Of Toplum Sağlığı Merkezi’nden kanser araştırma hizmeti

Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğünün Kanser Erken Teşhis Tarama Mobil Aracı PEMBE TIR, 28 Kasım ile 9 Aralık tarihleri arasında Of Toplum Sağlığı Merkezi önünde ücretsiz olarak hizmet verecek.

Of Toplum Sağlığı Merkezi’nden kanser araştırma hizmeti

Of Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Of’a getirilen Kanser Erken Teşhis ve Tarama Aracı olan PEMBE TIR, 28 Kasım ile 9 Aralık tarihleri arasında Of halkına hizmet verecek.

 

Of Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Barış Çağlar, Kadınlarda görülen kanserler içerisinde ilk sırada meme kanseri bulunduğunu belirterek Tarama Aracıyla; 40-69 yaş arası kadınlarımıza meme kanseri taraması, 30-65 yaş aralığındaki kadınlara yönelik rahim ağzı kanseri ve 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklere yönelik kalın bağırsak kanseri taramaları yapılacağını ifade etti.

 

Çağlar’ın açıklaması şöyle;

Yapılan araştırmalar kadınlarda görülen her dört kanserden birinin meme kanseri olduğunu göstermektedir. Bu durum tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de aynı şekildedir. Meme kanserinin önemli bir halk sağlığı sorunu olmasından dolayı Kanser taramaları yıl boyunca etkin bir şekilde devam edecektir.

 

Meme kanserinde cinsiyet önemli bir risk faktörü olmakla birlikte erkeklerde de görülebilmektedir. Yaş faktörü de meme kanseri için önemli risk faktörlerindendir. Bir diğer önemli risk ise hastalığın kalıtsal (ırsiyet geçişli) olmasıdır. Birinci derece akrabalarda (anne, kız kardeş vb.) meme kanseri hikayesinin olması, olmayanlara nazaran meme kanseri olma riskini 2-3 kat artırmaktadır. Diğer risk faktörleri arasında erken yaşta adet görmeyi, geç yaşta menopoza girmeyi, uzun süre östrojen (kadınlık hormonu) kullanımını sayabiliriz.

Bunların aksine 30 yaş altında ilk doğumu yapmak ve emzirmek ise meme kanserinden koruyucu bir durumdur.

 

Günümüz itibariyle meme kanseri erken teşhisinde kullanılan en etkin yöntem "Mamografi”dir. Yani memenin röntgen filmlerinin çekilmesidir. Mamografinin teşhiste güvenilirliği % 90’lar civarındadır. Mamografi çekimi için önerilen yaş 40 yaştır. Genç yaşlarda rutin bir uygulama olarak mamografi çekimi önerilmez. Herhangi bir risk faktörü olmayan 40-69 yaş aralığında ki bayanlara Bakanlığımız tarafından 2 yıl aralar ile ücretsiz mamografi çekimi yapılmaktadır.

 

Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı KETEM’de (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) ve PEMBE TIR’da ücretsiz olarak 40-69 yaş arası kadınlarda Meme Kanseri Taraması yapılmaktadır.

 

28 KASIM-09 ARALIK 2016 tarihleri arasında, OF İlçe Toplum Sağlığı Merkezinde, Mobil Tarama Aracıyla; 40-69 yaş arası kadınlarımıza meme kanseri taraması, 30-65 yaş aralığındaki kadınlara yönelik rahim ağzı kanseri ve 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklere yönelik kalın bağırsak kanseri taramaları yapılacaktır.

 

Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü Of Toplum Sağlığı Merkezi olarak kanserde erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğunu hatırlatır; tüm halkımızı taramalarını yaptırmak üzere KETEM ve PEMBE TIR Aracımıza davet ederiz. 

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24