24-28 Şubat’ta Dortmund’da Trabzon Günleri düzenlenecek

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin kardeş şehri olan Almanya’nın Dortmund kentinde düzenlenecek olan “Trabzon’u Dortmund’da Yaşa” etkinliğinin tanıtımı İstanbul’da yapıldı.

24-28 Şubat’ta Dortmund’da Trabzon Günleri düzenlenecek

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Vakfı, Dortmund Büyükşehir Belediyesi ve Avrupa Trabzon Dernekler Federasyonu tarafından 24-28 Şubat tarihlerinde Almanya’nın Dortmund kentinde düzenlenecek olan Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri öncesinde İstanbul’da istişare toplantısı gerçekleştirildi.

 

Üsküdar Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Devlet Eski Bakanı Faruk Nafiz Özak, Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygül, Trabzonspor Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yüksek, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul’daki Trabzonlu belediye başkanları, kaymakamlar, bürokratlar, işadamları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri hazır bulundu.

 

BAŞKAN GÜMRÜKÇÜOĞLU: DORTMUND KARDEŞ ŞEHRİMİZDİR

Toplantıda katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, etkinliklerin Trabzon’un kardeş şehri olan Dortmund’da yapılacağını ifade ederken, “Dortmund 1990’dan itibaren kardeş şehir uygulamasını kaldırmıştı. ‘Çok oldu, artık gerek yok’ demişlerdi. Biz Dortmund Büyükşehir Belediyesi ile önce proje partnerlikleri yaptık. Bu çalışmaların çok olumlu sonuçları oldu. O belediye ırkçılığı, yabancı düşmanlığını kaldırmayı amaçlayan bir iradeye sahip ve proje partnerliklerimizin sonrasında belediye meclislerinde Trabzon’la kardeş şehir olma kararı aldılar. Bizde aynı kararı aldık ve protokoller karşılıklı imzalandı” diye konuştu.

 

BAŞKAN GÜMRÜKÇÜOĞLU: BU İŞTE ÜÇ TEMEL AMACIMIZ VAR

Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri’ni Avrupa’da gerçekleştirmek istemelerinin üç temel amacı olduğunu vurgulayan başkan Gümrüçüoğlu, “Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri’ni 10. yılında Avrupa’ya taşıyoruz. Bu etkinliği Avrupa’da gerçekleştirecek olmamızın amaçlarından bir tanesi tarihi boyunca bir kavşak şehir olan Trabzon’u bu tarihi çizgisine yeniden taşıyabilmek. Bir diğer amacımız, bugün bir takım terör olaylarını yapanların asla İslam’ı etmediğini, İslam’ın sevgi dini, Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) sevgi peygamberi olduğunu göstermek için bir barış organizasyonu yapmak gerekiyordu. Orada biz mesajlarımızı dünyaya vereceğiz. Barışı ve kardeşliği, bir dünya barışı kurmak istediğimizi göstereceğiz. Trabzon, bunu bütün dünya insanlarına gösterebilmeyi, vatanı adına, devleti adına, milleti adına bu mesajları vermeyi başarabilecek bir ildir. Üçüncü amacımız ise orada yetişen ikinci ve üçüncü kuşağın anne ve babaları çocuklarını horon ve Trabzonspor’un bordo-mavi renkleri ile kültürlerine bağlamaya çalışıyor. Almanya’da bunu görüp sorduğumda dediler ki ‘biz evlatlarımızı kaybediyoruz, kültürümüzü kaybediyoruz, ancak bu şekilde kültürümüzü çocuklarımıza aktarabiliyoruz. İnşallah şehrimizin tüm özelliklerimizi oradaki gençlerimize yerleştirmek de üçüncü amacımızdır” ifadelerini kullandı.

 

BAŞKAN GÜMRÜKÇÜOĞLU: KATKILARINIZA İHTİYACIMIZ VAR

Bu üç amaca ulaşılabilinmesi için katkıya gerek duyulduğunu kaydeden Gümrükçüoğlu, “Bütün bunları bir araya topladığımızda Trabzon’u, insanları, ülkemizi milletimizi, hasretlerimizi taşıyacak ve omuzlarda yükseltebilecek olanlar siz fedakarlık sahiplerisiniz. O bakımdan büyük katkılarınızı istirham ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

ÖZAK: İNŞALLAH BU İŞİN DE ALTINDAN BAŞARIYLA KALKACAĞIZ

Devlet eski Bakanı Faruk Nafiz Özak ise toplantıda yaptığı değerlendirmede Trabzon’un kültür ve sanatına dikkat çekti. 2016 yılının Trabzon’un fethinin 555., Avrupa’ya işçi göçünün 55. Yıldönümü olduğunu hatırlatan Özak, “Vakıf Başkanı Bilgin Beyle Ankara’da 10 yıl önce bu işe karar verdiğimiz zaman ne olur ne olmaz diye düşünürken baktık ki tüm Türkiye”ye örnek olduk… Şimdi bunu yurtdışında yapmak kolay değil. Buna ilk kez biz cesaret ediyoruz. Herkes katkıda bulunuyor, devletimiz katkıda bulunuyor, Sayın Bakanımız Süleyman Soylu bey, milletvekillerimiz katkıda bulunuyor… Metrekaresine en fazla sanatçı düşen şehirdir Trabzon. Türkiye’de müze açanlara bakıyoruz hepsi Trabzonlu. Gelişmişlik ne? Bilim ve teknolojide ileride olacaksın ama bunların yanında kültür yoksa, sanat yoksa, spor yoksa gelişmiş sayılmazsın. Bunların hepsi Trabzon’da var. Ankara’da bu işi yaptık, vakıf para da kazandı. Masrafları çıkardıktan sonra yüzlerce öğrenciye burs veriyoruz. Dortmund’u dışarıda tutarak söylüyorum bir hayır olayı oldu bu, hem şehrinizi tanıyorsunuz hemde hayır yapıyorsunuz. Sizlerden ricamız bu duyuruyu Avrupa’daki arkadaşlarınız lüften yapın. Orası çok kalabalık olmalı ki moral bulalım ve bunun karşılığını alalım. Ayrıca sivil toplum kuruluşları, belediyelerimiz ve iş adamlarımızdan şunu istiyoruz: Oradan alarak ürünlerini sergilesinler. İnşallah bu işin de altından başarıyla kalkacağız” şeklinde konuştu.

 

AYGÜL: HERKES BAŞARI İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPACAK

Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygül de konuşmasında projenin başarıya ulaşması için Trabzon’un tüm aktörlerinin ellerinden gelecğini yapacağına olan inancını ifade etti. Aygül, “Bu projeye 10 yıl önce Trabzon’u her yönüyle tanıtmak Trabzon’un tanınmayan yönlerini tanıtmak için Ankara’da başladık. 9 yıldır etkinlikleri Ankara’da gerçekleştiriyoruz. 55 kentimizin bizi örnek aldı. Biz bunu bu sene Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın öncülüğünde Trabzon’un tüm aktörleri ile birlikte Dortmund’a taşıyoruz. Umuyorum ki Trabzon’un zenginlikleri, aktörleri bu projenin başarısı için elinden geleni yapacak. Her sektöründe çok başarılı işadamlarımız var, kültür sanat insanlarımız var. Hep birlikte Trabzon’u eski günlerine döndürmeliyiz. Hepinizi Dortmund’da doya doya beş gün Trabzon’u yaşamaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

TÜRKMEN: ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRECEĞİZ

Toplantıya ev sahipliği yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Trabzon için bir araya gelen katılımcılara teşekkür etti. Türkmen, “Güzel bir Üsküdar sabahında siz kıymetli dostlarımızla birlikte Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ağabeyimizin ev sahipliğinde Trabzon için sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Üsküdar aynen Trabzon gibi bir şehzadeler şehri, bir kültür ve tarih şehri. Toplantımıza katılamayan arkadaşlarımız bana ‘Trabzon için Ne karar alırsanız, bize ne görev verirseniz yerine getirmeye hazırız’ dediler. Trabzon için üzerimize ne görev düşüyorsa yerine getireceğiz” diye konuştu.

 

YÜKSEK: GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRİP BU İŞİ BAŞARACAĞIZ

Toplantıda görüşlerini katılımcılarla paylaşan Trabzonspor Başkan Yardımcısı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Trabzonspor’un ürünlerinin mutlaka Dortmund’daki etkinliklerde yer alması gerektiğini ifade ederken, “Elimizden geleni yapacağız. Kısa bir süreç ama bu süreci birlik beraberlikle aşmamız lazım. Değerlerimizi birleştirmekten başka çaremiz yok. Herkes Trabzon için bir şeyler yapacak . Güçlerimizi birleştirip bu işi başaracağız” dedi.

 

Katılımcılar neler söyledi?

 

Dortmund’da düzenlenecek olan Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri için İstanbul’da düzenlenen toplantıda tüm katılımcılar söz alarak görüşlerini ifade ettiler. Katılımcılar özetle şunları kaydettiler:

 

BALTACI: KURBANLIK KOÇ GİBİ EMİRLERİNİZE HAZIRIZ

Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı: “Sayın Bakanım bizler kurbanlık koç gibi emirlerinize hazırız. İnşallah memleketimizi Avrupa’da en güzel şekilde temsil etmek için her şeyi yapmaya hazırız.”

 

İMAMOĞLU: YÖNTEMİ BELİRLEYİN BİZE GÖREV VERİN

Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Çok güzel bir çalışma yapacağız. Sponsorluk ve diğer unsurlarla ilgili özel çalışma yürütmeliyiz. Çok kısa bir zaman dilimi kaldı. Tekrar emeği geçen dostlarıma teşekkür ediyorum. Herkesin el vermesinin yönteminin belirlenerek çağrı beklediğimizi belirtmek istiyorum. Göreve hazırız.”

 

USTA: TRABZON İÇİN EMRİNİZDE OLMAKTAN MUTLUYUZ

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta: “Bu organizasyonun içinde bulunmak beni çok mutlu etti. Bizlere bu güçlü medeniyet mirasını bırakan büyüklerimize şükranlarımızı sunuyorum. Trabzon bir başka il gibi değil, Trabzon için emrinizde olmaktan mutluluk duyduğumu ifade ediyorum.”

 

AYDIN: TRABZON’DA NELER VAR DA HABERİMİZ YOK

İşadamı Turgut Aydın: “Çok güzel oldu. Hakikaten bakanım çok güzel şeyler anlattı. Ben Trabzonluyum ama Trabzon’u bu kadar tanımıyordum, Sayın Bakan anlatınca iftihar ettim. Neler var da haberimiz yok. Hepimiz destekleyeceğiz. Bu işi başarı ile halletmemiz lazım.”

 

KANSIZ: TRABZON, BİRLİK VE BERABERLİĞİN ÇİMENTOSUDUR

Çekmeköy Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız: “Daha önce Diyarbakır vali yardımcısı iken küçük bir olay yaşadım: bunu anlatmak istiyorum: Diyarbakırspor yöneticileri geldi. ‘Teşekkür etmeye geldik’ dediler. ‘Trabzon’a gittik, şampiyonluğa oynayan takımı Trabzon’da yendik, kimse bize bir şey söylemedi. Bizi bağrına bastılar. Diğer Anadolu illerinde hiçbir iddiaları kalmalarına rağmen bizlere etmedikleri iş kalmadı’ dediler. Trabzon, Trabzonlular ülkemizin birlik ve beraberliğinin çimentosudur.”

 

GÜRSOY: SİZİN OLDUĞUNUZ HERYERDE VARIM

Trabzon Kültür Derneği Başkanı Ergun Gürsoy: “Sizin olduğunuz yerde sonuna karda varım. Neler yapabileceğim zaten bilirsiniz. Vereceğiniz her görevi yerine getirmekten mutluluk duyarım.”

 

YILMAZ: YAPMAMIZ GEREKEN NE VARSA YAPARIZ

Trabzon Üniversiteler Sosyal Yardımlaşma ve Eğitim Derneği Başkanı Yüksel Yılmaz: “Burada olmak ve bir şeyleri paylaşmak Trabzonlu için bir gurur. Biz üniversite öğrencileri olarak yapmamız gereken ne varsa yerine getirmeye hazırız.”

 

DERVİŞOĞLU: TRABZON’UN BÜYÜKLÜĞÜNÜ HİSSETTİM

Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu. “25 yıl boyunca dünyanın farklı bölgelerinde ve Türkiye’nin her yerinde görev yaparken Trabzon’un büyüklüğünü her yerde hissettim.”

 

KILIÇ: TRABZON İÇİN GÖREV YAPMAKTAN GURUR DURUYORUM

Trabzon Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Katip Kılıç: “25 yıldır Sultanbeyli’de yaşıyorum. İstanbul’da Trabzon derneklerinde görev almaktan mutluluk duyuyorum.”

 

ÇAKIROĞLU: “TRABZON’UN TANITILMASI ÇOK ÖNEMLİ”

AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Enver Sedat Çakıroğlu: “Trabzon çok özel bir şehir. Trabzon insanının çok ender özellikleri var. Ben Erzincanlı bir arkadaşımı Trabzon’a götürdüm. Trabzon’un içerisinde kısa bir gezinti yaptık. 3 günün sonunda Erzincanlı arkadaşım ‘ben Trabzon’a gelirken Trabzon’u sadece hamsisi olan, Trabzonspor’u olan bir şehir olarak biliyordum ama ben gördüm ki, burada büyük bir medeniyet var’ dedi. Bu nedenle Trabzon’un tanıtılması çok önemli. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.”

 

 

 

 

 

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24