Of’ta Sosyal devlet Mustafa’nın sesini duymalı

 

Nerede olursa olsun, kim olursa olsun her canlı varlığının fark edilmesini ister. Her canlı hayata tutunmaya çalışır. Bu özellikler bakımından canlılar içerisinde insanın yeri ve konumu çok farklıdır. Yeri geldi insan dünyayı değiştirmek ister yeri geldi insan dünyasını değiştirmek ister. Nasıl olursa olsun;  insan, varlığının bilinmesini ister. O nedenle insanın yaşama arzusunu köreltmemek, onu yok saymamak gerekir. Kâinatın en saygın varlığı insan için yapılacak her güzellik şüphesiz  Allah’ın da hoşuna gider. Mükerrem olan insanın hayatını zorlaştıranların da göreceği karşılık Rabbimizin hoşnutsuzluğudur.

 

Medeniyetimiz insana verdiği değeri kısaca “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.” düsturuyla ele almıştır. Kutsal olan devlet değil; halkını mutlu, güçlü, zengin ve müreffeh kılan insanların yaşadığı devlettir. En son devletimiz Türkiye Cumhuriyeti  Devleti de kendini sosyal ve hukuk devleti olarak ortaya koymuştur. Bu mantalite gereği devlet her zaman maddi ve manevi olarak yoksul ve yoksun olan vatandaşların elinden tutmaya çalışmıştır. Onlara kol kanat germiş, topluma kazandırılmasına çalışmış, toplumun saygın bir bireyi olduklarını hissettirmeyi amaç edinmiştir.

 

Ülkemizde son yıllarda sosyal devlet adına çok güzel hizmetler verildi, veriliyor. Hatta kimi zaman ülkemiz şartlarına göre bu kadar da fazla diyeceğimiz hizmetlere şahit olduk. Devlet; kimsesizlere, yaşlılara,  bakıma muhtaç olanlara yaptığı hizmet ile adeta bir ana, bir baba olmuş. Vefasız evlat, kardeş, akrabaya inat devlet büyük vefa örneği göstermiş. Bu nevi uygulamalar vatandaşlardan büyük takdir toplamış. Tüm bunlar sosyal devletin tavan yaptığı hizmetlerdi.

 

Ne yazık ki son zamanlarda üzülerek söylemek gerekir ki devletin bu politikasını sekteye uğratacak, boşa çıkaracak uygulamalara şahit oluyoruz. Geçen hafta arkadaşlarla Of Teknoloji Fakültesinde memur olan Mustafa Kabahasanoğlu kardeşimizi  ziyaret ettik. Mustafa engelli bir kardeşimiz. Eski Kaymakamımız, Tunceli Valimiz Tuncay Sonel’in ilgi ve gayretleriyle devletin vermiş olduğu imkânlarla memur olmuştu Mustafa.  Mustafa’nın babası da engelli  üstelik  yatağa bağlı engelli birisidir. Mustafa ben buradayım diyor, beni görün, bana hakkım olan ilgiyi gösterin diyor. Mustafa maddi olarak da manevi olarak yardıma muhtaç. Zaman zaman sosyal medyadan, zaman zaman telefonla, zaman zaman da kişilere söyleyerek mağduriyetinin azaltılması noktasında gerek kurumundan,  gerek siyasilerden, gerekse bürokratlardan yardım taleplerinde bulundu fakat hâlâ mağduriyetleri giderilmedi.

 

Mustafa ve onun gibi kardeşlerimizin toplumdan soyutlanması değil topluma kazandırılması sosyal devletin en önemli amaçlarındandır. Mustafa’nın sesini duymak için ille de siyasi baskı, ille de siyasi getirisi olacak bir olay mı olmalı?  Çalışma azim ve kararlılığında olan böyle kardeşlerimizin  elinden tutmak, onların azim ve cesaretlerini artırmak hepimizin görevi olmalıdır. Hiçbir şey yapamıyorsak en azından iş yerine gitmek için yardımcı olunmalıdır Mustafa’ya. Bu da yapılmazsa Of’ta sosyal devlet öldü demekten başka söyleyecek sözümüz olamaz. Bakıp göreceğiz sosyal devlet Of’ta yaşıyor mu?   

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ö.faruk ÇAKIR
Ö.faruk ÇAKIR - 5 yıl Önce

Önce duyarlı bir vatandaş ve bir gazeteci sorumluluğu içinde meseleye insan-Devlet ilişkisi içinde Sosyal Devletin yapması gerekenleri sade bir anlatımınızdan dolayı teşekkür eder.İlk etapta ziyaret edeceğimi bilmenizi isterim.Ayrıca kurum kuruluşlarda görev yapan bu özel insanların bilinmesine ihtiyaç hasıl olmuştur. bilgi vermenizi rica ederim. OF Engelliler Der.Bşk.

banner81

banner22

banner21

banner24