Çayda 3. sürgün fırsata dönüşmeli

 

Çay üreticisi bir sürgüne daha başlamanın beklenti ve heyecanını yaşıyor. Geçen yıla göre bu yıl özellikle özel sektörün çay taban fiyatının altında çay alması üreticiyi mağdur etti. Bunlara kaşın;  ikinci sürgünün öncesi  %15, üçüncü sürgün öncesi  %15 olmak üzere kuru çaya yapılan %30 zam haliyle üreticide3. Sürgün öncesi özel sektöre satacağı çay konusunda bir ümit meydana getirdi. Şartlar itibariyle olumlu bir beklenti oluşmasına rağmen ÇAYKUR 3. Sürgün çaya geç başlaması kafalarda bazı soru işaretleri oluşturdu. Nedenleri farklı olsa da sonuçta çay sezonu geç başladı.

Başkaları için ne olursa olsun bizim için çay milli içecektir. Bu nedenle bunu korumak, kalitesini artırmak, daha ileriye taşımak için hepimize görev düşüyor.

 

ÇAY İÇİN ÇAYKUR OLMAZSA OLMAZDIR

Burada sektör için olan paydaşlara tek tek bakacak olursak bilinmelidir çay için herkesin yapması gereken bir şeyler var. Sürekli söylediğimiz gibi ülkemizde çayın geleceği için ÇAYKUR olmazsa olmazdır. Bu markaya herkes saygı duymalıdır. Onu korumalı, zenginleştirmelidir. ÇAYKUR da bunun farkında olmalıdır. Normalde 23-24 Ağustosta başlaması gereken kampanya gerek kotaların artırılması üzerindeki pazarlık gerekse bir duyuma göre 30 Ağustos Zafer Bayramında işçilere bayram mesaisi vermemek için kampanya 27 ağustosta açıldı. ÇAYKUR önceki senelerde 3. Sürgün çay için dönüm başı 300 kilo kota belirliyordu.  ÇAYKUR’un elinde önemli miktarda kuru çay stoku varken cumhurbaşkanının devreye girmesiyle kota 400 kiloya çıkarıldı. Bu durum çay üreticisi için son derece olumlu bir gelişme oldu. ÇAYKUR  bu yıl kalite konusunda bir dönüşüm yapmak istedi. Ancak bu konuda  tam bir tutum ortaya koyup bunu sürdüremedi. Islak çay konusunda tam ıslaktan da %10 az ıslaktan da %10 fire uygulaması yanlış ve insafsız bir tutum. Her yerde farklı uygulanması ise acaba experlerin işgüzarlığı olarak mı görülmeli? Alım yerlerinden kamyonlara çay yüklenirken dökülen çay ve alım yerinde kalan çaylara dikkat edilip firelerin önüne önemli ölçüde geçilebilir. Çaydan kaynaklanan yoğunluktan doğan sıkıntıyı gidermek için kontenjan uygulanması makul ancak birilerinin dediği gibi özel sektörün çay alması içinse bu kabul edilemez.

ÖZEL SEKTÖR ARTIK BAHANEYİ BIRAKMALI

Çayın önemli aktörlerinden biri de özel sektördür. 1 ve 2. Sürgünde yaş çaya verilen zammı bahane edip kuru çaya verilmeyen zammı gerekçe göstererek geçen yılın taban fiyatı ile çay aldı özel sektör. Kuru çaya toplamda yapılan %30’luk zam sonrası fiyat maliyet konusunda artık bahanesi kalmamıştır özel sektörün. Yaş çay alımlarındaki fiyatlarında iyileştirme yapmalıdır. Yoksa bu fırsatsızlık ileride önüne konulur bilinçli üreticiler tarafından. Gerçi üretici acele etmezse özel sektör çay almak için fiyatları artırmak zorunda kalacaktır. Çay müstahsili ucuz çay satıyorum diye kötü çay satarak çayın kalitesini düşürme hakkına ve lüksüne sahip değildir. ÇAYKUR  kadar özel sektör de çayın kalitesine  ihtimam göstermelidir.

 

 

ÜRETİCİ HERKESTEN DAHA ÇOK ÇAYIN DEĞERİNİ KORUMALI

 

Geçen sene ve önceki sene yaş çay tarihinde olmadığı kadar yüksek fiyata satılınca, bir de geçen yıl ülkede yaşanan ekonomik krizde  yerlerini yarıcıya verenlerin çocuklarının iştah kabartarak yerlerinin yarıcılardan geri almasına yol açtı. Geri dönenler önceleri Gürcüler üzerine yoğunlaşsa da Gürcülerin insafsızlığı vatandaşları arayışa itti. Böylece eskiden tek tük motorla çay kesme işi varken artık motorla çay kesme işi yaygınlaştı. Motorla çay kesme işi artınca yabancı işçi sayısı ve dolayısıyla çaydan elde edilen paranın önemli kısmı yurt dışına çıkmamış oldu. İnşallah bu tamamen son bulur da çay gerçek değerine kavuşur. Yalnız burada sık sık tekrarladığımız bir konu var ki o da üreticinin çayın kalitesi konusundaki umursamazlığıdır. Öyle üreticilerimiz var ki insafa, izana,  insanlığa ve islam2a sığmayacak şekilde çay kesip satması gerçekten kabul edilebilir bir durum değildir. İşin en ilginç yanı çay keserken dal, budak, ot, diken ne varsa kesip satma girişimini ne ile açıklayacağız? Bunu hangi  vicdan, hangi insanlık ve hangi Müslümanlık kabul eder? Unutulmamalıdır ki çayın geleceği için çayın kalitesi son derece önemli bunu da büyük oranda sağlayacak üreticidir. 1.sürgünde de gördük ki aşırı izdiham çayın fiyatını düşürürken 2. Sürgünde kademeli kesme çayın fiyatını yükseltmiştir. Bu sürgünde de bahanelere sığınıp izdiham oluşturup çayın fiyatını düşürmemeli.

 

 

 

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24