Of Kardeşeli Derneği’nden Somali ve Arakan’a yardım

Of Kardeş Eli Derneği, Afrika’da açlık ve susuzlukla mücadele eden Somali ve Arakan’dan sonra Kenya’ya da yardım elini uzattı.

Of Kardeşeli Derneği’nden Somali ve Arakan’a  yardım

Yapmış olduğu başarılı faaliyetleri ile Of’un gurur olan Kardeş Eli Derneği, Somali ve Arakan’dan sonra Oflu Hayır sevdalılarının yardımlarını bu kez Kenya’ya ulaştırmanın sevincini yaşadı.

 

Kuruluşundan bu yana ilçedeki yoksul ve fakir ailelerin gıda, ilaç, giyecek ve yakacak ihtiyaçlarını karşılayan Kardeş Eli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, bu kez Afrika’da aç susuzluk yüzünden ölümle karşı karşıya kalan kardeşleri için harekete geçti.

 

Bir bardak su için 8 km. yol yürüyorlar

Kuraklığın had safhaya ulaştığı, insanlar yaşam mücadelesi içinde olduğu Somali ve Arakan’dan sonra Of Kardeş Eli Derneği bu kez Oflu hayır sevdalılarının yardımlarını Kenya’ya götürerek bir ilke daha imza attı.

 

Özellikle yemekten daha önemli bir damla içme suyuna muhtaç olan Kenya halkı su ihtiyaçları için 7-8 km yol kat ederek su kuyusundan karşılamak zorunda kalıyorlar. Bir bardak su temin edebilmeleri için saatlerce hatta günlerce bekleyen Kenyalı Müslümanlar, yaşamlarını zor şartlar adlında sürdürerek hayata tutunmaya çalışıyorlar.

 

Silahların gölgesinde yardım

Gecen yıl silahların gölgesine Oflu hayırseverlerin yardımlarını Somali ve Arakan’daki Müslümanlara ulaştıran Of Kardeş Eli Derneği görevlileri bu yıl da açlıktan çok susuzluktan yakınan Kenya’ya gitti.  Kardeş Eli Derneği Başkan Yardımcısı Hasan İnan, yaptığı izlenimler sonucu bir damla suya hasret kalan Kenya halkının yaşamlarının içler acısı olduğunu ifade etti. İnan; “Somali, Arakan ve Kenya ya durum çok vahim ve ciddi, bu durum ciddiyetini bir süre daha koruyacağa benziyor” dedi.

 

“Somali ve arakanda olduğu gibi Kenya’da da Hayada tutunmak için açlıkla ve susuzlukla savaşan, ailesini kaybeden ve kimsesiz kalan çocukları görünce dayanacak takatimiz, nefes alacak soluğumuz kalmadı” diyen İnan; “Susuzluğun özellikle Müslümanların yaşadığı köylerde yaşanıyor. Bir yudum su bulabilmek için 7-8 km uzaklıkta bulunan ve yıllar önce acılan bir kuyuya ulaşmak isteyen Kenyalı Müslümanların bu hayat mücadeleleri bizlerin yaşamlarımız karşısında kanımızı dondurdu” dedi

 

Çok Geç Kaldık !

“Gözler fersiz, acı, ıstırap, çaresizlik sinmiş, kemikleri çıkmış yüzlere. Sadece bir nefesi kalmış, kemik üzerine deri kaplanmış çocuğunun halsiz vücuduna sarılmış anaların gözlerine bakamaz olduklarını anlatan Hasan İnan; “Afrika’da acının her türlüsünü yansıtan görüntülere, insan olan hiç kimsenin ağlamadan bakabileceğini sanmıyorum. Somali ve Arakan’ı da aratmayan Kenya da açlık ve susuzluğun pençesinde. Somali gibi Kenya da  can çekişiyor. Üç yılı geçen kuraklığın had safhaya ulaştığı bu fakir ülkelerde her gün yüzlerce çocuk ve insanın göz göre göre ölüyor. Su hayattır, yaşamamız için hava kadar elzemdir. Su olmayınca ne kadar yaşayabilir ki insanoğlu? Fakir her ülkede var. Ancak ülkemizde şimdilik su kaynaklarımız bizi idare ediyor. En azından fakirimiz, su bulabiliyor, köylerimizde bahçesine ektiğini yiyip, elindekine kanaatle yaşamaya uğraşıyor. Sadece israf ettiğimiz çöpe attıklarımız bizim fakirlerimize çok bile gelir ,ama ne yazık ki açlık ve susuzluktan insanlar ölürken bu israflarımızın günahını bizlere soracak olan var. Düşüncesizce akıtılan musluklardan akan suyun damlasına hasret Afrika! Kilometrelerce yürüyerek bizim gördüğümüzde ‘bu su içilir mi?’ dediğimiz çamurlu suları getiriyorlar. Her türlü salgın hastalığa davetiye çıkaracağını bile bile hayata tutunmak için içiyorlar, içmek zorunda kalıyorlar. Çünkü susuzluktan kardeşlerimizin dudakları yarım santim çatlamış. Bu insanları görünce konuşacak nefes bile alamaz olduk" diye konuştu.

 

İçme suyu ele alındı

Somali ve Arakan’dan sonra da bu kez Kenya’ya yardım elini uzatan Kardeşeli Derneği görevlileri, izlenimlerini derneğin yönetim kuruluna sundular. Dernek Başkanı Musa Gözütok Kenya’da bir köyün susuzluğunu gidermek için o köyde içme suyu kuyusu sondaj çalışmalarını ele aldıklarını belirterek; “Derneğimizin görevlileri Afrika ülkelerindeki izlenimlerini yönetim kurulumuza anlattılar. Afrika’da öncelikle içme suyu ön plana geliyor. Gecen yıl Somali’de 5 içme su kuyusu açtık ve kardeşlerimizin su ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamanın mutluluğunu yaşadık. Şimdi de Kenya’da aynı durum yaşanıyor. Bu nedenle Kenya’da da su kuyusu için çalışmalar yürütüyoruz. Hayırsever vatandaşlarımızın yardımlarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber-Foto: Şemsettin Öztürk

Of Ajans

YORUM EKLE
YORUMLAR
ramazan çelik
ramazan çelik - 10 yıl Önce

Kardeş eline teşekkürler. ALLAH RAZI OLSUN.

SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24