Of TSO AB projesi ile 20 Ahşap Yapı Ustası yetiştirdi

Of TSO tarafından yürütülen “Yayla ve Köylere Uygun Ahşap Yapıların İnşaa, Bakım ve Onarım İşlemlerini Gerçekleştirebilecek Nitelikli Elemanların Yetiştirilmesi” Projesi kapanış programında 20 kursiyerlere sertifikaları verildi.

Of TSO AB projesi ile 20 Ahşap Yapı Ustası yetiştirdi

Of Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen “Yayla ve Köylere Uygun Ahşap Yapıların İnşaa, Bakım ve Onarım İşlemlerini Gerçekleştirebilecek Nitelikli Elemanların Yetiştirilmesi’ projenin kapanış toplantısı Trabzon Novotel’de yapıldı.

 

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen projenin kapanış toplantısına Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Of Kaymakamı Eyüp Fırat, Of TSO Başkanı Erdal Saral, KTÜ Rektör Yardımcısı Asım Ören, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Kenan Gelişli, İşkur İl Müdürü Adnan Zengin, KTÜ Öğretim Üyeleri, İlçemizdeki Daire Amirleri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Of TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Of TSO Üyeleri ve davetliler katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Of TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Saral, son yıllarda Karadeniz Bölgesi'nin turizmden önemli bir pay aldığını belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı alternatif turizm alanlarına büyük önem veriyor. Önemli çalışmalar ve projeler hazırlanıyor. Bölgedeki turizmin gelişmesi ve kültür varlıklarının korunarak geleceğe aktarılması konusunda fikir birliği oluşturmak için çok yoğun bir çaba sarf ediliyor. Yayla ve meraların korunması uzun vadeli politikaların oluşturulması lazım. Bunu hemen yapmazsak yarın düzeltmemiz mümkün olmayacaktır. Çok zor ve çok uzun bir süreç bizleri bekliyor olacak. Bakanımız Süleyman Soylu’nun ifadesiyle '2016 yılında Trabzon’da hiçbir yaylada kaçak yapılanma yayla evi olmayacak. Yapıldığı anda da yıkılacak' Çok net bir ifadedir. Artık bundan sonra 2016 yılında devletimizin izni ve haberi olmadığı hiçbir yaylada yapılaşma olmayacak. Yapıldığı anda da yıkılacak. Bu proje isminde de anlaşıldığı gibi yayla ve köylerde bizim kültürümüze, örf ve adetlerimize çevresel kirlilik oluşturmayacak, görüntü kirliliği oluşturmayacak ağaç ve evlerin yapılması için nitelikli elemanların yetiştirilmesi projesidir. Bu proje ile bölge insanımızın sahip olduğu girişimcilik ruhu geniş platformlara taşıyacağımıza ve bölge turizminin hak ettiği konuma gelmesine katkı sağlayacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

KTÜ Rektör Yardımcısı Asım Ören yaptığı konuşmada; “Araştırma ve projelerle nitelikli insanı birleştirme adına gerçekten örnek bir projeyle karşı karşıyayız. Bu tip aktiviteleri yaparken devletin kendi imkanlarıyla bunu yapabilirsiniz ama çok sınırlıdır. Bu projeyi AB destekleriyle ülkemize kazandırdığımız maddi kazançla yapmamız ayrı bir önem arz ediyor” dedi.

 

Tanıtıma katılan İşkur İl Müdürü Adnan Zengin ise;  “Bölge olarak orman bölgesiyiz. Ormanımız, yeşilimiz var ama ahşabı kullanmayı bilmiyoruz. Bu kültürü kaybettik, bu kültürü geri getirebilecek bir projenin bugün burada konuşuluyor olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Biz ahşabı çok iyi bilen bir bölgeyiz eskiden ustalarımızın hepsi ahşap ustasıydı, o ustalar ahşabı bıraktığımız için betonarme ustasına dönüştü. Bölgede betonarmeye olan dönüş bizi rahatsız ediyor. Bölge ile ilgili diğer sorun ise yapılaşma. Bu proje AB projesi olsa bile bizim ihtiyacımız olan bir projeydi. Bunu gerçekleştiren paydaşlarımızın hepsine çok teşekkür ederim” diye konuştu.

 

Genç girişimcilik ve istihdamının desteklenmesi  konusunda Trabzon’un üzerine düşeni fazlasıyla yaptığına vurgu yapan Trabzon Valisi Yücel Yavuz; “Mesleki eğitim ile ilgili projeler nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasında çok önemli. Trabzon girişimcilik ve istihdam konusunda çeşitli projelerle üzerine düşeni yapmaktadır. Genç nesillerin tüm bu imkanlardan daha çok yaralanmaları, daha çok çalışmaları ve üretmeleri gerekiyor. Eğer böyle azimle çalışırsak geleceğimiz daha iyi olacak. Karadeniz yaylaları ve yöre mimarisiyle inşa edilen yapılar  bizim en büyük hazinemizdir. Ahşap malzeme ile yapılmış bu evleri onaracak, inşa edecek ustalarımızın sayısı giderek azalmaktadır. Bu bakımdan ahşap inşası, onarımı ve bakımında yetişecek nitelikli personelin yetiştirilmesi bölgemiz için önemli bir ihtiyaçtır. Projeye katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Yayla ve Köylere Uygun Ahşap yapılara yönelik yapılan sunumun ardından projeden faydalanan 20 kursiyere Vali Yavuz, Kaymakam Fırat, Of TSO Başkanı Saral, İşkur İl Müdürü Zengin ve Prof. Dr. Gelişli tarafından sertifikaları verildi.

Of Ajans

YORUM EKLE
YORUMLAR
DURSUN SULUKAN.
DURSUN SULUKAN. - 7 yıl Önce

PROJEYE KATKI SAĞLAYAN TÜM YETKİLİLERE TEŞEKKÜR EDERİM.ALLAH SAĞLIKLI VE SIHATLI ÖMÜRLER VERİR İNŞALLAH.

SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24