacak ve ileriki tarih vizyonlarına uygun olacağını düşünüyoruz. Güzergâh noktasında doğru bir çalışma yapılmış. Üzerimize bu konuda ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Şehrimize renk ve güç katacaktır. Vizyoner görüntüye kavuşturacaktır” dedi.

ÖRS: TRABZON’UN TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, ise “Trabzon’un ulaşım problemi uzun zamandır var. Meclis’te sıkça konuşan bir kardeşinizim. Raylı sistem projesi Trabzon’un trafiğini rahatlatacaktır. Güney Çevre Yolu’nun bir an önce burada uygulamaya geçilmesi konusunda ısrarcı olunması gerektiğini düşünüyorum. Sadece trafik sorununu çözen bir proje değil şehirleşme projesidir. İktidarıyla, muhalefetiyle, STK’larla hedefimizin amacımızın Trabzon’a hizmet etmek amacını söyleyerek teşekkür ederim” diye konuştu.

BAYRAKTAR: NİHAİ RAPOR HAZIRLANDI MECLİSE SUNULDU

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Fatih Bayraktar, toplantıda katılımcılara detaylı sunum yaptı. Trabzon Ulaşım Master Planı sürecine şubat ayında başladıklarını belirten Bayraktar, şu ifadeleri kullandı: “1 yıl sonra nihai raporunu hazırladık ve Meclis’e sunduk. 30 Büyükşehir belediyesinden 22 büyükşehirde tamamlandı. Tamamlanan sürece devam edeceğiz. Yoğun bir saha çalışması gerçekleştirildi. 60 noktada 1440 saatlik trafik sayımı yapıldı. Motosiklet ve bisiklet sayımları da yapıldı. Her kavşakta günde 4 buçuk saat olmak üzere 126 saat trafik sayımı gerçekleştirildi. 22 bin 647 kişi ile görüşme sağandı. Yol kenarı görüşme anketleri yapıldı, transit trafik oranı yüzde 25-30 olarak görüldü. Toplu taşımada 1030 anket yaptık. Yüzde 92’sinin özel aracı olmadığı tespit edildi. 57 otoparkta anket yapıldı. Yaya anketleri gerçekleştirdik 751 adet. 150 araçla birlikte 1486 sefer yapıyoruz. Hafta içi yüzde 46’sı tam bilet alıyor. 22 durakta 689 aracımız 21 taksi durağında 169 taksimiz, 92 taksi durağında ilçelerde 1080 taksi bulunuyor. 104 farklı hatta 1642 araçla ilçe dolmuşları var. 24 saatte bir araç 23 buçuk saati park halinde yarım saati de hareket halinde oluyor. Otomobil kullanımı yüzde 40, toplu taşıma yüzde 25, yaya olarak yüzde 24, servis olarak ise yüzde 9 olarak tespit edildi. Ayasofya-Köşk teleferik hattı, Meydan-Boztepe-Çukurçayır teleferik hattı önerildi.”

İLK DURAK ŞEHİR HASTANESİ

“Tramvay için yolcu kriterleri incelendi. En yüksek yolcu sayısı 9998 Merkez alternatifi olarak belirlendi. Durak durak çalışıldı. 57 adet durak var. 31 km uzunlukta, yolcu sayısı saatlik 21 bin kişi, bölge çekim sayısı 36, toplu taşıma artırması yüzde 3 olarak ön görüyoruz. Sefer başına kişi sayısı 250 kişi. Ortalama hız 40 km/saat. Seyahat süresinin 46 dakikada tamamlanması planlanıyor. Şehir Hastanesi-Meydan hattında özel araca göre 2.384 saat zaman kazancı var. Seyahat süresi 13 dakika. 7.8 km ve durak sayısı 18 adet. Saatte 6865 günlük 57 bin yolcu olacak. 13 dakikada Şehir Hastanesi’ne varılmış olunuyor. İlk durak şehir hastanesi, stadyum, rekreasyon alanı, Ekopark, tenis kompleksi, Beşirli Sahil Parkı, Ayasofya Camii, Diş Hastanesi, Millet Bahçesi, Valilik, Ortahisar Belediyesi, Kadınlar Pazarı, Meydan bölgesi ve Ganita olarak belirlendi. ”

HALDENBİLEN: KATKI SUNAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Prof. Dr. Soner Haldenbilen, “Büyük işler ekiplerle geçekleşiyor. Önemli olan sonucu nitelikli bir şekilde yapabilmek. Master planın getirdiği bazı sorumluluklar var. Uygulama projesi aşamalarına geçilmesi gerekiyor. Bu sürece katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

CEYLAN: TRABZON’UN ARTIK VERİSİ VAR

Prof. Dr. Halim Ceylan ise, “Geceleri kalkıp sokaklarda dolaşıp master planı bir noktaya getirdik. Çalıştaylardan elde edilen bir nokta var. Trabzon’un artık verisi vardır. Verisiz konuşulmaz. 2022 yılında Trabzon bir kent estetiğine uygun hafif raylı sisteme kavuşur. Yıllarca konuşuluyordu. Trabzon böyle bir gelişimi gerçekleştirmek zorunda. Birçok kentte TÜMAŞ ekibiyle birlikte ulaşım ana planları yapıldı. Hiçbir toplu taşıma hatlarında oynama olmadan yolcu sayıları çıktı Trabzon’da. Trabzon hareketli bir kent. Ortahisar’da dolmuş yolcusu 1 günde 164 bin. Otobüsler ise 63 bin. Yüzde 24’ü ücretsiz biniş. Mali anlamda yasal düzenleme gerekli” diye konuştu.

ÖKSÜZ: HAYATİ DERECEDE ÖNEME SAHİP

KTÜ’yü temsilen Prof. Dr. Ahmet Melih Öksüz de, “Bu tür bir çalışma siyasi iradenin üstünde değerlendirilmeli. Çok önemli bir çalışma. Trabzon bölgesi açısından öncülük yapıyor. İlk defa bu kadar kesin ve sonuca yönelik çalışma yapıldı. Onlarca toplantı gerçekleştirildi. Sayfa sayısı binlere ulaşan raporlar çıktı. Bu planla Trabzon’un ulaşım sorunu çözülmedi ama bu proje ile bir yerden başlanılmış oldu. Bütün kesimlerin katılımı çok önemliydi. Kent, çıkar gruplarının arenasıdır. Trabzon içinde rekabet edersek bir yere varamayız birlikte hareket etmeliyiz. Raylı sistem önerisi çok önemli önemli hayati derecede öneme sahip. Bunun için prosedürler var. Bir taraftan mücadele etme, kamuoyu oluşturmak zorundayız. Bir sonuç değil bir başlangıç” ifadelerini kullandı.

TÜZEMEN: EN ÇOK HEYECANLANDIRAN PROJELERDEN BİRİSİ

TÜMAŞ Genel Müdürü Emre Tüzemen, “Trabzon’un ulaşım sorunlarının giderilmesi, çevre ve insan odaklı plan oluşturması ilk günden belirlediğimiz ana hedefimizdi. Bu hedef doğrultusunda en çok mutlu olduğumuz şey şehrin ortak aklıyla ilerlememiz oldu. Devam eden ve bitirdiğimiz 1300 projeden bizi en çok heyecanlandıran projelerden birisi oldu” dedi.

Yüksel Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24