İHL’li öğrenciler 45 günde Arapça öğrendiler

Balaban’da 3.sü düzenlenen 45 günde Arapça Eğitimi kursu tamamlanarak kursiyerlere sertifikaları verildi.

İHL’li öğrenciler 45 günde Arapça öğrendiler

Hayrat’ın Balaban Mahallesinde Hamzalı Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Hayrat Halk Eğitim Müdürlüğü, Önder-Din Eğitimi Genel Müdürlüğü ve Sosyal Doku Derneği'nin katkıları ile 3.sü düzenlenen 45 Günde Arapça Anlama ve Konuşma Dil Kursu tamamlandı.

 

Kursa, İHL son sınıf öğrencilerinden, İlahiyat Fakültesi'ni tercih eden öğrenciler kabul edildi.

 

14 Haziran – 24 Temmuz arası devam eden kursun seviye tespit imtihanı ve sertifika töreni Balaban Hamzalı Mahallesi Kız Kur'an Kursu konferans salonunda yapıldı.

 

UZUNGÖL’DE UYGULAMA YAPTILAR

Kursa katılan 25 Öğrenci, Uzungöl'e götürülerek Arap Turistlerle uygulama yaptırıldı. Uygulama gezisini, Kursun 11. günü yapan kız öğrenciler, Uzungöl'de Arap ailelerle konuşup anlaşabilmenin heyecan ve zevkini birlikte yaşadılar.

 

Kursa katılan 25 kız öğrenciden 22'si AİHL ve İHL, 3'ü ise düz lise mezunları arasından seçildi. Öğrencilerden ikisi FSM İslami İlimler, ikisi Marmara, 3'ü Ankara, 2'si KTÜ ve 1'i Hitit İlahiyat Fakültesi öğrencisidir. Kalan 15 öğrenci ise bu yıl muhtelif İlahiyat Fakültelerini tercih edecek olan, Vakfıkebir, Of, Terme, Niksar, Eyüp, Kırıkkale, Şavşat, Niğde, Bartın, Kadıköy, Üsküdar, Sakarya, Bakırköy, Zeytinburnu, K.Deniz Ereğlisi ve Tevfik İleri AİHL, İHL ve düz liselerden mezun olan öğrencilerdi.

 

Kursa katılan kız öğrencilerin tamamı kursu başarıyla bitirerek “Başarı Belgesi” almaya hak kazandı.

 

Törene Din Eğitimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, Hayrat Halk Eğitim Müdürü Ahmet Öztürk, FSM Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr.Ahmet Efe, Proje Uzman ve Yönetmeni Ahmet Ziya İbrahimoğlu, İst.Üniv.İlâhiyat Fak.Öğr.Üyesi Yard.Doç.Dr.Abdullah Trabzon ve  Rehber-Denetmen Meryem Al Masri katıldı.

 

ARAPÇA DİL ÖĞRENMEK İÇİN BALABAN’A GELİN

Mülakatlar sonunda söz alan Din Eğitimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz; “Ülkemizde 958 Anadolu İmam Hatip Lisesi, 1424 İmam Hatip Ortaokulu var. Bu yıl bu okullarda 713 bin öğrenci eğitim gördü. Önümüzdeki sene İmam Hatiplerin sayısı 2500’e, öğrenci sayısı da 1 milyona ulaşacağını tahmin ediyorum. Bu da Arapça öğreticisi çok insana ihtiyaç var demektir. Resmi rakamlara göre 22 bin öğretmene ihtiyacımız var. Açık ve net söylüyorum Biz okullarımızda Arapça öğretemiyoruz. Okullarda 7 yıl Arapça okuyanlar okuduğu Arapçadan müştekiler. Arapça öğrenmek için yurt dışına gitmek isteyenlere diyorum ki Yurt dışına gitmenize gerek yok. Siz Trabzon’a gideceksiniz. Okullarımızda buradaki metot ile Arapça öğretmenin gayreti içinde olacağız” ifadelerini kullandı.

 

Daha sonra söz alan akademisyenler, 45 gün gibi kısa zamanda Arapça dili öğrenmenin hayretini gizleyemediklerini ifade ederek Hayrat’ın Balaban Mahallesinin bir köşesinde bu mükemmel ilim yuvasının kendilerini şaşırttığını belirttiler.

 

 

KURSTA TÜRKÇE YASAK

Ahmet Ziya İbrahimoğlu, 45 günde Arapça öğrenme başarısının sırlarını şöyle açıkladı;

Arapça ve Türkçe'de müşterek kullanılan 6300 kelimeden istifade ile Arapça öğrenmeyi kolaylaştıran ve sevdiren bir metodun uygulandığı kursta, talebelere disiplin ve yoğun programların hakim olduğu bir süreç yaşatıldı.

 

İlk günden itibaren Türkçe konuşulmayan Arapça Dil Kursu'nda, güne sabah 03:30'da başlanıyor. Sabah namazından sonra yatılmıyor. Öğrencilere öğle namazından sonra uyuma fırsatı veriliyor. Günlük program yatsı namazının kılınması ile bitiyor. Saat 23:00'de bütün öğrenciler yatıyor. Gün boyunca sehven de olsa, konuşulan her Türkçe kelime için 1 TL ceza kesiliyor.

 

Öğrenciler bu kursta bir çok şeyin ilkini yaşadılar. Dil öğrenmenin zor olmadığını, bilakis kolaylığını görüp yaşama fırsatı buldular. Zor ve ürkütücü buldukları Arapçayı sevdiler; konuşma zevkini tattılar. Verimli ve başarılı bir gün geçirme alışkanlığı ve keyfiyetini yaşama imkanını tanıdılar. Düzenli ve disiplinli bir hayatın, olmazlarını nasıl oldurduğunu gördüler. Dünyada ve Türkiye'de ilk defa, 45 gün gibi kısa bir sürede, en zor diller arasında gösterilen, Arapçayı konuşma ve anlamayı başardılar. Fedakarlık, dayanışma ve kaynaşma ruhunu, zevkini tanıyıp yaşadılar.

 

KURS’TA YEMEK VE KONAKLAMA ÜCRETSİZ

Dil öğrenmenin doğru ve doğal usulünün, önce anlamak ve konuşmakla başlaması, sonra okumak ve yazmakla devam etmesi ve ondan sonra da gramer öğrenmekle geliştirilmesi gerektiğini kavramış oldular. İki senedir tekrarlanan Arapça Dil Kursu'na katılan öğrencilerden herhangi bir ücret almıyoruz. Ayrıca ücretsiz Konaklama ve Yemek imkanı da veriliyoruz. Sadece kural ihlali yapanların ödeyeceği ceza teminatı olarak her öğrencinin 500 TL teminat yatırması şart koştuk. Yatırılan bu teminat, kural ihlali yapmayanlara, kurs bitiminde aynen veya ceza miktarı kesilerek iade ettik.

 

Öğrencileri gün boyunca değişik aktivitelerle meşgul ettik. Doğal hayatın akışı esnasında yaşanan her şey, derslerin konuları arasına girdi. Ne istediğini Arapça ifade edemeyene istediğini vermedik. Mahrum kalmamak için isteklerinizi Arapça ifade etmeyi öğrenmek zorundasınız. Tiyatro oyunları ile birçok konu, canlandırılıp işlenerek zevkli hale getirdik. Yarışma, çizgi filim seyretme, Arapça haber dinleme, günlük aktivitelerden sadece bazıları...

Günlük hayatın seyri esnasında, Arapça ifade etmeyi bilmediğimiz her şeyi size öğretecek rehberleriniz var ve bunlar arasında Türk olmayan, Arap asıllı Hanımlar  da bulunuyor.

 

KURS HOCALARI;

Ayşe İbrahimoğlu Güner, Esma Al Masri, Betül İbrahimoğlu Paköz, Aişe Nida Yılmaz, Fatma Sena Yasan, Hatice Kübra İskender, Ayşenur Yurtman

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER;
Semiha Demir, H.Dilara Çeken, Hacer Akyüz, Neslihan Gür, Meryem Kurt

SEVİYE TESBİT İMTİHAN KOMİSYONU:
Yard.Doç.Dr.Ahmet Efe (FSM Öğretim Üyesi), A.Ziya İbrahimoğlu (Proje Uzman ve Yönetmeni), Yard.Doç.Dr.Abdullah Trabzon (İst.Üniv.İlâhiyat Fak.Öğr.Üyesi)

Haber-Foto: Harun Yılmaz

Of Ajans

YORUM EKLE
YORUMLAR
BAYRAM ALİ TELLİOĞLU
BAYRAM ALİ TELLİOĞLU - 10 yıl Önce

Pratik Arapçanın başlatılmasına öncülük eden siz yöneticileri kutluyor başarılarınızın devamını diliyorum.
İnşallah bütün kurslara ve okullara hazırlık sınıfı olarak Pratik Arapça başlatılır.
Saygıarımla.
Ene uhibbu kesiran teklellumu l-lukate l*arabiyyete kesiiran.
Ene talibun tekellümü l*lukatel arabiyyete.
Ektubu cemiilen l-arabiyete ve Turkiyyete.

SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24