Birileri kazansın diye biz ölmek zorunda değiliz

Türk-İş Trabzon İl Temsilcisi ve Yol-İş Sendikası Trabzon 1 nolu Şube Başkanı Gökhan Gedikli, Çaykara’da yaşanan Çiğ felaketinin ardından yaptığı açıklamada; “Gözlerini para hırsı bürümüş olanlara birilerinin artık dur demesi gerekiyor. Birileri kazansın diye, biz ölmek zorunda değiliz” dedi.

Birileri kazansın diye biz ölmek zorunda değiliz

Türk-İş Trabzon İl Temsilcisi ve Yol-İş Sendikası Trabzon 1 nolu Şube Başkanı Gökhan Gedikli, Ülkemizde İş Kazalarının iş cinayetlerine dönüştüğü son yıllarda beni sokmayan yılan misali; iş kazası ve işçi ölümlerinin bu kez Çaykara’ya geldiğini söyledi.

 

Gökhan Gedikli açıklamasının devamında yöre Halkı yıllardır bölgeye HES yapılmasın diye çeşitli yollarla itiraz etti fakat dikkate almadılar. Ülkenin yoğun kar yağışı altında olduğu günlerde, iş durdurulması gereken bir iklimde, çığ tehlikesinin çok açık olduğu ve geçmişte de sıkça yaşandığı bir bölgede, göz göre göre çalışanları riske attılar.

 

İşyerinde yasal tedbirler alınmadığı ve böyle bir risk durumunda neler yapılacağına dair bir kriz planının da olmadığı anlaşılmaktadır. İşyerinin yasa ve yönetmelikler bakımından denetlenmediği de ortadadır. Bize gelen bilgilere göre, işçiler biriken karın en derin olduğu noktadaymışlar. Yani bu kar yağışı karşısında ve Kavlatan Mevkiinde asla gidilmemesi gereken bir noktadaymışlar. 5 emekçi hayatını kaybetti. Kölece şartlarda çalışmak demek olan Taşeronluk düzeni, Çaykara’da evine ekmek götürme gayreti içinde olan kardeşlerimizi aramızdan almıştır. Yaşamını yitiren işçi kardeşlerimize Allahtan rahmet, kederli ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum.

 

Gözlerini para hırsı bürümüş olanlara birilerinin artık dur! Demesi gerekiyor. Yasa çıkarmak iyi fakat uygulamayı denetlemek gerekir. Bize göre; en sağlıklı denetleme Sendikalar eli ile yapılabilir. Sendikalı işyerlerinde iş kazaları da, işçi ölümleri de nispeten azdır. Ülkemizde sendikalaşma önündeki yasal ve fiili engellemelerin kaldırılması halinde; sendikaların işletmelerde var olması ile birlikte iş kazalarının da, meslek hastalıklarının da azalacağını Ülkemiz ve Dünya örneklerinden görüyoruz. Birileri kazansın diye, biz ölmek zorunda değiliz” dedi.

 

Haber-Foto: Arif Azak

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24