Büyükşehir Belediye Meclisi Mart toplantısında buluştu

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı ilk toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu Başkanlığında yapıldı.

Büyükşehir Belediye Meclisi Mart toplantısında buluştu

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu, toplantı öncesi koronavirüs tedbirleri kapsamında ekipler tarafından etraflıca dezenfeksiyon işleminden geçirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, salonda bulunan Meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ Genel Müdürlüğü yöneticileri ile basın mensuplarını selamlayarak Meclis toplantısının açılışını gerçekleştirdi.

ŞEHİTLERE ALLAH’TAN RAHMET DİLEDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, toplantıya Bitlis Tatvan kırsalındaki helikopter kazasında şehit olan askerleri anarak başladı. Şehit olan 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş ve askerlere Allah’tan rahmet dileyen Başkan Zorluoğlu, yaralı askerler için de şifa dileğinde bulundu.

KADINLAR GÜNÜ’NÜ KUTLADI

Başkan Zorluoğlu daha sonra tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik etti. Zorluoğlu, günün anlam ve önemi doğrultusunda kadın meclis üyeleri ile çalışanlara çiçek ve çikolata takdim etti.

KAZILAR ELLE YAPILDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, toplantının başında gündemde yer alan bazı konularla ilgili de bilgilendirmede bulundu. Tabakhane Vadisi’nde yapılması düşünülen otopark çalışmaları sırasında bulunan tarihi kalıntılarla ilgili bilgi veren Başkan Zorluoğlu şu ifadeleri kullandı; “Biz oranın tarihi önemi nedeniyle daha ilk başta sondaj çalışması yapılmasını talep ettik. Sondajdan kastım sondaj kazı çalışmaları anlamında. Orada büyük bir dolgu vardı önce. O dolguyu normal iş makineleri ile aldık. Bu bazen vatandaşlarda da yanlış anlaşılmalara sebep oluyor. İş makineleri var olan dolguyu oradan kaldırmak için kullanıldı. Tarihi eserlere indiğimizde asla iş makinası çalıştırılmadı. Kazılar elle yapıldı. Yürütülen çalışma sondaj kazısıdır ve alanda nerelerde tarihi eser olduğunu tespite yöneliktir. Tespitler aşağı yukarı yapıldı. Üniversitemizden Prof. Dr. Mehmet Yavuz hocamızla çalışıyoruz. Onun koordinasyonunda bu sondaj çalışmaları yapıldı. Geçtiğimiz günlerde de kendisiyle ayrıntılı görüştük. Bilimsel raporlarını hazırlıyorlar. Bu rapor çerçevesinde burada ortaya çıkan eserlerin ve bölgenin geleceği ile ilgili bir karar verilecek. Ve yine rapora göre daha ayrıntılı arkeolojik kazılar gündeme gelecektir.”

VESİLE OLMAKTAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ

“Bahse konu bölge ile ilgili Kültür Bakanlığımız ve Valiliğimizle birlikte tarihi eserleri tam anlamıyla ortaya çıkarmayı arzu ediyoruz. Burada ilk tespitlere göre Roma, erken ve geç dönem Bizans ve Komnenos dönemlerine ait eserler olabileceği ve nihayetinde Osmanlı dönemine ait izlere rastlanabileceğini ilk bulgular ortaya koyuyor. Bunların bilimsel olarak tarihlendirilmesi ayrı bir uzmanlık gerektiriyor. Bunu da yaptıracağız. Kamuoyu rahat olsun. Biz esasında Büyükşehir Belediyesi olarak yapmayı düşündüğümüz otopark projesi ile bir anlamda tarihi eserlerin ortaya çıkarılmasını sağlamış olduk. Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Biz her zaman Trabzon’un kadim kültürünün ve geçmişten günümüze medeniyetlerinin ortaya çıkarılmasından yanayız. İnşallah daha fazla eserler de bulunur o bölgede. Buranın da adeta bir açık hava müzesi gibi şehrimize kültür ve turizm anlamında çok katkı yapacağına inandığımız bir destinasyon olmasını arzu ediyoruz. Bu konuda elbette otopark bizim içim önemli ama otoparkı orada söz konusu dahi etmeyiz. Buranın kültür ve turizme katkı yapacak hale gelmesi için çaba gösteriyoruz. Bununla ilgili herkes müsterih olsun.”

OTOGAR KONUSUNU TAKİP EDİYORUZ

Otogar çalışmaları ile ilgili de bilgilendirmede bulunan Başkan Zorluoğlu, “Birkaç ay önce otogar ihalemiz neticelenmişti. Sözleşmesi yapıldı ve yüklenici firma çalışmaya başladı. Bugüne kadar da yüklenici dere ıslahı kısmında çalıştı ve bu çalışmayı büyük oranda tamamladı. Tam otogar işine başlayacağı sırada da yüklenicinin başka işlerinden alakalı bir ekonomik sıkıntı ortaya çıktı. Şu anda çalışmalar durdu. Konu tarafımızdan yakından takip ediliyor. Yüklenicinin ekonomik zorluğunun elbette farkındayız ve iş durduğu için şu anda tutanakla günleri tespit ediyoruz. Makul bir süresi var. O süre içinde iş devam etmediği takdirde işin fesih ya da tasfiyesi cihetine gideceğiz. Hiçbir iş insanının, yüklenicinin ekonomik anlamda zorluğa düşmesini arzu etmeyiz ama neticede burada bir kamu işi söz konusudur. Bu işin hukuk usulüne uygun yapılıp tamamlanması lazım. Bizim için sevindirici tarafı otogara hiç başlanmadı. Sadece tahkimat ve çok az bir iş yapıldı. Dolayısıyla feshederiz ve yeniden ihalesini yaparız. Yeni ihalenin yapılması için birkaç aylık bir sapma söz konusu olacaktır fakat işin esasında bir sorun yoktur” dedi.

TEMEL KISMI TAMAMLANDI

Kadınlar Hali inşaatının da devam ettiğini dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Geçtiğimiz günlerde çalışmaları yerinde inceledim. Çalışmanın çok uzun sürmesinin nedeni temel kısmıydı. Bu bölgeyi de ortaya çıkabilecek tarihi eserler için Müze Müdürlüğü’nün denetiminde kazdık. Oradaki rıhtımı da aynen muhafaza ediyoruz. Orayı cam içine alarak vatandaşlarımızın ziyaret etmesini sağlayacağız. İskelenin tarihi niteliği olduğu için bu hassasiyeti gösteriyoruz. Şu anda temel kısmı tamamlandı. Bundan sonraki kısmı çok uzun sürmeyecek. Çok kısa bir zamanda 70 araçlık bir otopark da buraya koyuyoruz. Onun üzerine de inşallah eski yapıyı oluşturacağız. Yapılar yıkılınca ortaya çıkan surlarla ilgili restorasyon projemiz bitmek üzere. Bu yapı bitmeden o surları da iki taraftan restore edeceğiz ve aydınlatacağız. Ve o bölge bir bütün olarak çok güzel bir hal alacak” diye konuştu.

10 MART’TA İHALESİ YAPILACAK

Araklı ilçesinde bulunan Trabzon Caddesi’ndeki çalışmaları da değerlendiren Başkan Zorluoğlu, “Trabzon Caddemizin yeniden dizayn edilmesi işimiz var. Araklı’da bu proje kapsamında taban düzenlemesi, bisiklet yolu, 21 bin metrekare peyzaj alanı, oturma alanları, aydınlatma gibi çalışmalar bu ihale kapsamında yapılacak. 10 Mart’ta da buranın ihalesini gerçekleştireceğiz. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

150 DÖNÜM ALAN EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLECEK

Moloz ve yakın çevresinin kentsel tasarım projesini de mart ayı içerisinde ihale edeceklerini belirten Başkan Zorluoğlu, “Caminin etrafındaki 150 dönüm alanın çok çeşitli maksatlarla şehrimiz için en iyi şekilde kullanılmasına çalışıyoruz. Orada yap-işlet-devret modeliyle Kuyumcular Derneğimiz ve Ticaret ve Sanayi Odamızla birlikte Kuyumcu Kent inşa edeceğiz. Yine o alanda şehrimizde bulunmayan Bilim Merkezi ve Planetaryum orada gerçekleşecek. Avrasya Pazarı o alanın bir köşesinde olacak. Büyük bir meydan oluşturulacak. Dinlenme oturma alanları olacak. Minibüs durakları, çeşitli peyzaj çalışmaları, kent mobilyaları gibi 1. etap çalışmaları olacak. Biz bu çalışmaları etaplandırdık ve etap etap yapacağız. 1A yapım işinde; 3 adet büfe, 1 adet satış birimi, 2 adet şoför lokal birimi, Ulaşım A.Ş. ikmal atölyesi, minibüs durakları, yapısal ve bitkisel peyzaj çalışmaları ve kent mobilyaları olacak” şeklinde konuştu.

PLANLADIĞIMIZDAN ERKEN BİTİYOR

Ortahisar İçme Suyu Temini Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili de detaylı bilgi veren Başkan Zorluoğlu, şu ifadeleri kullandı; “Şu anda Uzun Sokak’ta bir içme suyu ve yağmur suyu çalışmamız var. Çok küçük bir bölgesinde kanalizasyon çalışması var. Bu altyapı çalışmaları bizim planladığımızdan daha erken vakitte bitiyor. Sadece Uzun Sokak’ta değil Uzun Sokak’ı Tanjant ve Maraş’a bağlayan sokaklarda da yeniden bir üst yapı yapacağız. Bunla ilgili süreç biraz vakit alacak. Çünkü burada bizim içme suyu ve kanalizasyon için işimizi bitirmemiz yetmiyor. Belli bir süre beklememiz gerekiyor. Yine içme suyu ile alakalı olarak da test sürecinin tamamlanması gerekiyor. Ancak biz bu arada geçici kaplamaları yaptığımız için vatandaşımız bu süreçlerden olumsuz etkilenmiyor. Uzun Sokak’ta süreçler biter bitmez üst kaplamasını estetik bir şekilde tamamlamış olacağız. 3700 metrekare ana hat, 4700 metrekare 12 adet sokak bağlantısı olmak üzere toplamda 8400 metrekare üst yapı çalışması öngörüyoruz.”

90 BİN METRELİK İÇME SUYU HATTI DEĞİŞTİRİLDİ

“Ortahisar altyapı projesinde şu ana kadar Beşirli, Karşıyaka, Kalkınma, Konaklar, Pelitli, Kanuni, Bostancı mahalleleri ile Meydan bölgesinde yaklaşık 90 bin metrelik içme suyu hattı tamamen değişti ve yenilendi. Toplamının 565 kilometre olduğunu düşündüğümüzde neredeyse beşte birine yaklaşmış durumdayız. 3 kilometrenin üzerinde kanalizasyon hattı gerçekleşti. 7.500 metrelik de yağmur suyu hattını yeniden oluşturduk. Önümüzdeki süreçte Aydınlıkevler, Toklu, İnönü, Yenimahalle, Soğuksu, Cumhuriyet, Erdoğdu, Pelitli ve Yalıncak mahallelerimizde çalışmalarımıza başlayacağız. Bu işin bir diğer parçası da fiber optik hat döşenmesiydi. 450 kilometrelik fiber optik hat döşüyoruz. Şu ana kadar 25 kilometrelik kısmı tamamladık.”

GECE GÜNDÜZ SAHADAYIZ

“Meydan, Uzun Sokak, Maraş Caddesi, Cumhuriyet, Gazipaşa ve Tabakhane gibi yoğun yaşamın hakim olduğu bölgelerde çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. Bazen vatandaşımızın hayatını zorlaştıracak tedbirler almak zorunda kalıyoruz, bazen altyapıda yoğunluk nedeniyle arızalara sebep oluyoruz, bazen vatandaşlar evlerinin önüne arabasını park edemez duruma geliyor. Vatandaşımızın bu sıkıntılarını minimize etmek için yoğun gayret gösteriyoruz. Bütün ekiplerimizle işin daha düzgün, vatandaşımıza daha az sıkıntı verecek şekilde yapılabilmesi için gece gündüz sahadayız. O bakımdan şu ana kadar memnuniyetle ifade etmem gerekir ki halkımızdan da daha çok memnuniyet içeren geri dönüşler aldık. İnşallah önümüzdeki süreçte Meydan bölgesindeki çalışmayı süratle tamamlamayı ve mayıs ayı içerisinde bu bölgeden tamamen çıkmayı planlıyoruz. Şu anda da Uzun Sokak çok az kaldı. Yine Maraş Caddesi’ni de ilan ettiğimiz tarihten daha önce tamamlayacağız.”

50 YIL ALTYAPI PROBLEMİ YAŞANMAYACAK

“Maraş Caddesi’nde doğal gaz yoktu. Uzun Sokak’ta doğal gaz bağlantıları yoktu. Birçok yerde bizim bu yaptığımız çalışmayı AKSA da fırsat bilerek eksik doğal gaz meselesini çözmek için gayret gösteriyorlar. Maraş Caddesi’nden Valiliğe kadar çelik borularla doğal gaz döşüyorlar.

Bunlar şehrin altyapısı bakımından çok kıymetli dokunuşlar. Çalışmalar tamamlandığında 50 yıl altyapı problemi yaşanmayacak. Mükemmel bir altyapı olacak. Bunun bir diğer faydası da üstyapıyı güzelleştirecek olması. Bir taraftan yıkıp döküyoruz ama diğer taraftan da tüm üst yapıyı yenilemiş oluyoruz”

VATANDAŞIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM

“Altyapı çalışmaları ile ilgili vatandaşlarımıza da yürekten teşekkür ediyorum. Seçilmiş belediye başkanları genelde bu altyapı işlerine girmek istemiyorlar, risk görüyorlar. Vatandaşımızın yoğun desteği ve gösterdikleri teveccüh, bundan sonra altyapı işlerine belediye başkanlarının daha cesur yaklaşmalarına örnek teşkil edecek düzeydedir. Biz bu işten hiçbir zarar görmediğimiz gibi çok da güzel geri dönüşler alıyoruz. Vatandaşımız bu yapılanın ne olduğunu fark ediyor. Vatandaşlarımıza ve Meclisimize teşekkür ediyorum. Yine siyasi partilere, toplumsal kesimlere, meslek odalarına teşekkür ediyorum. Sizlerin bizi cesaretlendirmesi olmadan biz bu kadar büyük bir işe giremezdik.”

ŞEHRİN ORTAK BAŞARISI

İnsani Gelişme Vakfı tarafından Trabzon Büyükşehir Belediyesine verilen ödülle ilgili de açıklama yapan Başkan Zorluoğlu, “İnsani Gelişme Vakfı Büyükşehir Belediyelerine ödüller verdi. Trabzon da bunların içerisinde ‘Sağlıklı Yaşam’ kategorisinde 2.’lik ödülü aldı. Aynı zamanda ‘Sürdürülebilir Ekonomi’ alanında da ilk 10 Büyükşehir arasına girdi. İnsani Gelişme Vakfı bu çalışmayı kendileri yaptı. Herhangi bir müracaat olmaksızın kendilerinin belirlediği kategorilere göre verdikleri bir ödül. Fakat Trabzon’da küçük bir grup bu tür şeylerden mutlu olmuyor, aksine rahatsız oluyor. Ben buna çok üzülüyorum. Çünkü bu ödüller esasında hepimizin ortak çabası ile alınıyor. Şehrin ortak başarısıdır. Hepimizin gurur duyması gerekir. Önümüzdeki yıllarda Trabzon’un daha fazla ödül alması için el birliği ile çalışmaya devam etmeliyiz. Ben Trabzon’un diğer kategorilerde de derece alması gerektiğini düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda inşallah ilçe belediyelerimizin yaptığı çalışmalardan sonra bu şehre daha büyük ödüller de gelecek. Büyükşehir Belediyesi projelerimizin de önümüzdeki yıllarda ödül alacağına inanıyorum. Şimdiden bu ödül meselesine burun kıvıran arkadaşların hazırlık yapmasında fayda var. Bunlar hepimizin ortak eseri. Hiçbir başarının tek başına sahibi değiliz. Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi iktidarı ve muhalefeti ile bütün projelerimizin ortak sahibidir. Nihayetinde bütün Trabzon bu eserlerin sahibidir. Başarı ve başarısızlık hepimizin ortak olarak paylaşması gereken bir husustur” dedi.

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ

Başkan Zorluoğlu’nun açıklamalarının ardından öncelikle 4 gündem dışı teklif gündeme alınarak, Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Daha sonra Meclis gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Toplantı, 25 gündem maddesinin müzakere edilerek ilgili komisyonlara havale edilmesinin ardından sona erdi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı toplantılarının 2’nci oturumu, Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Atilla Ataman başkanlığında yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu, toplantı öncesi koronavirüs tedbirleri kapsamında ekipler tarafından etraflıca dezenfeksiyon işleminden geçirildi. Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Atilla Ataman, salonda bulunan Meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ Genel Müdürlüğü yöneticileri ile basın mensuplarını selamlayarak toplantının açılışını gerçekleştirdi.

GÜNDEM MADDELERİ KABUL EDİLDİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı toplantılarının 2’nci oturumunda gündem dışı teklif bulunmayınca, Meclis gündemine geçildi. Meclis toplantısında, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen 6 ve İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan gelen 4 madde olmak üzere toplam 10 madde müzakere edildi. Toplantı, Meclis üyelerinin oylarına sunulan gündem maddelerinin kabul edilmesinin ardından sona erdi.

Of Ajans

Yüksel Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24