Gurbetçilerin sabırsızlığı çayın fiyatını düşürüyor

Doğu Karadeniz Bölgesinin ve ülkemizin önemli tarım ürünlerinden biri olan çayın hasadı sıkıntılarla başladı.

Gurbetçilerin sabırsızlığı çayın fiyatını düşürüyor

Rize ve Trabzon illerinde binlerce insanın geçim kaynağı olan çay ürününde havaların mevsim normallerine göre sıcak gitmesi nedeniyle bu yıl önceki yıllara göre çay hasadına erken başlandı.

 

Çay hasadının erken başlaması vatandaşın da çaya yoğunlaşmasını beraberinde getirdi. Ramazan ayının yaklaşması ve İstanbul gibi büyükşehirlerden gelen gurbetçilerin çayını bir an öce kesip dönmek istemeleri nedeniyle çayda aşırı bir yoğunluk yaşanıyor.

 

Her geçen yıl bir önceki yıla oranla daha değerli hale gelen çay, bu yıl altın çağını yaşayacakken üreticinin sabırsız tutumu ürünün değerini de düşürüyor. ÇAYKUR’un geçen sene istediği çayı alamaması ve bu yıl üreticinin budama yapmayıp özel sektörü tercih edecekleri nedeniyle ÇAYKUR daha önce uyguladığı dönüm başı 400 kiloluk kotayı bu yıl 570 kiloya çıkardı.

 

Ülkemize yasa dışı yollarla giren kaçak çay, Olağanüstü Hal uygulaması nedeniyle önemli oranda önlenmiş durumda. Özel sektörün elinde de çay stoğunun bulunmaması nedeniyle bu yıl ilk kez özel sektör kampanyayı devletin açıkladığı taban fiyatının üstünde çay alımıyla başladı. Şartların bu kadar elverişli olmasıyla avantaj elde edecek sektör vatandaşın sabırsızlığı nedeniyle bu avantajı kaybetmek üzere. Vatandaşın aşırı çay kesme yoğunluğuna cevap veremeyen ÇAYKUR, kontenjan ve randevulu sisteme geçti. Özel sektör ise talebe cevap veremediği için hem fiyatları düşürdü hem de alım yerlerinde alımlara bir gün alıp bir gün tatil uygulamasına gitti.

 

Bu durumdan hem ÇAYKUR hem de özel sektör rahatsız. ÇAYKUR üreticiye gönderdiği kısa mesajda; acele edilmemesini, çaylarını ucuza satılmamasını, sabredilirse bütün çaylarını alacaklarını ifade etti. Özel sektör ise çay alımını zamana yayılmasıyla fiyatların düşmeyeceğini, hatta rekabet gereği artabileceğini ifade ediyor. Hava şartlarını iyi gitmesi nedeniyle bu yıl çayda önemli rekolte artışı yaşansa da çayını kendi imkanlarıyla kesen, memleketinde çayla geçimini sağlayan yerli vatandaş yoğunluk nedeniyle maddi ve manevi mağduriyet yaşıyor.

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24