Başhekim Uysal’dan bayramda beslenme uyarısı

Başhekim Op. Dr. Şaban Uysal, yaptığı açıklamayla vatandaşlara Ramazan Bayramında beslenmeye yönelik uyarılarda bulundu.

Başhekim Uysal’dan bayramda beslenme uyarısı

Of Devlet Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şaban Uysal, Ramazan Bayramında beslenmeye yönelik uyarılarda bulundu.

Ramazan ayında dinlenen sindirim sistemini yormamak gerektiğini belirten Başhekim Uysal; “Ramazan ayında oruç tutan kişi öğün sayısını iftar ve sahur olarak ikiye düşürürken aynı zamanda fiziksel aktivitesini de yaklaşık yüzde 20 oranında azaltmaktadır. Bu şeklide bir ay boyunca dinlenen sindirim sistemimizi ve bedenimizi birden yormamak ve zorlamamak gerekir” dedi.

Başhekim Uysal; “Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Bayram boyunca yeterli ve dengeli beslenmek için süt ve süt ürünlerinden, et, yumurta, kuru baklagiller, tahıl ürünleri, sebze ve meyvelerden oluşan 3 ana ve 2 ara öğün yapılmalıdır. Öğünlerde birden çok hızlı yememeli ve porsiyon içeriği aşırı olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Ramazanda oruç tutanlar için bayram ile birlikte öğün sayısının artmasının Mide ağrısı, reflü, Şişkinlik, Hazımsızlık ve Mide yanması gibi bazı sindirim sistemi şikayetlerine yol açtığını belirten Başhekim Uysal; “Ayrıca bayramda geleneksel hale gelen baklava ve börek gibi hamur işleri, şeker gibi karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin tüketimi hem sindirim sistemi rahatsızlıklarına hem de kan şekeri seviyesinde dalgalanmalara sebep olmaktadır. Bu durum hızlı acıkma, halsizlik ve yorgunluk gibi sorunlara yol açabilmektedir” dedi.

Tatlı tüketiminin doyumluk değil tadımlık olması gerektiğini belirten Başhekim Uysal; “Tüketilecekse de hamurlu tatlılar yerine sütlü ya da meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Ramazan ayında su tüketiminin azalması ve oluşan sıvı kaybını dengelemek için günde en az 2-2,5 litre su içilmelidir. Özellikle hipertansiyonu olanlar ve yaşlı kişiler, kalp hastaları ve diabeti olanların ağır, aşırı, kızartmalı ve bol şekerli gıdalardan uzak durmaları büyük önem taşımaktadır. Bu durumda olanlar dengeli beslenerek ve ara öğünleri ile bu geçiş dönemini sorunsuz atlatabilirler. Ayrıca bu kişiler çay, kahve gibi içecekleri fazla miktarda tüketmemeleri gerekmektedir” diye konuştu.

“Bayramda çocukların çok aşırı şeker ve çikolata tüketmeleri bulantı, kusma ve ishale yol açabilmekte ve diş sağlıklarını olumsuz etkileyebilmektedir” diyen Başhekim Uysal; “Kültürümüzde ve inancımızda çok önemli bir yeri olan Ramazan Bayramımızı dikkatli ve dengeli beslenerek sağlıklı bir şekilde bayram tadında doyasıya yaşayalım” diyerek sözlerini tamamladı.

Of Ajans

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2022, 13:49

Yüksel Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24