Okullar açılıyor:O halde oku ve öğren ( Dinimizde ilim öğrenmek)

Yüce Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de, ilk emri “oku!” dur. Allah bütün emir ve yasaklarından önce okumayı emretmiştir. Allah peygamberimize vahiy yolu ile indirdiği ilk ayetler,oku ile başlamaktadır. İlk ayetler şu şekilde sıralanmıştır:

“ Yaratan Rabbının adıyla oku! 0, insanı bir aşılanmış yumurtadan yarattı. Oku! Rabbın en büyük kerem sahibidir. Kalemle yazmayı öğretti. İnsana bilmediklerini öğretti.” (A’lak suresi,1-5.ayetler)

İslam dini ilme ve ilim sahiplerine büyük önem vermiştir.

Öncelikle imanın ne olduğu ve nasıl iman sahibi olunacağı,ibadetler ve yapılışları,helaller,haramlar,emirler,yasaklar,iyi ve güzel şeyler,güzel ve çirkin davranışlar,ekonomik ve sosyal ilişkilerin nasıl kurulacağı gibi hususlar okumakla öğrenilir. Onun için en önce okumak gerekir. Okuyarak öğrenerek yaşantımıza yön vermeliyiz. İşte bunları öğrenmek için okula gidiyoruz.

Dinimizde kadın erkek herkese okumak ve ilim öğrenmek farzdır. Okulda,camide,evde,iş yerinde,parkta,yolculukta ve fırsat bulduğumuz her yerde bilmediğimiz şeyleri öğrenmeliyiz.

Doğruyu okuyarak ve öğrenerek bulabiliriz. Doğru bilgiyi elde ederek onu kullanmak suretiyle yaşamımızı uygun hale getiririz.

Okullar açılıyor. Okulda bilmediklerimizi öğrenmeliyiz.Bilgilerimizi artırmalıyız. Bilgi toplumu olabilmek için gayret göstermeliyiz. Okullarda , üniversitelerde ve hayatta öğrendiğimiz şeyleri başkalarıyla paylaşmalıyız. Paylaşarak bilgilerimizi ve tecrübemizi artırmalıyız.

Yüce dinimizin okumaya ve öğrenmeye çok önem verdiğini en güzel şekilde ayet ve hadislerde görmekteyiz.

Yüce Allah bu konuda Kur’an-ı Kerim’de bazı ayetlerde şöyle buyurmaktadır:

“De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Ancak akıl sahipleri öğüt alırlar.”(Zümer suresi,39.ayet)

“Allah'ın kulları arasında O'ndan korkan, ancak bilginlerdir. Doğrusu Allah güçlüdür, bağışlayandır.”(Fatır suresi 28.ayet)

“Sen af yolunu tut, bağışla, uygun olanı emret, bilgisizlere aldırış etme.”(A’raf suresi199 ayet)

De ki: “Rabbim, ilmimi arttır!” (Ta-ha suresi,114.ayet)

Sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed’de okuma ve öğrenme ile ilgili bazı hadislerinde şöyle buyurmaktadır:

“Ben muallim olarak gönderildim.” (İbni Mace mukaddime,17.)

“İlim öğrenmek her müslümana farzdır.” (İbni Mace mukaddime,17.)

“Bir kimse ilim öğrenmek için yola çıkarsa,bu yüzden Allah’ta ona cennet yolunu kolaylaştırır. “(Riyazus-salihin,I,285.)

“Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir.” (Buhari, fezailül-kur’an,21.)

“ Bildiği bir şey sorulup da onu gizleyen kimseye kıyamet gününde ateşten bir gem vurulacaktır. (Tirmizi,ilim,3.)

“İnsan ölünce üç şey müstesna,tüm amelleri kesilir. Bunlar: Devam eden sadaka,faydalanılan bir ilim ve kendisine dua aden iyi bir evlat.”(Müslim,vesiyye,14.)

Hepimiz okuyalım,öğrenelim,öğretelim, bilgisiz ve cahil kalmayalım. Öğrendiklerimizi ve bildiklerimizi başkalarıyla paylaşalım ki, mutlu olalım. Hem bu dünyada ve hem de öteki dünyada yani Ahirette huzura kavuşalım.

Ne mutlu hakikati öğrenenlere , öğrendiklerini uygulayanlara ve imanlı yaşayıp,imanlı olarak Allah’a kavuşanlara...

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24