İbadetlerle ilgili kavramlardan haram

Rabbimizin biz kullarından kesinlikle yasakladığı işlere verilen addır. Haramlar Kur’an ve Sünnette ayan beyan açıklanmıştır.   İnkarı farzların inkarı gibi insanı dinden çıkartacaktır. O münasebetle farzlarda olduğu gibi dikkatli olunmalıdır haklarında konuşurken. 

 

Haram ikiye ayrılır. Haram liaynihi ve haram ligayrihi…

 

Haram liaynihi ; Rabbimizin biz kullarından bizatihi kişiye, aileye ve topluma bariz zararlarından dolayı yasakladığı fiillerdir.  Zina etmek gibi, hırsızlık yapmak gibi, kumar oynamak gibi, insan öldürmek gibi ve faiz alıp vermek gibi vb. gibi… Bu fiiller dinimizce her yönüyle her tarafa zararı olduğundan Rabbimiz tarafından yasaklanmıştır. Bu yasaklarla ilgili Kur’an ikliminde gezinmek isterim.

 

Zina etmenin yasak olması; /İSRÂ-32: Zinaya yaklaşmayın (ona zemin oluşturacak davranışlardan uzak durun)! Çünkü o, son derece çirkin bir iştir ve çok kötü bir yoldur.)

 

Hırsızlık yapmanın yasak olması ; Maide 38 ; "yaptıklarına bir karşılık ve Allah’tan caydırıcı bir müeyyide olmak üzere hırsız erkek ile hırsız kadının ellerini kesin. Allah, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir."

         

İnsan öldürmenin yasak olması ; Nisa  Süresi 93 . Ayet ; “Kim de bir mümini kasden öldürürse, onun cezası, içinde devamlı kalmak üzere, cehennemdir. Allah ona gazâb etmiş, lânet etmiş ve büyük bir azâb hazırlamıştır.”

          

Rabbimizin yasak koyduğu diğer her yasak fiiliyle ilgili de bir ayet ve hadis vardır.

 

Rabbimizin yasak koyduğu fiillerin ahrette azabı müstahak kıldığı gibi dünyada da aile ve toplumun  korunması  için caydırıcı cezalar verilmiştir. Yukarıda üç tanesi hakkında haramlığıyla ilgili ayet aldığım yasak fiillerle ilgili dünyada da caydırıcı cezalar Kur’an da yerini almıştır. Şimdi bunlarla ilgili ayetleri izanlarınıza sunacağım.

 

Zinanın  cezasıyla ilgili Rabbimiz  zina eden erkek ve kadına yüzer değnek vurulmasını istemiştir. Nur Süresi 2. Ayet ; “Zina eden kadınla zina eden erkeğin her birine yüz değnek vurun. Eğer Allah'a ve ahret gününe inanıyorsanız Allah'ın dinini uygulama)da sizi onlara karşı acıma duygusu tutmasın. Onlara uygulanan cezaya müminlerden bir grup da şahit olsun.”

 

Kasten bir insanın öldürülmesiyle ilgili olarakta Rabbimiz kan hakkının öldürülenin varislerine geçtiğini belirtmektedir.  Bakara 178 ; “Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hüre karşı hür, köleye karşı köle, kadına karşı kadın. Her kime kardeşi tarafından bir bağışlamada bulunulursa bu zaman iyiliğe uyulmalı ve gerekli olan şey ona güzellikle verilmelidir. Bu, Rabbiniz tarafından size bir hafifletme ve rahmettir. Artık bundan sonra kim taşkınlık ederse ona acıklı bir azap vardır. “

         

Haram ligayrihi ; Kendinde bir zarar olmamakla birlikte başkaca bir yasak sebebiyle haram olunması. Örnek verecek olursak Cuma namazı vaktinde alış veriş yapmak gibi. Aslında alış veriş helalken  Rabbimiz Cuma namazı  vaktinde alış verişli Cuma namazı için haram kıldığından Cuma vakti alış veriş haram kılınmıştır.  

         

Şu asla unutulmamalıdır ki beşeri kanunlarda aileye ve topluma karşı işlenen suçlarda verilen cezalar caydırıcılık yönü pek kuvvetli değil. Rabbimizin ise  topluma ve aileye karşı işlenen cezalarda ise verilen cezalar nefislerimizi mutlak olarak durdurmaktadır. Rabbimizin biz kullarına haram kıldığı her türlü iş ve davranışta ferde aileye ve topluma  bildiğimiz ve bilmediğimiz  pek çok zararlar  olduğundan dolayı  biz Müslümanlar dünya ve ahret mutluluğumuz için bu yasaklara karşı kendi ve toplumumuzun mutluluğu  için biraz duyarlı olmamız lazım gelmektedir.

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24