Büyükşehir Meclisi Mayıs toplantısını yaptı

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi mayıs ayı ilk toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu Başkanlığında yapıldı.

Büyükşehir Meclisi Mayıs toplantısını yaptı

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu, toplantı öncesi koronavirüs tedbirleri kapsamında ekipler tarafından etraflıca dezenfeksiyon işleminden geçirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, salonda bulunan Meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ Genel Müdürlüğü yöneticileri ile basın mensuplarını selamlayarak Meclis toplantısının açılışını gerçekleştirdi.

ZORLUOĞLU YENİ ATANAN BAKANLARI TEBRİK ETTİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, toplantının açılışında yeni atanan bakanları tebrik etti. Başkan Zorluoğlu konuşmasında, “Geçen ay içerisinde gerçekleşen mini kabine değişikliği kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile Ticaret Bakanı olarak atanan hemşehrimiz Sayın Mehmet Muş Bey’i gönülden tebrik ediyor ve görevinde başarılar diliyorum. Yine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına atanan Sayın Derya Yanık hanımefendi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına atanan Sayın Vedat Bilgin Bey’e de yeni görevlerinde kolaylıklar diliyorum” dedi.

KUVVETLİ’YE BAŞSAĞLIĞI DİLEKLERİNİ İLETTİ

Başkan Zorluoğlu ayrıca İYİ Parti İl Başkanı Azmi Kuvvetli’ye de başsağlığı dileklerini iletti. Zorluoğlu, “Bugün vefat haberini öğrendiğimiz İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli’nin ağabeyi Salih Kuvvetli’ye Allah’tan rahmet diliyoruz” ifadelerini kullandı.

ESKİ GÖREV YERİM VAN’A SELAM GÖNDERİYORUM

Geçtiğimiz ay düzenlenen NASA fotoğraf yarışmasına da değinen Başkan Zorluoğlu, “2016 tarihinde çekilen Van Gölü fotoğrafı, NASA’nın düzenlediği ‘dünya turnuvası’ adlı online fotoğraf yarışmasında 930 bin oy alarak birinci oldu. Bu vesile ile bir önceki görev yerim olan Van’a ve Van’ın vefalı insanlarına selamlarımızı gönderiyoruz ve kendilerini tebrik ediyoruz” diye konuştu.

SPORCULARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ

Spor alanında Trabzon Büyükşehir Belediyespor olarak başarılara imza attıklarını dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Antrenörümüz Zekeriya Üçüncü önderliğinde; disk atma U-20 Türkiye Şampiyonu Osman Kul, disk atma ve heptatlon U-18 Türkiye ikincisi Furkan Uzuner ve sırıkla atlama U-20 olimpik deneme yarışları birincisi Doğukan Köroğlu sporcularımızı bir kere daha yürekten tebrik ediyoruz. Onlarla gurur duyuyoruz. Yine beş yıl aradan sonra tekrar Süper Lig’e çıkma başarısı gösteren Trabzon Büyükşehir Belediyesinin hentbol takımının antrenör, teknik personel ve sporcularına yürekten teşekkür ediyoruz. Spor alanında ortaya çıkan bu başarılar tesadüfi değildir. Burada Büyükşehir Belediyemizin kendi sporcularına yaptığı yatırımların yavaş yavaş meyvelerini alıyor olmaktan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz” şeklinde konuştu.

HEKİMOĞLU’NA BAŞARILAR DİLİYORUM

Hekimoğlu Trabzon Futbol Kulübü’ne de başarılar dileyen Başkan Zorluoğlu, “Bugün saat 16.00’da Hekimoğlu Trabzon Futbol Kulübü ile Kocaelispor arasında play-off yükselme yarı final 2. maçı oynanacak. Şimdiden Trabzon’umuzun çok önemli kulübü Hekimoğlu Trabzon Futbol Kulübü’ne yürekten başarılar diliyoruz. İnşallah bu sene 1. Lig’e yükselmeyi temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

OTOGAR İHALESİ 1 AY İÇERİSİNDE YAPILACAK

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, daha sonra yürüttükleri çalışmaların bir kısmı ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi. Başkan Zorluoğlu açıklamalarında şu ifadeleri kullandı; “Yeni otogarla ilgili çıkan bazı sıkıntılar nedeniyle işe henüz başladığımız otogar sözleşmesini feshettik. Gereken kanuni aşamalar katedildi ve şimdi yeniden revizyon yapmak suretiyle burayı yeniden ihale ediyoruz. İnşallah önümüzdeki kısa süre içerisinde ihale günü bugün yarın belli olacak ama bir ay içerisinde ihalesi yapılacak duruma gelecek.”

MOLOZ’DA ETAP 1-A ÇALIŞMALARI BAŞLADI

“İhalesi gün alınma aşamasında olan Moloz ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Projesi etap 1-A Pazarkapı’daki yeni büyük caminin etrafındaki alanda çalışmaya başladık. Bir taraftan gasilhane yapılıyor, bir taraftan Ortahisar itfaiye birimi orada oluşacak. Yine caminin etrafında batı ve doğu dolmuşları için otoparklar yapılıyor. Kuyumcukent hazırlığımız devam ediyor. Yine orada bilim merkezimiz olacak. Güzel bir meydan o bölgede olacak. Ve bu şekliyle Pazarkapı’da yükselen o muhteşem caminin etrafındaki alan, en optimal şekilde bu şehre hizmet etmeye hazır hale gelecek. Bu çerçevede Etap 1-A yapım işi de ihale birimine gönderildi.”

AVRASYA PAZARI’NIN KAZI ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

“Avrasya Pazarı çalışmaları başladı. Şu anda kazı çalışmaları Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. İnşallah hemen kazı çalışmalarını takiben orada 350 dükkanın yer alacağı çok güzel bir yeni kompleks inşasına başlamış oluyoruz.”

TRABZON CADDESİ KONFORLU HALE GELECEK

“Araklı ilçemizde Trabzon Caddesi’nin yaya kaldırımı, bisiklet yolu ve orta refüj düzenlemesi işi de nisan ayı içerisinde başladı. Orada taban düzenleme, bisiklet yolu, peyzaj alanı, oturma alanları, aydınlatma gibi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Araklı Belediyemizle birlikte orada Araklı’nın en prestijli caddesini yeni bir görünüme kavuşturacağız ve çok daha konforlu bir hale getireceğiz. Tamamlandığında Araklı’ya çok yakışacak.”

YALINCAK PLAJININ HAZİRAN SONU TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR

“Yalıncak Plajı çalışmaları son sürat devam ediyor. Hedefimiz haziran sonu itibarıyla bu plajın tamamlanması. Kamuoyunda bazı eleştiriler de oldu. Onları da değerlendiriyoruz. Ancak şunu ifade edelim Yalıncak’ta yapılan çalışma, bir plaj düzenlemesinin çok daha ötesindedir. Orada biz bir sahil düzenleme rekreasyon çalışması yürütüyoruz. Burada insanların denize girecekleri değil aynı zamanda yeşil alanları, spor alanları ve yürüyüş ve bisiklet yollarıyla, kafeleriyle, yeme içme ve spor alanlarıyla tam anlamıyla bir sahil düzenlemesi projesidir. Ganita’daki projenin bir küçük versiyonudur.”

ÇEVREYE VE DOĞAYA KARŞI HASSASIZ

“Yalıncak Plajındaki soyunma kabinleri ile alakalı olarak zaten projesinde var olduğu şekliyle süreç devam ediyor. Orada nem vs. dikkate alınarak tuğladan yapılan ilk aşamanın resmini çekip de burası betonlaştırılıyor şeklindeki eleştiriyi çok haklı bulmadığımı ifade etmek isterim. Son hali ortaya çıktığında hep beraber gideriz ve bizim çevreye ve doğaya ne kadar hassas olduğumuzu, ne kadar saygılı olduğumuzu görürüz. Sosyal medyada birkaç hafta önce paylaşılan fotoğrafın yerinde şu anda ahşap kaplamalı soyunma kabinleri yükseliyor. Aynı zamanda yeşil alanlar, spor alanları, yürüyüş alanları da ortaya çıktıkça ben inanıyorum meclisteki tüm arkadaşlarımızla oraya gittiğimizde sizler yapılan işin Trabzon için nasıl bir anlama geldiğini, nasıl bir fonksiyon icra edeceğini göreceksiniz.”

HALKA AİT YERLER HALKA İADE EDİLECEK

“Şunu da ifade etmek istiyorum ki bu bir mücadele. O bölgede bu projeden önce ne olduğunu herkesin bilmesi lazım. Biz orada vatandaşa ait olan bir sahili, tekrar onları bir anlamda işgal edenlerden kurtarıp vatandaşa iade ediyoruz. Bunun da hassasiyetle altını çizelim. Yani orada var olan sahil, uzun zamandır halk tarafından kullanılmıyordu. Çok küçük bir bölümü plaj olarak, uzunca bir bölümü de oradaki tesis ve işletmeler tarafından fiilen kullanılıyordu. Vatandaşın kullanımına açık değildi. Bunu da buradan Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinden kamuoyuna bildirmek isterim ki bundan sonra da Büyükşehir Belediyesi olarak halka ait olan yerler düzenlenerek, konforlu bir şekilde halka iade edilmeye devam edilecektir. İnşallah oradaki plaj açıldığında vatandaşımıza uzun yıllar hizmet verecektir. Burada toplam inşaat alanımız yaklaşık 31 dönümdür. Toplam kapalı alan ise sadece 429 metrekaredir. Burada 5 dönüm sadece yeşil alan vardır. Yine yaklaşık 27 dönüm kumsal alan var. 250’ye yakın da otopark için yer ayrılmış. Yürüyüş ve bisiklet yolu, su ve survivor park, otopark, seyir balkonları ve mendirekler gibi bir takım imkanlar oluşturuluyor. Oranın uzun yıllar Trabzon’a çok önemli bir şekilde hizmet edeceğine inanıyoruz.”

107 KİLOMETRE İÇME SUYU HATTI OLUŞTURULDU

“Trabzon tarihinin en kapsamlı ve en çok bileşeni içeren Ortahisar içme suyu projesini hayata geçirdik. Çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda 565 kilometre içme suyu hattı, 200 kilometreye yakın kanalizasyon hattı, 100 kilometreye yakın yağmur suyu hattı, yaklaşık 450 kilometre fiber optik hat ve ihtiyaç duyulan yerlerde de doğal gaz hattı olmak üzere 5 ana kalemden oluşan çok büyük bir altyapı projesidir. Proje kapsamında şu ana kadar Beşirli, Kalkınma, Bostancı, Konaklar, Meydan, Karşıyaka’da olmak üzere toplamda yaklaşık 107 bin metre içme suyu hattı oluşturduk. Yani 565 kilometrenin yaklaşık 107 kilometresi tamamlanmış oldu. Yine kanalizasyon olarak da şu ana kadar toplamda yaklaşık kilometre yeni kanalizasyon hattı oluşturduk. Yapmur suyu hattı olarak da şu ana kadar 11 kilometre yeni yağmur suyu hattı oluşturduk. Fiber optik altyapı işi kapsamında da bugüne kadar 30 kilometrelik bir hat oluşturduk.”

YAKLAŞIK 50 YIL ALTYAPI SORUNU OLMAYACAK

“Zor ve meşakkatli bir iş. Çok sayıda kurumun bir arada çalışmasını gerektiren bir iş. Şehrin en önemli ve en yoğun bölgelerinde başlattığımız bir çalışma. Trabzon için elzem ve mutlaka yapılması gereken bir çalışmaydı. Şu ana kadar Beşirli, Kalkınma ve Meydan bölgesinde çok büyük mesafeler katettik. Meydan bölgesinde mayıs ayı içerisinde tamamlayacağımıza söz verdiğimiz çalışmayı bitirdik. Bir taraftan Baro, bir taraftan Hacıkasım camisinden denize doğru bir hat çizdiğinizde, o alandaki Moloz, Tabakhane, Çömlekçi gibi tüm alanın altyapı çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Biz zaten altyapı çalışmalarını tamamlayacağımızı söylemiştik. Elbette ki bu altyapı tamamlandıktan sonra üstyapının hazırlanması ve tamamlanması da biraz zaman alacak. Bu kaçınılmaz bir şey. Vatandaştan gelen tepkileri normal karşılıyorum da bilmesi gereken insanlardan tepkiler gelince bazen şaşırıyorum. Aynı yeri 15 gün arayla 2-3 kere kazıyorlar diyorlar. Zaten bu beşi bir yerde. Kanalizasyon ayrı bir debide oluyor, yağmur suyu, içme suyu, doğal gaz, dolayısıyla aynı alan bazı bölgelerde bazen üç kere kazılabiliyor. Aynı anda doğal gazla kanalizasyonu yapamıyorsunuz. Ama bunun güzelliği biz bu beş ayrı işi aynı proje içerisinde yapıyoruz. Bu iş tamamlandığında 40-50 yıl Trabzon merkezinde temel altyapı problemi yaşanmayacak. Bu çalışma Büyükşehir’in ve karar oranı olarak Büyükşehir Belediye Meclisinin yüz akı bir çalışmadır.”

ESNAFIMIZA VE VATANDAŞIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Uzun Sokak’ı Tanjantla ve Maraş’la birbirine bağlayan tüm ara sokaklar ile Uzun Sokak’ın tamamının altyapı çalışmaları tamamlandığı gibi üstyapı anlamında da beton dökümü gerçekleşti. Bu beton dökümünden itibaren de ara sokakların bazılarında itibaren taş kaplamasına başladık. İnşallah çok hızlı bir şekilde tüm imkanlarımızla Maraş, Uzun Sokak ve Uzun Sokak bağlantılarının tamamını kısa süre içerisinde tamamladığımızda bölgedeki esnaf arkadaşlarımızın ve vatandaşlarımızın da serzenişleri son bulacak. Sabırları için kendilerine teşekkür ediyorum. Diğer taraftan Kunduracılar Caddesi, Kunduracılar Sokak ve onun bağlantıları ile ilgili de çalışmalar devam ediyor. Orada da kısa süre içerisinde üstyapı meselesini çözmeye çalışıyoruz. Bu çalışmalar hakikaten çok zaman alıyor. Kaba inşaatı daha kolay yapılabiliyor ama ince iş bir sürü ayrıntı gerektirdiğinden ister istemez üstyapının oluşturulmasında zaman da gerekiyor. Kaliteli usta da bulmak gerekiyor. Bütün bunları bir araya getirip en iyisini sunmaya çalışıyoruz. Elbette eksik olduğumuz yerler vardır, bizim de hatalarımız eksiklerimiz oluyordur ama başta ben olmak üzere bütün ekibimizle gece gündüz sahadayız. Halkımızın en minimum düzeyde etkilenmesini için de çok büyük bir gayret içindeyiz.”

MARAŞ’LA İLGİLİ TÜM KESİMLERLE İSTİŞARE İÇERİSİNDEYİZ

“Maraş Caddesi’nin geleceği ile ilgili olarak uzunca zamandır Trabzon’un gündeminde burası nasıl olacak noktasında çeşitli görüşler var. Yaptığımız altyapı çalışmasından sonra da kamuoyunda Maraş Caddesi’nin Cumhuriyet Caddesi’ne kadar olan bölümünün bundan sonra nasıl olacağı noktasında beklenti ve merak var. Bu konu ile alakalı olarak sadece Maraş Caddesi değil, Cumhuriyet Caddesi’nden Gazipaşa Caddesi’ne, İskele yokuşundan Taksim yokuşuna ve Tanjant’a kadar olan alanın tamamını kapsayacak şekilde Ulaşım Master Planı çalışması kapsamında burayı incelettik. Ekibin içerisinde KTÜ’den 3 profesör danışmanımız var. Dolayısıyla Ulaşım Master Planı ekibi burayı çok iyi bilen, çok ciddi güçlü bir ekip olarak çalışmalarını yapıyor. Meydan bölgesini tamamladılar ve bize de bir taslak sunum yaptılar. Ben bu konuyu çok önemsiyorum. Buranın geleceğine şehrimizin bütün dinamiklerinin istişaresi ile karar vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde Sayın Milletvekillerimizle ve il başkanımızla değerlendirdik ama ayı zamanda ben daha sonra MHP, CHP ve İYİ Parti il başkanlarımızı ziyaret ederek çalışmalar hakkında kendilerini bilgilendirdim ve konu ile ilgili istişarelerde bulunduk. Bu akşam da Trabzon’daki tüm meslek odalarının ortak yönetimini oluşturan İKK yöneyim kurulu toplantısına katılacağım ve orada bütün meslek odası başkanlarına yaptığımız çalışmalarla ilgili bilgi vereceğiz. Elimizde olan raporu kendileri ile paylaşıp istişare edeceğiz. Daha sonra TTSO, Ticaret Borsası ve Esnaf Odaları Birliği Başkanımızla da özel olarak istişare edeceğim.”

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu açıklamalarının ardından oturum başkanlığını Meclis Başkan Vekili Atilla Ataman’a devretti. Toplantıda daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Meclis toplantısı 14 gündem maddesinin müzakere edilerek ilgili komisyonlara havale edilmesinin ardından sona erdi.

Of Ajans

Yüksel Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24