SEÇİLMEK İSTİYORUM

'Gençler siz bizim geleceğimizsiniz, mirasımızsınız. Gelecek güzel günleri sizler inşa edeceksiniz, bizler sizlerden umut ışığı görüyor ve yolumuza devam ediyoruz.’ gibisinden klişe cümleleri her seçilmek isteyen, bizden oy bekleyen adaylar kullanmış ama seçildikten sonra gençler üzerinden icraat gösteren pek az insan olmuştur.

Bu güzel Türkiyemin gerçeği..!

Türkiye, diğer ülkelerin bir çoğuna oranla genç nüfus bakımından daha şanslı, dinamik bir ülke potansiyelinde. Ortalama yaşı 29 olan ülkemizin %30’unu 15-29 yaş arasındaki gençler oluşturuyor. Ancak 1923 yılından bu zamana TBMM’de temsil oranı ortalama %1.09.

Avrupa ülkeleri arasında en yüksek seçilme yaşına sahip olan Türkiye’de gençler 25 yaşında seçilme hakkını elde etmelerine rağmen partiler tarafından aday listelerinde yer bulamıyor, SEÇİLEMİYOR!

Gelin bide şu açıdan bakalım olaya, TBMM 8 Ekim 2006 tarihinde milletvekili seçilme yaşının 30’dan 25’e indirilmesine dair Anayasa değişikliğini kabul etmiştir.

12 Haziran 2011 seçimleri sonrasında 25-30 yaş arası toplam 5 aday, milletvekili olarak seçilmiştir. Bununla birlikte seçimler sonucunda 54 olan TBMM milletvekili yaş ortalaması 51’e inmiştir.

1920 yılında TBMM’nin kurucu meclisindeki vekillerin %53’ü 40 yaşın altında iken, 1961 yılında meclisin yaş ortalaması 43 olarak gerilemiştir.

Bu ülke yıllardır gençlerin fikirleriyle, atılımlarıyla dinamik bir yapıda kalabilmişken bu oranlar ne kadar da acınası değil mi?

TBMM Araştırma Merkezi, ‘Dünyada Parlamento Üyesi Seçilme Yaşı’ başlıklı bir araştırma yaptı. Dünyadaki 186 ülkenin seçme ve seçilme yaşanı millet meclisleri ve senatolar açısından inceleyen araştırmada şu tespitler yapıldı.

- Seçilme yaşı 18 olan 45 ülke şunlar: Almanya, Andorra, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belize, Bosna Hersek, Cape Verde, Çin, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Grenada, Guyana, Güney Afrika, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Kanada, Karadağ, Komoros, Küba, Lihtenytayn, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Maldivler, Malta, Moldova, Morityus, Mozambik, Norveç, Portekiz, Sao Tome Ve Principe, Seyşeller, Sırbistan, Slovenya, Sri Lanka, Svaziland, Trinidad Ve Tobago, Uganda, Yeni Zelanda.

 

- Araştırmaya göre Türkiye dahil seçilme yaşı 25 olan ülke sayısı 56.

- 59 ülkede seçilme yaşında 21 yaş sınırı uygulanıyor. Bu ülkeler şunlar: Antigua And Barbuda, Bahamalar, Barbados, Belarus, Belçika, İngiltere, Botswana, Brezilya, Bulgaristan, Burkina Faso, Çek Cumhuriyeti, Dominik, Endonezya, Estonya, Etyopya, Gambiya, Gana, Gine-Sissau, Honduras, İrlanda, İsrail, Jamaika, Kenya, Kırgızistan, Kiribati, Kostarika, Laos, Letonya, Libya, Malawi, Malezya, Mali, Marşal adaları, Meksika, Nambiya, Nijer, Nikaragua, Panama, Polonya, Ruanda, Rusya, Saint Kitts And Nevis, Saint Lucia, Saint Vinsent Ve Grenadines, Samoa, Sierra Leone, Singapur, Slovakya, Solomon adaları, Sudan, Surinam, Şili, Tanzanya, Tonga, Ukrayna, Venezuela, Vietnam, Zambiya.
- Dünyada seçilme yaşı 17 olan ülkeler ise Doğu Timur ve Kore.

Şimdi de şu sorulara bir cevap verelim.

Peki biz gerçekten gençlerimize ne kadar güveniyoruz?

         -Hiç!

Gençler  geleceğimizin tam olarak neresinde?

         -Seçim zamanında üzerlerinden prim yapılma aşamasında!

Gençleri ne kadar önemsiyor ve meclislerde ne kadar temsil edebiliyoruz?

         -Zaten sayısal verilerle belgelerle her şey ortada cevaplamaya bile gerek yok.

Gençlerin eksik temsil edildiği veya hiç temsil edilmediği meclislerde demokratik ve adaletli çözümler üretilememektedir.Geneçler karar alma mekanizmalarında aktif ve etkin katılımını desteklemek, 13 milyon oy kullanan gencin seçme hakkının yanı sıra seçilme hakkını ve temsiliyette adalet ilkesini savunmak,demokrasiyi desteklemek ve bütüncül bir gençlik politikasını oluşturmak tüm siyasi partilerin sorumluluğudur.

Koca seyit 20 yaşında askeri vazifesini yapmak için yola çıkmışken, 1914’te tarih yazarken, ülkemin her karış toprağında da onbeşindeki, on yedisindeki kardeşimin kanı dururken, 20 yaşındaki öğretmenlerimize çocuklarımızı emanet edebiliyorken, ondokuzundaki gence ülkeyi teslim edip rahat uyuyabiliyorken neden mecliste güvenemeyelim?

Neden ülkemizin geleceğini emanet etmeyelim?

Neden söz hakkını onlara verip , destek olmayalım?

NEDEN?

Tek isteğimiz arkamızda değil yanımızda olun , gelecek güzel günler birlikteliğimiz ile gelecek , gençler ile gelecek. Geleceğimiz gençler !

Haziran 2015’te gerçeleşecek Milletvekili Genel Seçimleri’nde gençlik bakış açısını yansıtacak bütüncül bir gençlik politakasının destekçisi olacak tüm siyasi partilerde ;

-Seçme ve seçilme yaşının eşitlenerek, seçilme yaşının 18’e indirilmesini,

-25-30 yaş arasındaki genç, kadın ve engelli milletvekili adaylarından hiçbir adaylık ücreti alınmamasını,

-25-30 yaş arasındaki gençlerin aday listelerinde seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesini ve desteklenmesini talep ediyoruz.

Bizler kim miyiz?

Bizler 20 milyon genciz.

Bizler geleceğin umutlarıyız.

Bizler yarınların geleceğiyiz.

Temsiliyette adalet ilkesi için, demokratik ve gerçek temsiliyet için gençler seçilmek istiyor. Gençleri destekleyin ve adayınız genç seçin.

‘AKIL YAŞTA DEĞİL, BAŞTADIR.’

Adayını Genç Seç.

Oyunu genç vekillere ver .

Seçebiliyorsam, seçiledebilmeliyim.

SEÇİLMEK İSTİYORUM, SEÇİLMEK İSTİYORUZ..!
YORUM EKLE
YORUMLAR
aziz ÖZKAN
aziz ÖZKAN - 7 yıl Önce

GÜZEL OLMUŞ...
BENUM OYUM SANA BEGÜMM

banner81

banner22

banner21

banner24